DA VALJEVO PRODIŠE: Sečkom do čistijeg vazduha!

Pionir u prelasku na novi sistem grejanja na biomasu u našem gradu je OŠ “Desanka Maksimović” u Novom naselju, koja se od ove grejne sezone greje na tzv. sečku G30. Direktor škole Nenad Mihailović kaže da je još rano pričati o nekom iskustvu sa novim sistemom grejanja i da za konkretne pokazatelje ipak treba sačekati završetak grejne sezone.

Pogled na kotlarnicu OŠ “Desanka Maksimović” (foto: valjevskaposla.info)

“Jedino što mogu da kažem tiče se finansijskog dela. Škola je po grejnoj sezoni plaćala 5,3 miliona dinara sa PDV-om za 40 tona lož ulja, a predviđa se da će nam trebati  630 kvadratnih metara sečke za ovu grejnu sezonu. Ukoliko sve bude po planu i kako su stručnjaci predvideli potrošnja sečka bi trebalo do kraja grejne sezone da nas košta nešto manje od 1,5 miliona dinara bez PDV-a, što iznosi oko 3 miliona dinara uštede”, kaže Nenad Mihailović, direktor OŠ “Desanke Maksimović” i ističe da su pored finansijskog momenta, važni još energetska efikasnost koja se ovim sistemom grejanja ostvaruje i smanjenje aerozagađenja u Novom naselju, koje je crna tačka po zagađenosti vazduha u gradu.

 

Nenad Mihailović, direktor OŠ “Desanka Maksimović” (foto: valjevskaposla.info)

U školi su, za sada, svi zadovoljni, i direktor i njegove kolege i učenici. Još se niko nije žalio da mu je hladno! A, zadovoljni su i domari škole koji su do ove grejne sezone svakog ponedeljka morali oko 04.30 h da dolaze na posao da bi založili kotao, kako bi se postigla određena temperatura do početka časova u prvoj smeni. Sada se sve to radi automatski.

Glavni ulaz u školu (foto: valjevskaposla.info)

Domari škole, Zoran Pavlović i Milan Erić, obučavani su tokom procesa prelaska škole na grejanje na biomasu da upravljaju novim kotlom i ostalom pratećom aparaturom, da nadziru funkcionisanje sistema a ukoliko nešto nije u redu, postoji sistem alarma koji detektuje nepravilnosti u radu.

Dvojica domara, Zoran Pavlović i Milan Erić u kotlarnici VII osnovne škole (foto: valjevskaposla.info)

“Ako nestane struje sve automatski staje, s tim što dva sata može da izdrži sistem da pali sečku. Radnici iz firme koja nam je uvodila sistem su nam rekli da ako je sečka kvalitetna sistem može da sastavi i do 10 sati po nestanku električne energije”, priča Milan Erić, jedan od domara škole.

Domar Zoran Pavlović drži sečku (foto: valjevskaposla.info)

“Da bi se postigla temperatura od 80 stepeni u kotlovima kapaciteta 10.000 litara vode potrebno je 3 sata. Kada voda dostigne tih 80 stepeni automatski se reguliše protok vode kroz sistem radijatora, a reguliše se pomoću unutrašnjih senzori u kotlarnici i spoljnih senzora. Čim senzori zabeleže pad tempetarure, sistem automatski doprema sečku iz spremnika u gorionik kotla i pali je”, pojašnjava finkcionisanje sistema domar Zoran Pavlović i naglašava da je za prvo loženje, koje se radi samo na početku grejne sezone, potrebno pola kubika drva da bi se postigla određena temperatura u kotlu i zapalila prva sečka.

(foto: valjevskaposla.info)

Ono što je najbitnije napomenuti je da se gasovi iz kotla prečišćavaju putem specijalnih filtera i tako prečišćen dim izlazi kroz odžak, pa je emisija štetnih gasova svedena na minimum.

“Nadam se da će prelazak škole na ovaj sistem grejanja uticati na pozitivniju ekološku sistuaciju u delu grada sa najvećim aerozagađenjem”, naglašava direktor Mihailović i završava ohrabrujućom rečenicom da su ga zvale kolege iz drugih škola i brojni građani Novog naselja da pitaju za sečku, kao i da je dosta njih dolazilo da vidi na licu mesta kako sve to funkcioniše uz obavezno pitanje da li takav sistem može da se ugradi i na kotlove koje imaju u svojim kućama.

(foto: valjevskaposla.info)

Gradska vlast uložila je 140.000 evra u projekat prelaska OŠ “Desanka Maksimović” na grejanje na biomasu. Procene su da će se ta sredstva otplatiti za nekoliko godina kroz značajno jeftinije grejanje, a koliko će novi kotao sa filterima za prečišćavanje gasova uticati na smanjenje aerozagađenja u Novom naselju, moći će da se vidi kada se uporede izveštaji Zavoda za javno zdravlje za prethodnu i ovu grejnu sezonu!

(foto: valjevskaposla.info)


Projekat “Da Valjevo prodiše!”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom erozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, koje je svake zime na listi Top 3 grada, čiji građani udišu najotrovniji vazduh u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP “Toplana”, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema svih naših sugrađana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazavanom „Da Valjevo prodiše!“.


Valjevo

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.