DA VALJEVO PRODIŠE: Bolnica ima želju da se priključi na Toplanu!

Da Opšta bolnica Valjevo ima želju da se priključi na Toplanu, pošto je svima interes da vazduh bude manje zagađen, potvrdio je direktor ove zdravstvene ustanove dr Zoran Đurić na godišnjoj konferenciji za novinare. On je rekao da će bolnica kad dobije predračun od Toplane tražiti aneks ugovora za 2018. godinu od Republičkog fonda zdravstvene zaštite, od kojeg na godišnjem nivou dobija i sredstva za plaćanje računa za grejanje, a da li će RFZO na to pristati, ostaje da se vidi, jer to zavisi između ostalog i od njihovih sredstava.

“Grejanje preko Toplane nam je skuplje za 9.029.222 dinara u poređenju sa sadašnjom cenom  grejanja u sopstvenoj režiji. Sredstva od RFZO dobijamo godinu za godinu i mi nemamo naša sredstva kako bismo nadomestili tu razliku u novcu. Možemo sutra da se priključimo na Toplanu, ali je problem ko će da nadoknadi tu razliku”, kazao je direktor bolnice dr Zoran Đurić.

Dr Zoran Đurić, direktor Opšte bolnice Valjevo (foto: Slobodan Ćirić)

On je rekao da Opštu bolnicu Valjevo uskoro čeka obimna rekonstrukcija, jer je Kancelarija za javna ulaganja u saradnji sa Gradom odlučila je da valjevsku bolnicu stavi u plan rekonstrukcije. Plan u tri faze obuhvatiće između ostalog “energetsko utopljavanje bolnice”, kao i izgradnju “energetskog bloka za bolnicu”.

“Prva faza je energetsko utopljavanje cele bolnice, koja podrazumeva zamenu fasade, prozora, krovova. Druga faza tiče se renoviranja bolnice iznutra, dok treća faza obuhvata izgradnju energetskog bloka za bolnica. Projekat za to još nije urađen, tako da još nije definisano da li će jedan deo potreba Opšte bolnice za grejanjem biti zadovoljen toplotnom pumpom, a ostatak ići preko Toplane ili kotla za biomasu”, rekao je prvi čovek bolnice i dodo da je partner Kancelarije u tom projektu Grad Valjevo, koji plaća projekte, tako da bolnica za sada u tome nema uticaja.

 

Valjevo


Projekat “Da Valjevo prodiše!”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom erozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, koje je svake zime na listi Top 3 grada, čiji građani udišu najotrovniji vazduh u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP “Toplana”, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema svih naših sugrađana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazavanom „Da Valjevo prodiše!“.


 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.