DA VALJEVO PRODIŠE: 18.000 tona štetnih materija u vazduhu godišnje iz automobila!

Koncentracija PM10 čestica u zimskom periodu u našem gradu trostruko veća nego u letnjem periodu. Predsednik Saveta za zdravlje Grada Valjeva dr Zoran Živković kaže da na to utiču nepovoljni meteo uslovi i izrazito povećanje količine emitovanih zagađujućih materija iz individualnih kotlarnica, ali i gasovi automobila. Procenjuje se da na nivou grada ima oko 30.000 automobila. Ako se poznaje činjenica da svaki autobil u proseku godišnje emituje u atmosferu oko 600 kilograma štetnih sastojaka, a mi u Valjevu imamo oko 30.000 vozila, prostom računicom dolazimo do podatka da oko 18.000 tona štetnih materija, koliko se godišnje emituje u atmosferu ovog grada, dolazi pravo iz automobliskog saobraćaja!

Dr Zoran Živković, predsednik Saveta za zdravlje (foto: valjevskaposla.info)

“Lično sam bio vrlo neprijatno iznenađen zvaničnim podacima koje sam dobio od Policijaske uprave Valjevo, a to je da je u naše gradu registrovano više od 30.000 automobila. Od toga je 15.ooo automobila na dizel pogon, a takva vozila su teoretski najveći zagađivači, zbog velike emisije ugljen-monoksida, ugljen-dioksida, azot-monoksida i azot-dioksida, koji sa vlažnim vazduhom dovode do nastanka kiselih kiša”, kaže dr Zoran Živković i ističe da su respiratorne infekcije, karcinomi pluća, oboljenja urinarnog trakta, srčane i cerebrovaskularne bolesti, metabolički poremećajai, problemi neonatusa i odojčadi ono što je karakteristično kao zdravstvena problematika kada je aerozagađenje u pitanju!

(Foto: Miroslav Jeremić)

Predozi Saveta za zdravlje Grada Valjeva, koje je dr Zoran Živković zvanično izneo pred Ministrom za zaštitu životne sredine Goranom Trivanom, na nedavno održanom Okruglom stolu posvećenom ekološkim pitanjima, tiču se na prvom mestu razvoja ekološke svesti i ubrzanog prelaska na daljinski sistem grejanja, ali i afirmacije bicikla kao prevozng sredstva, povećanja parkovski površina i novih drvoreda, zatim poboljšanje kvaliteta prilaznih puteva kamenolomima u okolini Valjeva i njihovo redovno kvašenje, kako bi se smanjila količinu prašine, a samim tim i stepen zagađenosti vazduha. I na kraju, Savet predlaže primenu sistema par-nepar sa vozilima u uslovima crvenog alarma, kada je visok stepen zagađenja nad gradom. To je prema mišljenju Saveta izuzetno produktivan parametar koji bi uticao na 50% manju zagađenost u gradu!

Kao “posledica” Okruglog stola posvećenog zaštiti životne sredine, prema rečima dr Zorana Živkovića, Gradu sledi “tripla praksa”, odnosno nabavka uređaja za dnevno merenje aerozagađenje, kao što su to već uradili svi veći gradovi u Srbiji, zatim rešavanje problema uskih grla u saobraćaju i ono što je najjednostavnije, najsvrsishodnije i što najmanje košta jeste primena principa par-nepar u danima kada je zagađenje u gradu najveće.

________________________________________________________________________________

Projekat „Da Valjevo prodiše!“, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom aerozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, čiji građani udišu jedan od najotrovnijih vazduha u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP „Toplana“, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema kod građana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazvanom „Da Valjevo prodiše!“.

________________________________________________________________________________

 

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.