Britanska ambasada preseljena na dan u Valjevo

Ambasada Velike Britanije u Srbiji preselila se na jedan dan u Valjevo. U okviru diplomatskog koncepta Pop-up Embassy (“pokretna ambasada”), Britanska ambasada i njeni zaposleni radili su danas u prostorijama Galerije Narodnog muzeja u našem gradu. Sa Gradom Valjevom, kao lokalnim partnerom, organizovano je niz aktivnosti sa namerom da se građanima Valjeva približi rad britanske ambasade, kao i značaj britansko-srpskih diplomatskih odnosa.

Nj.E. ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif i direktorka Narodnog muzeja Valjevo Jelena Nikolić-Lekić prilikom otvaranja britanske “pokretne ambasade” u Valjevu / foto: Valjevska posla

“Pokretna ambasada” simbolično je danas bila smeštena u Narodni muzej, kao ustanovu koja čuva predmete koji svedoče o ličnostima i događajima važnim za zajedničku istoriju Srbije i Velike Britanije, poput Flore Sends, dr Vilijema Hantera, Bolnice škotskih žena, vladike Nikolaja Velimirovića i drugih.

Nj.E. ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif naglasio je povodom otvaranja Pop-up ambasade u Narodnom muzeju u Valjevu, drugom gradu posle Niša u kojem se na jedna dan preselila britanska ambasada, da su jako važne prilike u kojima može da se razgovara sa građanima i da im se u direktnoj komunikaciji približi rad britanske ambasade. “Valjevo je za nas veoma važan grad i veoma smo zahvalni što imamo priliku da građane Valjeva informišemo o našem radu. Imamo istorijske veze sa vašim gradom iz perioda Prvog svetskog rata, u njemu su radile naše bolničarke i medicinske sestre. Valjevo je i važan regionalni centar u Srbiji. Za mene kao ambasadora koji je, tačno na današnji dan, punih 5 godina u Srbiji, važno je da imamo ovakve prilike da se približimo građanima u različitim srpskim gradovima”, istakao je britanski ambasador Denis Kif uz zahvalnost Gradu Valjevu na dobroj saradnji.

“Čast nam je da je britanska ambasada odabrala baš grad Valjevo i Narodni muzej za predstavljanje modernog diplomatskog koncepta “pokretne ambasade” u cilju promovisanja dijaloga, poštovanja različitosti, kao i uspostavljanja novih oblika saradnje. Kolektiv Narodnog muzeja Valjevo sa zadovoljstvom je prihvatio učešće u razvijanju koncepta kvalitetne i otvorene komunikacije što i u samoj ustanovi omogućava novi vid delovanja i savezništvo na diplomatskom zadatku”, rekla je ovom prilikom direktorka valjevskog Narodnog muzeja Jelena Nikolić-Lekić.

Britanski ambasador Denis Kif sa direktorkom Narodnog muzeja Jelenom Nikolić-Lekić i ambasadorkom na jedan dan” Andreom Nenadović na otvaranju britanske “pokretne ambasade” u Valjevu / foto: Valjevska posla

Andrea Nenadović, učenica II godine Medcinske škole, imenovana je da bude “ambasadorka na jedan dan”. Ova mlada Valjevka koja se školuje da bude medicinska sestra-vaspitač bila je danas koleginica Nj.E. ambasadoru Velike Britnije Denisu Kifu. “Velika mi je čast što ću provesti ceo dan sa Njegovom ekselencijom i jedva čekam da vidim kakav je posao biti ambasador. To je veliko iskustvo za mene da upoznam što više ljudi i da vidim kako se taj posao radi”, rekla je Andrea Nenadović i dodala da će posle ovog iskustva razmisliti i o drugačijoj karijeri.

Britanska “pokretna ambasada” u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu / Foto: Valjevska posla

“Ofis” zaposlenih u britanskoj ambasadi, sa sedištem u Resavskoj ulici u Beogradu, danas je bio prostor Galerije Narodnog muzeja, u kojem su građani Valjeva mogli da se informišu o svemu vezano za posao koji svakodnevno obavljaju, kao i na kojim to projektima trenutno radi ambasada. Tako ste na primer danas mogli da saznate da se uskoro otvara konkurs za stipendije za Master studije u Britaniji za narednu akademsku godinu, koje ambasada dodeljuje više od 20 godina, pri čemu su svi troškovi studiranja i propratni troškovi plaćeni. Prošle godine je za Britaniju tako “poslato” 16 srpskih stipendista koji u okviru ovog programa sami biraju univerzitete na kojima će usavršavati svoje obrazovanje. Takođe, Valjevci su mogli da dobiju smernice kako da apliciraju za određene projekte koji se finansiraju iz projektnog fonda britanske Vlade pod nazivom”Fond za dobru upravu”. U poslednje 3 godine Britanija je kroz taj projektni fond kroz podržala projekte u Srbiji u vrednosti od preko 16 miliona evra, među kojima su na primer projekat “e – beba” (registracija novorođenčadi elektoronskim putem) ili za nas veoma značajan projekat revitalizacije dela Kolubarskog sliva nakon poplava, za koji je Velika Britanija bilateralno dala oko 2 miliona evra.

Britanska “pokretna ambasada” u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Delegacija ambasade Velike Britanije u Srbiji, predvođena Nj.E. ambasadorom Denisom Kifom, nakon otvaranja “pokretne ambasade” posetila je ovdašnji Istorijski arhiv, u kojem je organizovan program posvećen aktivistkinjama Bolnice škotskih žena, koje je prevodila velika humanitarna radnica tog vremena dr Elsi Inglis. Pored toga što su otvorene ulice koje nose imena škotskih bolničarki koje su tokom Prvog svetskog rata brinule o ranjenicima i bolesnicima u Valjevu – gradu bolnici, u dvorištu Istorijskog arhiva, ispred zgrade u kojoj je bila smeštena bolnica u tom periodu, posađeno je drvo u znak zahvalnosti za veliku humanost svom medicinskom osoblju Bolnice škotskih žena.

U sklopu programa britanske pokretne ambasade, organizovano je i više ekoloških aktivnosti i akcija čišćenja u gradu, imajući u vidu da je  5. jun Svetski dan zaštite životne sredine. Nj. E. ambasadro Denis Kif smatra da su ekološke teme jako važne i da je za Srbiju na putu ka Evropskoj uniji važno da ispuni sve obaveze iz zahtevnog poglavlja 27 koje se tiče životne sredine.

Deo predstavljanja ekoloških aktivnosti u okviru britanske “pokretne ambasade” u Valjevu / Foto: Valjevska posla

U okviru ovog modernog diplomatskog koncepta Valjevcima je predstavljena i reciklažna mašina kompanije Solagro, a britanska kompanija Unilever donirala je našem gradu više tabli koje imaju za cilj podizanje ekološke svesti građana. U Valjevskoj gimnaziji organizovane su debate na temu ekologije i građanskog aktivizma mladih.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.