Pejzaži makedonskog slikara Angela Gavrovskog u Studiju “Trnavac” za “Tešnjarske večeri”

Angel Gavrovski (Makedonija), “Napušteni voćnjak”, 2011, ulje na platnu, 60 x 80 cm

Samostalna izložba slika poznatog i cenjenog makedonskog umetnika Angela Gavrovskog “Balkanski pejzaži” biće svečano otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” u sredu, 8. avgusta, u 20 časova, kao deo programa šeste večeri ovogodišnje letnje manifestacije “Tešnjarske večeri”.

Angel gavrovski (Makedonija), “Bagremovi u cvatu”, 2017, ulje na platnu, 60 x 80 cm

Postavka Gavrovskog u galeriji Studija broji 33 dela rađena tehnikom ulje na platnu i ulje na kartonu, koja su nastala od 1996. godine do danas, a koje je ovaj sedamdesetšestogodišnji akademski slikar naslikao tokom svojih brojnih boravaka u dragoj mu Srbiji, u okolini Ribarske Banje i Lipovca, u blizini Aleksinca, gde dugo godina učestvuje u likovnim kolonijama.

Angel Gavrovski (Makedonija), “Kavez”, 2016, ulje na platnu, 80 x 60 cm

Na slikama Angela Gavrovskog, koje će se naći pred valjevskom publikom preovlađuju pejzaži, prolećni i jesnji motivi. Lirska duša, čisto srce i sigurna ruka kvaliteti su ovog umetnika, koji toliko nedostaju i u savremenom svetu i u svetu savremenog slikarstva. Samo takav čovek može da „vidi“ duh predela oko nas i samo tako kvalitetan slikar može da nam taj duh prenese na platno. Zato na njegovim platnima preovlađuju spokoj i sklad, uzvišena lepota prirode, duboka povezanost slikara sa tom lepotom i njegova želja da nas upozori da ne smemo izgubiti dušu i uništiti tu lepotu.

Angel Gavrovski, makedonski umetnik

Angel Gavrovski voli da slika i portrete, mrtvu prirodu, enterijere, kompozicije sa savremenom tematikom. Pored slikarstva i grafike, radi ikonografiju poštujući tradicionalni vizantijski stil. Uradio je ikone, freske i mozaike u crkvi “Sveti Ćirilo i Metodije” u Mavrovu, kao i za brojne druge crkve i pojedince u Makedoniji. Imao je veći broj samostalnih i grupnih izložbi u Makedoniji i inostranstvu. Njegove slike i grafike nalaze se u privatnim i državnim kolekcijama u Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Bugarskoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji i Kubi. Od 1971. godine učestvuje u radu brojnih domaćih i internacionalnih likovnih kolonija. Član je Udruženja likovnih umetnika Makedonije (DLUM) od 1969. godine.

Angel Gavrovski (Makedonija), “Golubac”, 2015, ulje na platnu, 59 x 50 cm

Za ovog makedonskog slikara, Internacionalni umetnički studio „”Radovan Trnavac Mića” jako je značajna ustanova kulture, jer približava najmodernija umetnička kretanja i na ovom tlu prezentuje nama manje poznate kulture.

Angel Gavrovski (Makedonija), “Susret sa despotom Oliverom”, 1996, ulje na platnu, 63,5 x 99 cm

Samostalna izložba Angela Gavrovskog biće otvorena mesec dana.

 

Redakcija Valjevska posla

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.