Valjevo: ne dugujemo EPS-u

Na javnom konkursu za nabavku električne energije najpovoljniju ponudu imala ćerka firma Hrvatske elektroprivrede.

Valjevo

Ваљево ће ускоро електричну енергију за јавну расвету и семафоре добијати посредством „Хрватске електропривреде” (ХЕП), односно њене ћерке-фирме „ХЕП – Трејд” д. о. о. из Београда. То привредно друштво је дало најбољу понуду у јавној набавци коју је још у априлу ове године расписала Градска управа за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове.

Предмет јавне набавке била је електрична енергија за јавно осветљење и семафоре на територији града Ваљева и у предвиђеном року, до 17. маја, приспеле су три понуде. Прву је дало Јавно предузеће „Електропривреда Србије” (ЕПС) и понуђена цена је износила 24,37 милиона динара без ПДВ-а. „НИС” а. д. Нови Сад понудио је струју по цени од 25,15, а понуда „ХЕП – Трејда” из Београда износила је 22,96 милиона динара без ПДВ-а.

Комисија за јавну набавку је после спроведене стручне оцене понуда, најпре све три оценила прихватљивим, а онда применом критеријума најниже понуђене цене рангирала их и упутила предлог начелнику Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове да уговор о јавној набавци додели „ХЕП – Трејду”. Начелник је предлог прихватио и почетком јуна потписан уговор по коме ће ћерка-фирма „Хрватске електропривреде” испоручивати струју за јавно осветљење и семафоре у Ваљеву.

До реализације уговора, међутим, није одмах дошло, јер је претходни снабдевач ЕПС тражио од Градске управе да се измире сва досадашња дуговања за јавну расвету, која су, како се сазнаје, износила више милиона динара. У протекла три-четири месеца то је и учињено, Ваљево, према изјавама градских званичника нема дуг према ЕПС-у и више не постоје препреке да нови снабдевач струјом за градску расвету и семафоре ових дана буде уведен у посао.

У одлуци да се уговор за ову јавну набавку додели предузећу иза којег стоји „Хрватска електропривреда” нема ништа спорно, прописи су поштовани, „ХЕП – Трејд” је дао повољнију понуду и наручилац, Градска управа за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове била је дужна да потпише уговор са том фирмом, поручују из локалне самоуправе. Напомињу да је у претходне две године, по истој јавној набавци посао добијао ЕПС, али да сада то није био случај. Ова јавна набавка односила се искључиво на јавну расвету и семафоре, а информације да ће „Хрватска електропривреда” наводно обезбеђивати струју и за домаћинства нису тачне, наглашавају у локалној самоуправи града на Колубари.

Средства за плаћање поменуте јавне набавке планирана су одлуком о буџету града Ваљева за 2017. годину којом је за утрошак електричне енергије за јавну расвету предвиђено 55 милиона, а за семафоре један милион динара, што укупно износи 56 милиона динара. Процењена вредност ове јавне набавке била је 46,66 милиона динара без ПДВ-а.

Потписао осумњичени начелник

Занимљиво је да је одлуку о додели уговора за јавну набавку електричне енергије за јавно осветљење и семафоре на територији Ваљева понуђачу „ХЕП – Трејд” д. о. о. Београд 17. маја ове године потписао Александар Вујић Суботић, тадашњи начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове, који је месец дана касније са још неколико особа ухапшен и осумњичен да је примао мито управо у поступцима јавних набавки!?! На списку дела која су му стављена на терет, међутим, није била јавна набавка електричне енергије за јавно осветљење и семафоре, већ друге јавне набавке које су се односиле на куповину возила, ауто-седишта за децу, сервисирање и набавку фото-копир апарата и штампача, као и канцеларијског материјала. Након тромесечног притвора Вујић Суботић је пуштен да се брани са слободе.

Slobodan Ćirić ( Politika, www.politika.rs)

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.