Brnabić: Pričati o talentima, a ne o starletama!

Ogroman potencijal, koji Srbija često ne prepoznaje, predstavljaju mladi talenti, polaznici, i njihovi mentori u Istraživačkoj stanici Petnica. Ako taj potencijal konačno na pravi način iskoristimo, Srbiju će odvesti korak dalje, ka društvu i ekonomiji zasnovanim na znanju i inovacijama.

Otvarajući tradicionalnu, 16. Godišnju konferenciju polaznika programa “Korak u nauku”, ovo je u petak u Istraživačkoj stanici Petnica kod Valjeva poručila premijerka Ana Brnabić. Na konferenciji će, do 26. novembra, inače, biti predstavljeni radovi, istraživački projekti iz različitih oblasti prirodnih i društvenih nauka, čiji su autori mladi polaznici letnjih seminara Istraživačke stanice Petnica. Među njima i radovi 20 učenika iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije.

– Cilj ulaganja u znanje i obrazovanje je da mlade prilagodimo zahtevima i potrebama tržišta na kojima će raditi – kaže Ana Brnabić. – Govoreći o ekonomiji zasnovanoj na investicijama i da kao vlada moramo da zakoračimo u ekonomiju zasnovanu na znanjima i inovacijama, ustvari govorimo o tome da je gotovo sa društvom jeftine radne snage – poručila je predsednica Vlade Srbije.

Valjevo

Foto: Tanjug

 Ekonomija zasnovana na investicijama je ona u kojoj se ne takmičimo po jeftinoj radnoj snazi i subvencijama, po tome ko dae više u tome koliko smo malo dali, nego po tome koliko puno dajemo nekome, koliko se oslanjamo na sopstvene resurse. Odgovornost, posvećenost i želja za napredovanjem, mladih talenata Istraživačke stanice Petnica mogu da budu pravi pokretač ne samo za njihove vršnjake, već i celo društvo.

Valjevo

U Istraživačkoj stanici Petnica, prestižnoj naučnoj ustanovi koja se ubraja među najbolje u Evropi, premijerka Srbije poručila je da je dosta priča o starletama, mafijašima, kriminalcima i ljudima sumnjivog morala. Zadržala se u dužem razgovoru sa mladim talentima, autorima naučnih radova, koji su nastali na letošnjim petničkim seminarima.

– Potrebno je da svi zajedno stanemo na loptu i da počnemo da pričamo o mladim, talentovanim ljudima u Petnici – kaže Ana Brnabić. – Projekti polaznika Petnice veoma su komplikovani, usko naučni, detaljni. Interesantno je i da nisu svi projekti iz oblasti društvenih nauka. Svako od autora ovih projekata mogao bi da radi u mom kabinetu. U mom kabinetu, inače, imam mladog profesora, doktora nauka, koji kad god je slobodan dolazi u Petnicu i pomaže ovim mladim, darovitim ljudima.

NASILjE NEĆE BITI TOLERISANO

– Moramo naći način da mladima i svima drugima pokažemo da vršnjačko nasilje neće biti tolerisano – poručila je predsednica Vlade Srbije. – Prevencija vršnjačkog nasilja je veoma važna, ali je bitno i da se ima plan za to. Pokušaćemo da prekopiramo ono što je urađeno kad je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici bio u pitanju. Potrebno je, između ostalog, više da se govori o rezultatima primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, jer su to primeri koji mladima kažu da se nasilje ne isplati i da će biti sankcionisano.

Branko Puzović ( Večernje novosti, www.novosti.rs)

 

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.