Najnovije vesti

Decembar otvorenog uma

Večerašnjim promocijama stripa “Karton Siti” Željka Obrenovića i “Crne knjige” Luke Tripkovića u Narodnoj biblioteci u Osečini počinje “Decembar otvorenog uma”, dodatni program Sajma knjiga i obrazovanja “Doctrina Fair” u organizaciji Udruženja građana “Open Minded” iz Valjeva. Ta dva vezana kulturna događaja u Osečini, koja su na programu u 18 i 19 časova, idealan su uvod u aktivnosti koje u sklopu ove manifestacije očekuju ovdašnju publiku naredna dva ponedeljka u Valjevskoj gimnaziji. Naime, u ponedeljak, 16. decembra, u 19 časova, u Svečanoj sali Gimnazije, u okviru Sajma “Doctrina Fair”, sledi Javna tribina povodom 30 godina od pada Berlinskog zida, na kojoj će govoriti prof. dr Miloš Ković i doc. dr Miloš Jovanović. Zatim će 23. decembra, u istom terminu i na istom mestu, svoj novi roman “Solunska 28” predstaviti dr Nele Karajlić.

Nakon vrlo uspešnog Valjevskog sajma knjiga i brazovanja “Doctrina Fair”, održanog u maju mesecu, Udruženje građana “Open Minded” odlučilo je da godinu završi na adekvatan način nizom programa, koji će svojom tematikom zainteresovati ovdašnju publiku. Prema rečima Ivana Bazrđana, predsednika Organizacionog odbora ovog Udruženja, cilj organizovanja dodatnog programa pod nazivom “Decembar otvorenog uma” je uspostavljanje kontinuiteta prisutnosti na valjevskoj kulturnoj sceni, kojoj bi trebalo da je u interesu da neguje kulturnu varijabilnost i događaje, koji odudaraju od neprestano prisutnog obrasca estradizacije srpske kulture.

“Stoga dva događaja koja otvaraju decembarska dešavanja su partnerska gostovanja u Narodnoj biblioteci u Osečini 12. decembra, gde će zavičajni autori Željko Obrenović i Luka Tripković predstaviti svoja dela. Željko Obrenović će u 18 časova predstaviti svoj strip “Karton siti”, koji je izuzetno povoljno ocenjen od strane kritike zbog žanrovske šarolikosti sedam strip priča, ali i zbog neprestane težnje autora da na brutalno iskren način čitaocu predstavi ogoljen svet, koji, nažalost, često biramo da vidimo noseći ružičaste naočare. U 19 časova mladi i vrlo perspektivni romanopisac Luka Tripković predstaviće “Crnu knjigu”, prvu knjigu srpskog autora koju je objavila, u intelektualnim krugovima, sada već kultna izdavačka kuća BOOKA. Svojom novom knjigom Tripković donosi distopičnu viziju bliske budućnosti, koja usled zanemarivanja davno zaboravljenih humanističkih vrednosti, preti da bude profestko zaveštanje društvu koje strmoglavo tone”, predstavlja, ujedno i najavljuje Bazrđan večerašnja dešavanja u Biblioteci u Osečini.

Govoreći o događajima koji u okviru programa “Decembar otvoren uma” tek predstoje u Valjevskoj gimnaziji, Bazrđan kaže da naši sugrađana zaista imaju priliku da prisustvuju ozbiljnimi zanimljivim kulturnim događajima u vidu tribine o 3 decenije od pada Berlinskog zida i promocije nove knjige dr Neleta Karajlića.

“Gosti tribine povodom obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida, koja če biti upriličena u Svečanoj sali Valjevske gimnazije u ponedeljak, 16. decembra, u 19 časova, biće prof. dr Miloš Ković i doc. dr Miloš Jovanović. Oni su su i više nego kvalifikovani da govore o ovom događaju koji je presudno uticao na savremeni tok istorije, a novinar Mile Perić će moderirati diskusijom. I za kraj, u ponedeljak 23. decembra, u 19 časova, takkoše u Svečanoj sali Valjevske gimnazije, svoj novi roman “Solunska 28″ predstaviće dr Nele Karajlić. Nastavak sage o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta još jednom potvrđuje da je naša književnost u dr Karajliću dobila jedan nov, drugačiji i hrabar glas kojim ovaj svestrani umetnik ume i ima mnogo toga važnog da nam kaže”, precizira programski saxržaj Ivan Bazrđan.

Bazržan kaže da se kao zaključak nameće činjenica da je za opstanak jednog društva najbitnije njegovo preispitivanje i da su svi navedeni programi organizovani sa istim ciljem.

“Sa ciljem da bi se društvene pojave i svet oko nas dubinski analizirali, ali i da bismo čuli od navedenih gostiju da li je društveni progres nekako ostvariv. Izokrenuta lestvica vrednosti sistematično uslovljava da se ne skreće pažnja na zaiste važne trenutke iz kulturno – društvenog miljea, a Udruženje građana “Open Minded” svojom aktivnošću nastoji da pruži tračak vere u prave vrednosti kako se ne bi obistinile crne pretpostavke iz pesme Bitlsa “Nowhere man”, čiji stihovi, nažalost, u mnogome uokviruju model egzistiranja savremenog čoveka”, zaključuje Bazrđan.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.