Dragan J. Ristić i Marija Prgomelja dobitnici nagrade “Zlatno slovo” Časopisa “Akt”

Časopis za književnost umetnost i kulturu “Akt” iz Valjeva objavio je imena nagrađenih nakon tri sprovedena konkursa, koji su samo jedan od načina na koji ovaj časopis promoviše i podržava stvaralaštvo mladih. Proglašeni su osvajači nagrade “Zlatno slovo” za najbolju objavljenu zbirku kratke proze na srpskom jeziku u 2017. godinu, zatim pobednici petnaestog po redu konkursa za kratku priču Časopisa “Akt” i pobednici devetog valjevskog srednjoškolskog literarnog konkursa. O najboljima na sva tri konkursa odlučivao je žiri u sastavu mr Dušan Stojković, koji je predsednik žirija i članovi žirija Dejan Bogojević i Danijela Padejski.

Ove godine na konkurs Časopisa “Akt” za najbolju objavljenu zbirku kratke proze na srpskom jeziku u 2017. godinu prispelo je 13 knjiga, a nagrada “Zlatno slovo” dodeljena je Draganu J. Ristiću za zbirku “Kriške: 111 jednostraničnih priča” čiji je izdavač “Prometej” iz Novog Sada, i Mariji Prgomelji za knjigu “Igre proleća i sene”, u izdanju istog izdavača.

Dragan J. Ristić jedan je od pionira ove zahtevne prozno-lirske forme. Jednako vrstan prevodilac najkraćih proza, kao i njihov tvorac. Njegova zbirka nudi pregršt majstorski cizeliranih realističnih sa prisenkom snovidelnih priča, punih i humora i ironije i satiričnog naboja.

Marija Prgomelja je spisateljica koja mnogobrojnim asocijacijama na pročitano ukazuje na eruditsku dimenziju svoje kratke proze, ne zaboravljajući pritom ni na lirsko koje ih iznutra oplemenjuje. Naslov njene knjige priziva velikog Vladana Desnicu koji je, iako sam nije pisao kratku prozu u pravom smislu te reči, jedan od prikrivenih začetnika ovog proznog žanra.

Na 15. konkurs za kratku priču časopisa za kratku priču Časopisa za književnost umetnost i kulturu “Akt” iz Valjeva prispelo je 326 priča od 121 autora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kanade. Nakon uvida u sve prispele radove, žiri je doneo jednoglasnu odluku da nagradi tri priče. Prva nagrada dodeljena je Aleksandru Arsenijeviću (Srbija) za priču “Bol”, drugonagrađena je Jasmina Malešević (Srbija) za priču “Lovac na anđele”, dok je treća nagrada pripala Ivanu Gaćini (Hrvatska) za priču “Između dvije lopte”.

Pored ove tri nagrade koje su dodeljene, od strane žirija pohvaljene su priče “Stari Slankamen” Jovanke Božić (Srbija), “Dan zgubidan” Dragana J. Ristića (Srbija) i “Ozbiljna muzika (ili) o doktoru” Blagoja Rankovića (Srbija).

Ukupno 55 radova od 29 učenika prispelo je na deveti po redu valjevski srednjoškolski literarni konkurs, koji raspisuje Časopis “Akt”. Svi radovi su stigli na vreme i pod šifrom. Jednoglasno je ravbnopravno nagrađeno pet učenika: Nemanja Šujdović (IV razred Valjevske gimnazija), Milica Pantelić (IV razred Valjevske gimnazija), Teodoru Mitrović (IV razred Valjevske gimnazija), Viktor Lukić (II razred SMŠ “Živorad Grbić) i Marko Raičevića (III razred Medicinska škola “Dr Miša Pantić”).

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.