Donacijama poboljšan kvalitet medicinske usluge u Opštoj bolnici Valjevo

Povodom najnovije donacije, v. d. direktora Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić, zahvalio se Mladenu Petkoviću, direktoru HK “Krušik” i nadzornom odboru ove valjevske fabrike na donaciji vredne opreme za operacione sale u vrednosti 100.000 evra.

“Ova donacija podrazumeva operacionu lampu i satelit led tehnologije koji je instaliran u ortopedskoj operacionoj sali, zatim elektrohirurški nož poslednje generacije, koji će se koristiti u laparoskopiji, ali i u otvorenoj hirurgiji, a nabavljen je i pokretni rentgen sa C lukom, koji se koristi u hirurgiji i ortopediji. U okviru ove donacije su i dodaci za stolove, koji su postavljeni u drugim salama, a bili su neophodni. Izražavamo veliku zahvalnost HK „Krušik“ zbog ovih izuzetno značajnih uređaja kojima se kvalitet operativnih zahvata podiže na još jedan nivo u našoj ustanovi. Druga značajna donacija koja nas očekuje, a imamo načelno dogovor sa HK „Krušik“, odnosi se na ultrazvučni aparat 4D za službu Ginekologije, vrednosti oko 8 miliona dinara. Korporacija „Krušik“ i direktor dali su odobrenje i oni će nabaviti taj uređaj”,  naveo je prvi čovek valjevske bolnice dr Zoran Đurić.

On je podsetio na sve značajne donacije iz prethodnog perioda i zahvalio se svim donatorima koji su na taj način mnogo uradili za bolnicu, ali i za grad. Samo u ovoj i u toku 2017. godine po godini je oko 200 hiljada evra iznosila vrednost uređaja koje su brojni donatori donirali najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Kolubarskom okrugu. Za poslednje dve godine je oko 400.000 evra vrednosti donacija stiglo u ustanovu. Kontrola leta Srbije i Crne Gore je uplatila milion i 200.000 dinara da se omogući da dečiji hirurzi sa Instituta za majku i dete, dolaze vikendom u Valjevo i tako pomognu kako opštim hirurzima tako i dečijoj hirurgiji. Pre toga, „Valjevska pivara“ donirala je 50.000 evra za endoskopsku jedinicu sa gastroskopom i kolonoskopom. Aerodrom Nikola Tesla Beograd donirao je računarsku opremu vrednosti oko 1.500 evra. Kompanija „Europrom“ odvojila je oko 500.000 dinara za aparate za fizikalnu medicinu, a pre toga je donirala kardiološku sondu vrednosti 600.000 dinara. Kompanija „Vega“ donirala je očni ultrazvuk koji nije funkcionisao više od godinu dana, čija je vrednost oko 15.000 evra. „Kompresor ing“ nabavio e izoletu vrednosti 10.000 evra. Samostalna trgovinska radnja „SN“ dala je oko milion dinara za nabavku računarske opreme. Oko 15.000 evra vrednost je donacije firme „Metalprom“ za električne krevete za jedinicu intenzivne nege i stolicama za laboratoriju. Firma „Makler“ poklonila je pištolj za biopsiju, koji se koristi i za biopsiju prostate i dojke, a vrednost je oko 1.500 evra. U toku ovog leta bilo je oko 5.000 evra donacija u vidu klima uređaja, koji su pokloni raznih farmaceutskih kuća. Firma „Arena“ donirala je filtere vrednosti 1.000 evra, a Kineska robna kuća poklonila je pribor za jelo vrednosti oko 500 evra. Prilikom kvara na trafou Elekrtrodistribucija Valjevo je postavila novi trafo, a njegova vrednost je oko 100.000 dinara. „Trlić“ je donirao juneće meso za ishranu bolesnika. Opština Osečina i firme iz Osečine donirale su oko 5.000 evra za aparate za fizikalnu medicinu. Plazma sterilizator je donacija „Maklera“ vrednosti oko 60.000 evra. Prenosni ultrazvučni aparat koštao je oko 15.000 evra. „Podgorina Fruht“ i „Europrom“ donirali su dve izolete koje su koštale oko 20.000 evra. Sindikat „EPS-a“ nabavio je dva paročistača vrednosti pola miliona dinara. Donacija kojom je rekonstruisana Pedijatrija od porodice Nastasić iznosila je oko 100.000 evra. Oko 2 miliona dinara iznosi donacija GP „Greda“ za fasadne radove. Od „Koloplasta“ je dobijen aparat za zaustavljanje krvarenja i za hirurški radu laparoskopiji i hirurgiji uopšte. Kada je bio problem sa
stenicama na Ortopediji, Grad Valjevo je preko sektora za vanredne situacije izdvojio sredstva u iznosu oko 5.000 evra za nabavku dušeka i posteljina za odeljenje Ortopedije. Dr Đurić je podsetio da su sve ove donacije sprovođene tako što su donatori, bilo firme ili pojedinci, direktno nabavljali uređaje, pa tako sredstva nisu uplaćivana ustanovi na račun. Nabavljeni uređaji su po donaciji ulazili u knjigovodstvenu vrednost bolnice.

