Najnovije vesti

Vidimo se u “Rimu”

Mnogi od nas su ovog proleća, prelazeći preko velikog mosta na Kolubri, merkali prema Caffe – poslastičarnici “Rim”, da bi se uverili jesu li radovi na renoviranju ovog objekta, koji su počeli krajem januara, najzad okončani. To se dogodilo ovih dana i “Rim” je spreman da nas dočeka u novom ambijentu. Izgled novog prostora osmislio je valjevski arhitekta Vladimir Pošarac.

Prvi utisak, novi enterijer u prijatnim pastelnim bojama, osoblje u novim uniformama. Oseća se nova energija i entuzijazam novog početka. Iz vitrina mame ukusni kolači i torte po belgijskoj i italijanskoj recepturi, a tu su naravno palačinke, belgijski vafli, kupovi, sve vrste kafa, kokteli… Posebna priča je svakako sladoled vrhunskog kvaliteta, koji je Valjevcima dostupan zahvaljujući saradnji vlasnika “Rima” Dušana Ristića sa uglednom italijanskom firmom i školom za pravljenje sladoleda “Mec 3”, koja nosi epitet najbolje na svetu u proizvodnji komercijalnog sladolede. Italjanski sladoled po “Mec 3” recepturi isključivo se pravi na bazi voća sa njihovih plantaža, sadrži u potpunosti prirodne arome, bez glutena je, emulgatora i veštačkih boja.

Poslastičarnica Rim

“Rim” trenutno zapošljava dvadesetak radnika – vlasnik Dušan Ristić se ponosi svakim od njih

“Rim” sa tradicijom preko 30 godina spreman je da nas ugosti i ulepša predstojeće dane. Prostor, koga čine dve povezane celine, sada je veći za 30 kvadratnih metara, čime je kapacitet sa 45 povećan na 80 mesta. Zidovi prema reci Kolubari i ulici su u velikim prozorima tako da imate utisak da sedite u bašti, a kada je lepo vreme ovi prozori se otvaraju, tako da je unutrašnji prostor tada fizički biti povezan sa baštom.

Ono što posebno valja naglasiti svakako je činjenica da je renoviranje podrazumevalo ugradnju nove moćne ventilacije, tako da gosti nepušači neće više imati problem sa duvanskim dimom. Vlasnik “Rima”, gospodin Dušan Ristić, nada se da bi država najzad mogla doneti novi Zakon o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima.

Poslastičarnica Rim

Vlasnik “Rima” Dušan Ristić

I sama sam fan “Rima”. Otkrila sam ga pre nekoliko godina. Te zime napustila sam firmu u kojoj sam provela preko tri decenije, jer više nije imalo smisla tu ostati. Shvatila sam da dolaze nova vremena i da je vreme viteštva prošlo. Trebalo mi je vremena … Popodneva sam provodila u dugim šetnjama, sama ili sa prijateljicom. U povratku kući svratila bih na toplu čokoladu ili “Baileys” u “Rim”. Dugo bih tu sedela i kroz prozor gledala kako vetar niz reku tera pahulje, kako je nebo nad Kolubarom prema Centru za kulturu olovno sivo i kako narod žurno prelazi preko mosta … Tako sve dok ne bi počele da se pale prve ulične svetiljke. U samom kafeu u to doba dana nije bilo mnogo gostiju, tek poneko. Bilo je toplo i sve je mirisalo na vanilu i čokoladu, sa radija je dopirala uvek dobra muzika. Novogodišnji nakit u kafeu stvarao bi dodatnu čaroliju i ti trenuci su mi jako prijali.

Kasnije, u mnogo boljem raspoloženju, svraćala sam u ovaj kafe sa istom prijateljicom petkom, nakon obavljenih kupovina na pijaci, leti u ranim prepodnevnim satima, dok još nije ugrejalo i dok je još bivalo svežine pored reke, usput po kuglu sladoleda… Posebno sam uživala u letnjim večerima, kada mi stigne sestra iz Holandije, pa zasednemo pored reke i naručimo po komad božanstvene torte “Besame mucho” i kroz smeh kažemo jedna drugoj: “Neka ide život”. A, našim pričama nikad kraja… A, tek praznici …

Poslastičarnica Rim

Nakon kiša, valjda nam najzad stiže novo leto! Vidimo se u “Rimu”.

 

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.