Brnabić: Pričati o talentima, a ne o starletama!

Ogroman potencijal, koji Srbija često ne prepoznaje, predstavljaju mladi talenti, polaznici, i njihovi mentori u Istraživačkoj stanici Petnica. Ako taj potencijal konačno na pravi način iskoristimo, Srbiju će odvesti korak dalje, ka društvu i ekonomiji zasnovanim na znanju i inovacijama.

Otvarajući tradicionalnu, 16. Godišnju konferenciju polaznika programa “Korak u nauku”, ovo je u petak u Istraživačkoj stanici Petnica kod Valjeva poručila premijerka Ana Brnabić. Na konferenciji će, do 26. novembra, inače, biti predstavljeni radovi, istraživački projekti iz različitih oblasti prirodnih i društvenih nauka, čiji su autori mladi polaznici letnjih seminara Istraživačke stanice Petnica. Među njima i radovi 20 učenika iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije.

– Cilj ulaganja u znanje i obrazovanje je da mlade prilagodimo zahtevima i potrebama tržišta na kojima će raditi – kaže Ana Brnabić. – Govoreći o ekonomiji zasnovanoj na investicijama i da kao vlada moramo da zakoračimo u ekonomiju zasnovanu na znanjima i inovacijama, ustvari govorimo o tome da je gotovo sa društvom jeftine radne snage – poručila je predsednica Vlade Srbije.

Valjevo

Foto: Tanjug

 Ekonomija zasnovana na investicijama je ona u kojoj se ne takmičimo po jeftinoj radnoj snazi i subvencijama, po tome ko dae više u tome koliko smo malo dali, nego po tome koliko puno dajemo nekome, koliko se oslanjamo na sopstvene resurse. Odgovornost, posvećenost i želja za napredovanjem, mladih talenata Istraživačke stanice Petnica mogu da budu pravi pokretač ne samo za njihove vršnjake, već i celo društvo.

Valjevo

U Istraživačkoj stanici Petnica, prestižnoj naučnoj ustanovi koja se ubraja među najbolje u Evropi, premijerka Srbije poručila je da je dosta priča o starletama, mafijašima, kriminalcima i ljudima sumnjivog morala. Zadržala se u dužem razgovoru sa mladim talentima, autorima naučnih radova, koji su nastali na letošnjim petničkim seminarima.

– Potrebno je da svi zajedno stanemo na loptu i da počnemo da pričamo o mladim, talentovanim ljudima u Petnici – kaže Ana Brnabić. – Projekti polaznika Petnice veoma su komplikovani, usko naučni, detaljni. Interesantno je i da nisu svi projekti iz oblasti društvenih nauka. Svako od autora ovih projekata mogao bi da radi u mom kabinetu. U mom kabinetu, inače, imam mladog profesora, doktora nauka, koji kad god je slobodan dolazi u Petnicu i pomaže ovim mladim, darovitim ljudima.

NASILjE NEĆE BITI TOLERISANO

– Moramo naći način da mladima i svima drugima pokažemo da vršnjačko nasilje neće biti tolerisano – poručila je predsednica Vlade Srbije. – Prevencija vršnjačkog nasilja je veoma važna, ali je bitno i da se ima plan za to. Pokušaćemo da prekopiramo ono što je urađeno kad je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici bio u pitanju. Potrebno je, između ostalog, više da se govori o rezultatima primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, jer su to primeri koji mladima kažu da se nasilje ne isplati i da će biti sankcionisano.

Branko Puzović ( Večernje novosti, www.novosti.rs)

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.