Osim osvrta na najznačajnije donacije u toku dve godine otkada je u upravi, dr Đurić je podsetio i na najznačajnije trenutke sa kojima se suočavao.

“Krajem 2016. godine bio je obustavljen operacioni program zbog nedostatka na pozicijama za lekove i sanitetski materijal. U toku 2017. i ove godine ima dovoljno sredstava na tim pozicijama za funkcionisanje bolnice. Ima dovoljno sredstav za laboratoriju, a nije prekidan ni operativni program čitave godine. Od servisa šta je bilo potrebno rađeno je u hodu. Možemo izneti podatak da je recimo što se tiče laboratorije, a odnosi se na tumormarkere, Valjevska bolnica po broju analiza radi kapacitetom kojim radi Klinički centar Vojvodine. Znači bilo je dovoljno novca za to, a tako je nastavljeno i u ovoj godini. U ovoj godini je došlo do značajnog povećanja potrošnje lekova, a aneks za dodatna sredstva za lekove je predat RFZO i očekujemo da će do kraja oktobra biti Upravni odbor Direkcije RFZO u Beogradu i očekujemo da u punom tempu završimo i ovu godinu. Takođe tražen je i aneks i na energentima, tako da bi uspeli da se priključimo na toplanu ako dobijemo taj aneks. Ako nam odobre taj ankes Bolnica će biti priključena na Toplanu. Imamo novca za probni period od mesec i po dana dok čekamo taj aneks. U prošloj godini tražen je aneks za dodatnih 30 parova za VTO, a očekujemo i ove godine da će nam ga odobriti”, rekao je dr Đurić u podsećanju na prethodni period.

On je dodao da iako 2017. nije bila lagana zbog problema na samom startu, uspešno je okončana. A u 2018. godini od većih problema koji su zadesili ustanovu Đurić izdvaja pucanje horizontalne kanalizacije iznad porodilišta u avgustu mesecu. Zbog te havarije je neko vreme morao da bude prekinut i operativni program da bi se sve saniralo, a sve je to dodatno izazvalo zastoj u radu i neplanirane materijalne troškove. Što se tiče aparata u bolnici, svi uređaji su uredno servisirani u predviđenom roku i imamo sklopljene servisne ugovore za većinu, s tim što neki aparati su svoj radni vek odradili i za njih ne postoji servis. Neki aparati tipa artroskopa za endoskopski pregled kolena, su nabavljeni iz sopstvenih sredstava.

“Zbog svega navedenog, u globalu mislim da je kvalitet zdravstvene usluge malo poboljšan, a takođe i deo nemedicinske usluge koji se odnosi na ishranu pacijenata. Još prošle godine na osnovu faktura smo imali aneks na poziciji hrane pa imamo više novca nego ranije i samim tim je kvalitet bolji. Isto se odnosi na sredstva za higijenu i tu nije bilo štednje. Neke sanacije kupatila su izvršena, Ministarstvo je u prošloj godini izdvojilo sredstva za tri kupatila, a ove godine bi trebalo da obnovimo još četiri kupatila. Preko Rotari kluba obnovićemo još dva kupatila na Grudnom odeljenju. Sve to bi trebalo da malo poboljša ono što znači svakom pacijentu”, kazao je v.d. direktora Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Đurić.

Ono što je posebno istakao, a tiče se same medicine, jeste lepa vest da je u utorak po prvi put u ustanovi urađena intervencija subtotalna laparoskopska gastrektomija, a operator je bio dr Nebojša Stojaković. Intervencija je dobro urađena i u tom delu laparoskopije, prema Đurićevoj oceni, trenutno se Hirurgija najbolje razvija. Radi se još i laparoskopska resekcija rektuma i valjevska bolnica bi, kako je istakao, trebalo da postane ustanova u kojoj bi se edukovali lekari iz drugih ustanova za tu vrstu intervencija.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.