Dan vojnih veterana obeležen je danas u Valjevu

Dan vojnih veterana obeležen je danas u Valjevu u Kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u znak sećanja na poginule pripadnike vojske.

Valjevo

Polaganju su prisustvovali predstavnici Komande 2. Centra za obuku, predstavnici Kolubarskog okruga, u ime grada Valjeva cveće je položio član Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović, kao i predstavnici boračkih udruženja.

Polaganjem venaca odata je počast svim poginulim borcima Srbije i Jugoslavije, koji su poginuli u ratovima od 1991. do 1999. godine, kao i borcima koji su poginuli u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. godine na ovamo.

Valjevo

„Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzimaju mere kako se ne bi zaboravili naši saborci koji su stradali ili ostali invalidi u prethodnim ratovima. Cilj je da se kroz obeležavanje ovog datuma ne zaborave poginuli i veterani i da im se posveti potrebna pažnja i pomoć njima i njihovim porodicama u ostvarivanju zakonom garantovanih prava koja imaju“, rekao je pukovnik Zoran Smiljanić, komandant 2. Centra za obuku i Kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu.

Valjevo

Na današnji dan 1912. godine je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Bugarske i Otomanske carevine kao poražene sa druge strane. Tada je oko 400.000 boraca vojske Kraljevine Srbije dobilo status „stari borci“, odnosno savremeni termin „veterani“. Brigu o veteranima je preuzelo Ministarstvo vojno u okviru Vlade Kraljevine Srbije, za koju su bili od vitalnog značaja kao borci u ratovima koji su usledili i u kojima su učestvovali.

Izborom ovog datuma za Dan vojnih veterana obezbedio se kontinuitet iz vremena 1912, kada je Kraljevina Srbija kao moderna država angažovala oko 12% svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve u stvaranje Balkanskog saveza, sa svojim susedima.

Valjevo

Ove podatke je izneo pukovnik Smiljanić u svom govoru i zahvalio se porodicama poginulih pripadnika vojske, ratnim vojnim invalidima i veteranima što su se odazvali pozivu, čime su uveličali današnje obeležavanje Dana vojnih veterana u Valjevu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Nesto nevidim veterane