Narodni muzej Valjevo realizovao dva važna projekta

Sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i ove godine valjevski muzej je realizova dva važna projekta iz oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa. Rukovodilac projekata je Gordana Pajić, muzejski savetnik a saradnici na projektima etnolog Natalija Marković i fotograf Milan Veselinović, kao i saradnici iz drugih institucija i pojedinci na terenu.

Projekat Tradicionalni proizvodi od šljiva u ishrani zapadne i centralne Srbije, stavio je akcenat na ishranu kao vredan segment nematerijalnog nasleđa. Prikupljena foto građa i terenska zapažanja stvorilu su novu bazu podataka i uzdvajanje novih elemenata za nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa. Priča o proizvodima od šljiva kao što su suva šljiva, pekmez i šljivani kolač, objektima za sušenje (sušare, mišane, pušnice), istorijskim aspektima i značaju ovih proizvoda kao važnih izvoznih artikala Srbije od druge polovine 19. veka do danas, pretočena je u istoimenu muzejsku izložbu i katalog, a kazivanja sa terena u film “Kad ima šljiva ima svega”.

Valjevo

Drugi projekat Muzejska prezentacija žive zanatske aktivnosti u valjevskom kraju, poštovao je osnovne principe u zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa kontinuitet i održivost. Ovim projektom Narodni muzej Valjevo, želi da predstavi dosadašnji istraživački rad na polju istraživanja nematerijalnog kulturnog nasleđa i široj publici i lokalnoj zajednici ukaže na značaj tradicionalnih zanatskih veština i njihovih proizvoda kao dela lokalne, nacionalne i evropske kulturne baštine.

Valjevo

Ovim putem predstavljamo kazandžijski, pekarski i voskarski zanat. Važno je napomenuti da je kazandžijski zanat 2015. godine stavljen na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Ovu muzejsku prezentaciju uradio je tim “Titan Web Design” i predstavlja dopunu i inovaciju stalne muzejske postavke Narodnog muzeja Valjevo, koju publika može da pogleda u dužem vremenskom periodu.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.