Dečja pozorišna jesen

Sve četiri subote u novembru mesecu u Centru za kulturu u podne rezervisane su za predstave namenjene našim najmlađim sugrađanaima. Valjevski mališani će imati priliku da vide baletsku predstavu za decu “Crvenkapa” Pozorišta za decu “Više od igre”, zatim predstavu “Dečji kabare” Nezavisne dramske asocijacije “Veselo majmun”, potom Carevo novo odeloKofer teatra i Bajku o ovciDramskog studija “Čudesno zrno“. Karte po ceni od 200 dinara prodavaće se na blagajni Centra za kulturu na dan igranja predstave.

Baletska predstava “Crvenkapa”

Na repertoaru prve novembarske subote, 9. novembra, u 12 časova, je baletska predstava za decu “Crvenkapa”, u izvođenju Pozorišta za decu “Više od igre”. Reč je o baletu za decu koji je urađen po bajci bajci Šarl Peroa, na muziku “Četiri godišnja doba” Antonia Vivaldija. Autor ove baletske predstave za decu je Božin Pavlovski, solista baleta Narodnog pozorišta Beograd. Igraju: Tara Tomašić, Anđela Antić i Božin Pavlovski

OPIS: Mama je ustala i sprema kuću, a svoju ćerku miljenicu pustila je da malo duže odspava. Zbog crvene kapice i plašta, koji obožava da nosi, prozvali su je Crvenkapa. Mama je spremila korpu za bolesnu baku i Crvenkapa kreće kroz opasnu šumu na put. Prepredeni zli vuk susreće Crvenkapu u šumi prerušen u starca. Ona mi naivno pokaže gde živi baka i vuk odlazi prečicom da prvi stigne do nje. Hoće li Crvenkapa, koja se izgubila naći put do bake? I hoće li se baka i Crvenkapa spasiti zlog vuka?

“Dečji kabare”

Naredne subote, 16. novembra, u 12 časova, na programu je “Dečji kabare”, predastava koju izvodi šabačka Nezavasna dramska asocijacija “Veselo majmunče”. Tekst, režiju i songovi za “Dečji kabere” uradio je Ljubiša Barović. U predstavi igraju Kristina Pajkić, Nikola Breković i Strahinja Barović.

OPIS: Dečji kabare je predstava namenjena deci, ali je sa uživanjem prate i roditelji. Osmišljena je u formi “ispovesti”troje glumaca, koji izvodeći ovu predstavu publici pokušavaju da se izjadaju, kako je je bez svih njih detinjstvo prazno, tužno i besmisleno. Odakle dolaze učitelji? Ko nas tera da jedemo spanać? Koliko je teško pobediti dosadu? Sva ova, kao i brdo drugih pitanja, publiku će tokom trajanja predstave dovesti do ivice suza, uz neskrivenu nameru da ukaže na važnost roditeljske ljubavi, igre, ali i učenja u školi.

“Carevo novo odelo”

U subota, 23. novembra u 12 sati, valjevski mališani će imati priliku da vide predstavu “Carevo novo odelo” Kofer teatra iz Beograda. Tekst i režiju za ovu predstavu za decu napisao je Nikola Simić, a uloge igraju Aleksandra Rukavina, Nikola Simić i Ana Pavlović.

OPIS: Stara, ali svima dobro poznata priča o ljudskoj taštini, ali i strahu od istine, o mudrosti, gluposti, naivnosti, ispričana na malo drugačiji način i sa vanvremenskom porukom. Likovi su namerno ,,malčice” iskarikirani, kako bi se što bolje prikazali njihovi karalteri i međusobni odnosi. Čeka vas mnogo komičnih situacija i dijaloga, uz muziku i humor prilagođen deci.

“Bajka o ovci”

Poslednja predstava u nizu subotnjih predstava za decu u novembru mesecu u Centru za kulturu je “Bajka o ovci” Dramskog studija “Čudesno zrno” iz Beograda, Tekst za ovu predstavu, koja je zakazana za subotu, 30. novembar, u 12 časova, pisali su  Kristina Pejičić i Bojan Lojković. Muziku su radili Miloš Jovanović i Bojan Lojković, a igraju Sandra Arsenijević, Kristina Pejičić i Bojan Lojković.

OPIS: Gazda Toma je siromašni seljak koji ima malo imanje i na njemu trošnu kuću i tri životinje: kravu Leposavu, konja Miloja i ovcu Jucu. Juca nije obična ovca i od svih ostalih se razlikuje po tome što joj je runo išarano mnoštvom crnih tufnica. Ta njena različitost daje povoda Leposavi i Miloju da joj se stalno rugaju. S obzirom na to da je vrlo druželjubiva, dobroćudna i blage naravi, Juca im to ne zamera i ne obraća previše pažnju na njihovo loše ponašanje, nego svoju energiju troši na ono u čemu najviše uživa, a to je trčkaranje. Kralj Milinko se mnogo dosađuje u svom kraljevstvu, pa odlučuje da organizuje trku seoskih životinja, a nagrada za pobednika biće pun ćup zlata. Na opšte iznenađenje ostalih životinja, gazda Toma za trku prijavljuje ovcu Jucu. Posle malo negodovanja, Leposava i Miloje shvataju da je Juca dobra drugarica koja hoće da pomogne drugu u nevolji i da se, uprkos svom izgledu, ni po čemu ne razlikuje od drugih. Od tog trenutka, oni su njena najveća podrška.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.