DA VALJEVO PRODIŠE: Bolnica čeka dokumentaciju iz Toplane

Opšta bolnica Valjevo ima svoju individualnu kotlarnicu, troši po grejnoj sezoni 1000 tona mazuta i mnogi je smatraju jednom od najvećih zagađivača vazduha u gradu. Grejanje ove zdravstvene ustanove jeste neophodnost, ali je evidentno da se prilikom potpisivanja ugovora sa NIS-om nije obraćala pažnja na aerozagađenje. Direktor Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Đurić kaže da valjevsku bolnicu grejanje u sopstvenoj režiji na mazut košta 9 miliona dinara manje u odnosu na cenu koju bi plaćali da se greju preko Toplane. Prema njegovim rečima sigurno je da se sagorevanjem mazuta zagađuje životna sredina, ali ne u obimu u kome je zagađuju ugalj i neki drugi energenti.

U intervjuu za valjevskaposla.info dr Đurić kaže da prema podatku od 06. septembra 2011. godine projekat koji je podrazumevao prelazak Bolnice na daljinski sistem grejanja nije bio vredan 700.000 evra koliko se pominje, već 400.000 evra.

“Ugovor tada nije potpisan koliko je meni poznato zbog cene i zbog toga što toplotna podstanica, koja je tim projektom i tim novcem urađena, nije imala upotrebnu dozvolu. Nakon dobijanja upotrebne dozvole, ostala je neusaglašena cena grejanja”, kaže dr Zoran Đurić i napominje da je ove godine inicijativa za prelazak OB na grejanje preko Toplane upravo krenula od strane Bolnice.

Dr Zoran Đurić, direktor Opšte bolnice Valjevo

“Kao budžetska ustanova čiji je osnivač Ministarstvo zdravlja, odnosno Republika Srbija, mi imamo na poziciji energenata opredeljena sredstva u ovoj godini. Naravno, treba spomenuti i dugovanja dobavljaču za energente iz predhodnih godina kao i kamate za neizmirene obaveze. Za predračun sredstava za 2018. godinu, pa i za energente, koji bi dostavili RFZO, kako bi nam opredelio veća sredstva, jer je grejanje preko usluga Toplane evidentno skuplje, tražili smo predračun i specifikaciju od Toplane više puta, ali ga nismo dobili. Mi možemo u kratkom periodu da se priključimo, ali se postavlja pitanje, ko će platiti razliku u ceni, jer pravovremno nismo podneli zahtev za aneks ugovora za energente. Nismo imali prateću dokumentaciju koju smo tražili, jer je nismo dobili od Toplane”, precizira prvi čovek Bolnice.

Opštu bolnicu Valjevo uskoro čeka obimna rekonstrukcija koja će imati tri faze. Za taj projekat bolnici su date garancije iz Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije koja je opredelila sredstva.

“U trećoj fazi predviđena je rekonstrukcija sistema grejanja, energetski blok. Na osnovu projekta koji će biti urađen od strane Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, znaće se da li će jedan deo potreba Opšte bolnice za grejanjem biti zadovoljen toplotnom pumpom, a drugi deo iz nove kotlarnice na biomasu koja je ekološki prihvatljiva, ili pak iz postojećeg vrelovodnog kraka iz Toplane”, najavio je dr Zoran Đurić.

________________________________________________________________________________

Projekat „Da Valjevo prodiše!“, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom aerozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, čiji građani udišu jedan od najotrovnijih vazduha u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP „Toplana“, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema kod građana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazvanom „Da Valjevo prodiše!“.

________________________________________________________________________________

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.