Dačić: “Nema Srbije bez SPS-a, ni SPS-a bez Srbije”

Svečana sednica GO SPS u Valjevu (foto: sva prava zadržana SPS)

Socijalistička partija Srbije održala je u Valjevu svečanu sednicu Glavnog odbora povodom obeležavanja 28 godina od osnivanja ove stranke. U prisustvu članova Glavnog odbora, visokih funkcionera, poslanika i lokalnih odbornika SPS-a, predstavnika stranaka koalicionih partnera i gostiju, prisutnima se u punoj sali valjevskog Centra za kulturu obratio lider socijalista Ivica Dačić.

“Moramo da imamo u vidu da nismo samo dnevni politički aktivisti, nego da smo pre svega organizovani u jednu političku partiju koja ima dva noseća stuba – socijalnu pravdu i patriotizam. Nema Srbije bez socijalističke partije i socijalističe ideje, zato što je ona sastavni deo genetskog koda i shvatanja društva srpskog naroda. A, nema ni Socijalističke partije bez Srbije”, rekao je Dačić.

Lider socijalista na svečanoj sednica GO SPS u Valjevu (foto: sva prava zadržana SPS)

Dačić je podsetio da se u ovoj godini obeležavaju tri jubileja značajna za socijalistički pokret, a to su 200 godina od rođenja Karla Marksa, 100 godina od Oktobarske revolucije i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i da SPS treba da izvuče pouku iz svih tih godišnjica ukoliko želi da bude jedna ozbiljna partija.

Svečana sednica GO SPS u Valjevu (foto: sva prava zadržana SPS)

“Teško se može reći da su žrtve u Prvom svetskom ratu pale za neke ciljeve koji su doneli dobro Srbiji i srpstvu. Mi smo bili narod koji je platio najvišu cenu ideje saveza balkanskih naroda. Drugi narodi bivše Jugoslavije su tu ideju zloupotrebili, da bi na kraju srpski narod ostao tamo gde je bio na početku Prvog svetskog rata. To je pouka i za svako državno rukovodstvo, da mora dobro da se promisli pri donošenju odluka od državnog i nacionalnog interesa”, naglasio je Ivica Dačić uz napomenu da ne stoje izjave onih koji tvrde da su Srbi genocidan narod, jer “kad neko vrši zločine nad drugim narodima obično ga ima više posle toga, a ne manje”. Srbi su, kako kaže Dačić, najveće žrtve etničkog čišćenja i genocida na prostoru stare Jugoslavije.

“U Hrvatskoj je pre devedesetih godina živelo 560.000 Srba, sada ih živi 180.000. U Sarajevu je živelo 200.00 Srba, danas ih ima svega nekoliko hiljada. U Prištini je živelo više od 40.000 Srba početkom devedesetih, a danas nekoliko stotina. U Prizrenu, gde sam ja rođen, bilo je više od 10.000 Srba, a sad ih ima svega dvadesetak”, pobija brojkama Dačič tvrdnje o Srbima kao narodu koji je vršio genocide u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu.

Svečana sednica GO SPS u Valjevu (foto: sva prava zadržana SPS)

Situacija koja je usledila posle 2000. godine pokazuje, prema njegovim rečima, da su problemi ostali, da su državni i nacionalni problemi koji postoje u ovom regionu i dalje otvorena knjiga. Srbija, kako je istakao, ne sme da odustane od zaštite nacionalnih i državnih interesa, a posebno ne sme da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“Velike su ideje za koje se borimo i veliki su i narod  država koje branimo. Zato su pred nama velike obaveze i zadaci. Velika se strateška igra vodi na svetskom planu. Mi treba da pronađemo naše mesto u svemu tome, da budemo deo bloka sa Vučićem, ali  opet da sačuvamo identitet naše stranke i za budućnost. Da negujemo i jačamo odnose sa partnerima”, kazao je Dačić i istakao da se zalaže za evropski put intergacija.

Svečana sednica GO SPS u Valjevu (foto: sva prava zadržana SPS)

“Veliko političko umeće je voditi i spoljnu i unutrašnju politiku tako da se zadržite na dobrom kursu i da Srbija ima budućnost. Cilj nam je ulazak u Evropsku uniju, ali ako se od nas zaista traži da se odreknemo naših državnih i nacionalnih interesa, Sbija to ne može da uradi zato što najviše na svetu voli i ceni samu sebi. Nikada nećemo ultimativno priznati nezavisnost Kosova. Mi izdajnici nikad nismo bili, niti ćemo biti. Rešenje problema Kosova mora biti kompromisno”, naglasio je Dačić.

Svečana sednica GO SPS u Valjevu (foto: sva prava zadržana SPS)

U svom govoru u Valjevu on se osvrnuo i na opoziciju. “Oni niti su veći Evropljani od nas, niti su veće patriote. Da budem iskren, ne zna se šta su. Sve imaju samo im fali narod. Imaće sigurno podršku da ruše našu vlast zajedno sa Vučićem, ali mi sa Vučićem delimo zajedničke ciljeve, a to su moderna, razvijena, evropska, demokratska i patriotska Srbija. Taj narodni front je garant uspeha i pobede Srbije. Zato mislim da je SPS potreban Srbiji, Srbija mora imati modernu partiju levice i modernu partiju socijalne pravde. Za to su potrebne reforme i programske, kadrovske i organizacione promene. Za to nam ne trebaju otuđeno rukovodstvo i funkcioneri. Narod je naša najveća snaga”, rekao je on i poručio na kraju govora da je uplašen za budućnost stranke i da se ponekad ljuti što njegova partija nekada ne odvaja bitno od nebitnog, što ne hvata društvene procese, što ne oseća šta treba da podržava i šta ih drži napolitičkoj sceni.

“A, to je politička bitnost, to su teme gde moramo da pogađamo u centar naše politike, a samim tim i onih građana koji glasaju za nas. To se uvek poklapa sa našim dravnim i nacionalnim interesima. Zato je važno da sve to dobro razumemo i da shvatimo da se sve menja, pa mora da se menja i Socijalistička partija Srbije, ali na bolje”, zaključio je lider socijalista Ivica Dačić i najavio da će Kongres SPS-a biti 22. decembra.

 

M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.