Četvrto vece Tešnjarskih večeri – Valjevo, prestonica urbane kulture

Centar grada poprimio je izgled kao i svakog avgusta: grad je pun ljudi svih generacija. Od najmlađih do najstarijih. Čuje se muzika u Tešnjaru, bina je na platou Doma kulture, gužve na ulicama… To znači samo jedno – Tešnjarske večeri su u toku.

koncert2

Nedelju, četvtri dan Tešnjarskih večeri, obeležila je želja Valjevaca da pruže jedni drugima nezaboravan provod i ugođaj, počev od najstarijih do najmlađih sugrađana na koje treba da budemo ponosni. Svedoci smo da se svake godine za vreme ,,Tešnjarskih večeri“ deca okupe na trgu Živojina Mišića i kroz igru i druženje prodaju igračke, sveske, u cilju da zarade za džeparac, pomognu roditeljima, ali i da ostvare svoje snove. Na jednom delu trga stoji natpis ,,Acina knjižara“. Vlasnik ove knjižare je Aleksandar (13), koji je inspiraciju za prodaju knjiga, rokovnika i igračaka našao u svom hobiju,ali i u svom dečačkom snu jer, kako kaže, voleo bi da jednog dana postane trgovac. Ističe da je jako ponosan jer ga pre svega podržavaju roditelji.

Sa druge strane trga sreli smo Viktora, Saru i Martu, koji prodaju kolačiće i igračkice. Viktor, kao i Aleksandar, kad poraste želi da bude prodavac. On je smislio i nagradnu igru u kojoj možete učestvovati i osvojiti preslatke nagrade. Mi od sveg srca podržavamo naše najmlađe sugrađane, i zahvaljujemo se što, kao pravi Valjevci, samovoljno čine ovaj festival još posebnijim.

Ove godine organizovan je bogat program za decu. U Modernoj galeriji organizovana je ,,Igra memorije“ za decu uzrasta od 3 do 13 godina, u letnjoj bašti Doma vojske igrana je predstava ,,Hekules“. U biblioteci ,,Ljubomir Nenadović“ predstavljeno je udruženje Art grupa Akt Valjevo, dok je u Tešnjaru organizovana inkluzija u prirodi pod nazivom ,,Sigurni kroz život zajedno“. U Narodnom muzeju organizovana je promocija književnog časopisa Brankovina.

U 21h na koncertnoj bini na platou ispred Doma kulture počeo je koncert Nevernih Beba. Kada su se popeli na scenu članovi benda, Valjevci su dokazali da ,,ako si Valjevac, znaš sve pesme ,,Nevernih Beba“. Publika je uživala u izvođenju dobro poznatih hitova. Na bini im se pridružio bubnjar prve postave benda, Goran Marinković, sto je izazvalo oduševljenje kod publike. Milan Đorđević, frontmen grupe, potvrdio nam je da su i oni osetili energiju i strast koju su probudili kod publike, i podelio sa nama prve utiske nakon koncerta:

Tesnjarske-veceri-Valjevo-Neverne-bebe-2

  • Mi i Valjevo smo jedno te isto,pratimo se kroz vreme, kroz godine i kroz sto smo zajedno prošli.ovaj koncert se razlikuje po tome što smo publici pokazali neke nove aranžmane, nove pesme, ideje. Uvek sugerišemo ono što je važno, pre svega duhovne poruke, poruke ljubavi i praštanja, ali nam je pre svega važna emocija koju delimo sa ljudima. Kad muzika prodre u ljudsku dušu, čovek ima svoj spektakl.

Važan deo koncerta bio je upravo solo u maestralnoj izvedbi Milana Đorđevića: ,,Kad krenem da sviram nikada ne znam gde će to da me odvede. Nemam ništa spremno, sve je pitanje trenutka i inspiracije. Bilo je mnogo strasti večeras, i mislim da smo tu strast pokazali.“

 

PaOtkrio nam je da da u oktobru izlazi osmi studijski album posle pet godina, sledeće godine slave 30 godina postojanja, ali i da se snima dokumentarni film o bendu koji je već u montaži i koji će se emitovati na RTS-u.  Dokumentarni film izaći će u tri dela i biće prikazana kompletna njihova karijera, period od 1993. godine do danas.

Tesnjarske-veceri-Valjevo-Neverne-bebe-2-2Program za ponedeljak, 08.08. sastoji se od raznih događaja kao što je trka beba u tri kategorije, prvu kategoriju čine bebe do 12 meseci starosti, rugu čine bebe od 12 do 18 meseci, a treću od 18 do 24 meseca. Očekuje nas proglašenje pobednika konkursa za najlepše dvorište, najlepši balkon i najlepši izlog. U holu Centra za kulturu očekuje nas promocija knjige Ratomira Antonovića ,,Besmrtne priče“ dok je u biblioteci Ljubomir Nenadović promocija knjige ,,Nije mi žao“ autora Nebojše Andrića. U restoranu ,,Fungi“ možete prisustvovati predavanju na temu ,,Zemaljski antroponimi“.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.