Dan pobede za novu Šestu školu!

Juče je stiglo pozitivno rešenje tehničkog prijema novog objekta Šeste škole u Brđanima, nakon što je Komisija za tehnički prijem obavila kontrolu u sredu, 29. avgusta. Kako saznaju Valjevska posla, odlučeno je da Osnovna škola “Milovan Glišić” bude preseljena u novu zgradu nakon Dana primirja, odnosno jesenjeg raspusta koji je nastavnim kalendarom planiran od 9. do 12. novembra 2018. godine.

Objekat nove OŠ “Milovan Glišić” u Valjevu – fotografisano 30.08.2018. (foto: Valjevska posla)

Prilikom prethodnog izlaska Komisije za tehnički prijem bili su ustanovljeni sitniji ali brojni nedostaci, koji se svrstavaju pod zanatske radove i koji su u proteklih mesec i po dana otklonjeni. Nadzor nad završetkom radova na objektu u tom periodu preuzeo je Mihajlo Milutinović, zamenik predsednika Skupštine Grada Valjeva.

“Mnogo je toga urađeno, prikupljena je sva dokumentacija. Komisija za tehnički prijem je iskontrolisala da li su svi zanatski radovi obavljeni u potrebnom kvalitetu”, ističe Milutinović i dodaje da je izvođač radova bila firma “Modulor” iz Beograda, ali da su bili angažovni i brojni podizvođači, obzirom na činjenicu da se objekat gradi bezmalo dve decenije.

“Urađeno je i parterno uređenje, obeležene su saobraćajnice, kao i horizontalna i vertikalna signalizacija. Uređen je prostor oko školskog objekta. Sve je dovedeno na jedan nivo kakav treba da bude”, kaže zamenik predsednika Skupštine Grada, Mihajlo Milutinović, koji je nadzor nad radovima na objektu školske zgrade preuzeo 17. jula ove godine.

Nova Šesta škola u Valjevu – fotografisano 30.08.2018. (foto: Valjlevska posla)

Inače, prijem prvaka u Osnovnoj školi “Milovan Glišić” u Valjevu obavljen je prema planu, u starom školskom objektu. Prema evidenciji, OŠ “Milovan Glišić” iz Valjeva, ima 700 učenika i u matičnu školu su, u nastavnoj 2018/19. godini, upisana 73 đaka prvaka, od kojih je jedan u izdvojenom odeljenju u Donjoj Bukovici. Broj upisanih prvaka je nešto manji nego li u prethodnoj godini, kada je u prvom razredu bilo 86 mališana. Inače, u izdvojenom odeljenju u Donjoj Bukovici imaju kombinovana tri razreda.

Prema rečima Nataše Badovinac, direktorke OŠ “Milovan Glišić” u Valjevu, dugo očekivani prelazak u novu školsku zgradu, znatno će doprineti i kvalitetu nastave. “Očekujemo bolje uslove i opremu za realizaciju nastave i vannastavnih aktivnosti zbog mogućnosti obavljanja kabinetske nastave, kao i savremenih nastavnih sredstva i opreme, nove fiskulturne sale”, kaže direktorka i dodaje da je škola za svoj rad dobila veoma visoku ocenu od strane Komisije za spoljašnje vrednovanje kvaliteta rada.

“Godišnji plan za školsku 2017/2018  veoma je uspešno realizovan i naš rad nastavljamo u pravcu daljeg unapređivanja kvaliteta nastavnog procesa, ali i svih drugih segmenata rada u školi. Kada dođe do preseljenja sama nastava će dobiti na kvalitetu zbog savremeno opremljenih kabineta, multimedijalnih učionica, fiskulturne sale, dva nova sportska terena, gde je u okviru jedne površine teren za odbojku i košarku, a nedaleko je drugi teren za fudbal”,  naglašava direktorka Badovinac.

U okviru projekata koje realizuju u OŠ “Milovan Glišić” posebno je naglašena saradnja sa roditeljima učenika, ističe direktorka. “Akcenat stavljamo na saradnju sa roditeljima, pre svega kroz uključivanje roditelja u školske aktivnosti i manifestacije. Naš najznačajniji projekat na tom polju saradnje je manifestacija zabavno – edukativnog karaktera “Porodična kvizijada” koju održavamo u Centru za kulturu Valjevo povodom manifestacije “Dečja nedelja” u prvoj sedmici oktobra”, kaže Nataša Badovinac i podseća da već nekoliko godina organizuju i manifestaciju “Osmovizija” takođe u Centru za kulturu, na kojoj Šesta škola nagrađuje svoje najuspešnije učenike i nastavnike, uz osvrt na osmogodišnje druženje i rad osmaka.

Još jedna karakteristika vaspitno – obrazovnog rada u OŠ “Milovan Glišić” su đačke uniforme, tako da ova valjevska obrazovna ustanova može da se pohvali da je jedina škola na teritoriji Valjeva koja je uvela đačke uniforme. “Prvi put su uvedene školske 2013/14. godine na inicijativu naših nastavnika. Predlog je podržan od strane Saveta roditelja. Uvedene su samo za mlađe razrede, vedrih su boja i svaka generacija je prepoznatljiva po svojoj boji. Roditelji prilikom upisa učenika u prvi razred potpisuju saglasnost za uniforme i sami snose troškove, ali škola pomože pri nabavci uniformi za učenike lošijeg materijalnog statusa”, zaključuje direktor OŠ “Milovan Glišić”, Nataša Badovinac.

Zgrada nove Šeste škole u Brđanima u Valjevu – fotografisano 30.08.2018. (foto: Valjevska posla)

Skoro dve decenije radilo se na izgradnji novog objekta Šeste osnovne škole u Brđanima, zbog čega je u javnosti taj projekat često nazivan i “valjevski Skadar na Bojani”. Kamen temeljac postavljen je 2000. godine, radovi na izgradnji preneseni su na sledeću godinu, da bi posle 3 godine bili prekinuti. Izgradnja je nastavljana “po malo” u više etapa narednih godina. Za 18 godina, koliko projekat traje, u objekat je uloženo preko 300 miliona dinara.

Nekoliko godina unazad obećavalo se da će škola biti spremna za prijem đaka što za početak školske godine, što od nekog polugodišta. Međutim, da se zvono za početak školske godine u novom objektu konačno i oglasi sprečavalo je niz problema, koji su godinama isplivalali i nadovezivali jedan na drugi. I, tako stigosmo do 2018. godine, kada je konačno stiglo pozitivno rešenje tehničkog prijema novog objekta Šeste škole u Brđanima i kada je zvanično saopštena odluka da đaci uđu u svoju dugo iščekivanu novu i modernu školu posle jesenjeg raspusta, kada će se Dan primirja proslaviti kao dan pobede konačno završene nove OŠ “Milovan Glišić”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.