Bronhoskop za valjevsku bolnicu nova donacija “Europroma”

Kompanija Europrom donirala je Službi pneumoftiziologije valjevske bolnice uređaj za bronhoskopiju vredan 1,5 miliona dinara. Bronhopskop je već stavljen u funkciju i u kabinetu za bronhoskopije se uz njegovu pomoć uveliko obavljaju dijagnostički pregledi važni za uspostavljanje određenih bolesti pluća.

“Mišljenja smo da je ovo najlepši mogući način da se svim našim sugrađanima zahvalimo što ukazuju poverenje “Europromu” tokom svih ovih godina. Izuzetno nam je drago što možemo da damo doprinos kvalitetu zdravstva u našem gradu i verujem da će i ovaj bronhoskop odigrati svoju ulogu”, kazala je Bojana Perić, PR menadžer kompanije “Europrom”, ističući pritom da ova kompanija čak 90% svog godišnjeg budžeta namenjenog donacijama usmerava upravo u zdravstvo.

“Važnost svega drugog naspram zdravlja može se porediti u kapi kiše usred pustinje. Nažalost, usred užurbane svakodnevice i samog tempa života često zaboravljamo da bez zdravlja sve je ništa. Svim “Europomovim” donacijama valjevskoj bolnici prethode razgovori sa predstavnicima ove naše zdravstvene ustanove i ništa od aparata ne doniramo nasumice, već na osnovu smernica koje dobijamo šta je u određenom trenutku bolnici neophodno”, naglasila je Bojana Perić.

Uz podsećanje da je 2017. godine Europrom donirao inkubator za prevremeno rođene bebe, u 2018. ultrazvučnu sondu za Kardiologiju i nekoliko uređaja za elektro terapiju za Centar za rehabilitaciju, Bojana Perić je naznačila da će Europrom kao društveno odgovorna kompanija nastaviti sa istom praksom i ubuduće.

Dr Dragica Mirković, načelnica Službe pneumoftiziologije OB Valjevo, istakla je da će novi bronhoskop omogućiti pacijentima koji gravitiraju ka valjevskoj bolnici da brže i lakše dođu do dijagnoze i na vreme počnu lečenje. Kako je načelnica istakla, bronhoskopija je ključna metoda za dijagnostiku tumora pluća, a svakako ima širu primenu i u a dijagnostii nekih drugih patoloških stanja u pulmologiji. Osim u pneumoftiziologiji, bronhoskop se prema njenim rečima može koristiti i u terapijske svrhe u jedinicama intenzivne nege.

“Bronhoskopija se nekada radila isključivo u ustanovama tercijarnog nivoa, a mi se možemo pohvaliti da već 16 godina u Opštoj bolnici Valjevo radimo bronhoskopiju. Četiri lekara pneumoftiziologa u potpunosti su obučena za izvođenje ove metode i poseduju sertifikate za rad. Do sada smo uradili preko 2700 bronhoskopija. U 90% slučajeva dijagnozu karcinoma pluća postavljamo na nivou Valjeva. Poslednjih godina se beleži porast karcinoma pluća. U toku 2019. na nivou Valjeva smo bronhoskopijom i patohistološki dokazali 85 novih slučajeva karcinoma pluća, a 2018. godine taj broj je bio 56”, istakla je dr Dragica Mirković, načelnica Službe pneumoftiziologije.

V.d. direktora OB Valjevo dr Zoran Đurić takođe je istakao značaj koji novi bronhoskop ima za Službu pneumoftiziologije, ali i činjenicu da je “Europrom” tradicionalni donator valjevskoj bolnici. On je izrazio nadu da će uspešna saradnja sa ovom valjevskom kompanijom biti nastavljena.

Direktor bolnice predočio je ovom prilikom da magnet i angio sala u narednom periodu iziskuju kapitalna ulaganja, imajući u vidu njihovu decenijsku upotrebu.

“Magnet će vrlo brzo biti van funkcije i angio sala u decembru ove godine isto slavi deset godina postojanja, što je otprilike isto vreme kada joj ističe servisni rok. To su dve stvari koje zahtevaju kapitalna ulaganja. Obratili smo se i Ministarstvu i Kancelariji za javna ulaganja i videćemo da li ćemo uspeti to da obezbedimo u toku ove godine. Od drugih potrebnih instrumenata i opreme, može se reći da laparoskopija ide napred. Trenutno posedujemo dva laparoskopska stuba, ali bi nam dobro došao i vrlo bi nam značio bar još jedan. Trudimo da ono što je pri kraju servisne podrške nabavljamo bilo donacijom, bilo preko Ministarstva i Kancelarije”, ppojasnio je direktor valjevske bolnice dr Zoran Đurić.

Govoreći o skeneru, dr Đurić je kazao da je star tek 2 godine i relativno nov, kao i da je polovinom prošle godine dobijena i dodatna oprema za njega i softver kojim je moguće snimati srce i krvne sudove.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.