Momirović: Šandong će uz obavezno angažovanje srpskih podizvođača završiti deonicu Valjevo-Lajkovac u predviđenom roku

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sastao se danas sa Džangom Điančao, generalnim direktorom kompanije Šandong, ogranka u Srbiji, kako bi razgovarali o aktuelnim projektima u putnom sektoru. Kompanija Šandong trenutno pored izgradnje deonice od Beograda do Valjeva, radi i na izradi tehničke dokumentacije za deonicu auto-puta Beograd-Zrenjanin, za koju su ministar Momirović i predstavnici kineske kompanije ustanovili da bi s radovima mogla da otpočne do kraja 2021. godine.

Valjevo

,,Konstatovali smo značajan napredak u realizaciji izgradnje deonice od Valjeva do Lajkovaca i imamo obećanje našeg kineskog partnera da će, uz angažovanje velikog broja srpskih podizvođača, ovu deonicu završiti u predviđenom roku. Ovo ministarstvo daje prioritet izgradnji nedostajuće saobraćajne infrastrukture i zato, svi potencijalni partneri u ovom procesu mogu da izraze svoju zainteresovanost i daju konstruktivne predloge ” rekao je ministar Momirović.

Predmetna trasa budućeg državnog puta je od značaja za razvoj putne mreže Republike Srbije i za međunarodnu mrežu puteva. Deonica Iverak-Lajkovac, dužine 18,3 km predstavlja poprečnu vezu u putnoj mreži Republike Srbije, omogućavajući kretanje vozila trasom Mali Zvornik (granica sa Republikom Srpskom) – Loznica – Osečina – Valjevo – Lajkovac – Ćelije – Lazarevac – Aranđelovac – Topola – Rača –Svilajnac – (neizgrađeni deo) Bor – Zaječar (granica sa Republikom Bugarskom). Time su, pored kretanja ljudi i robe unutar centralnog i zapadnog dela Srbije, stvoreni uslovi i za povezivanje delova Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, sa putnim pravcem E-763 (Beograd – Južni Jadran) i Koridorom 10, odnosno auto-putskim pravcem Beograd – Niš i u nastavku sa Istočnom Srbijom i Republikom Bugarskom.

,,Šandong je zainteresovan i za učešće ne samo u izvođenju putnih projekta, već i učešću u finansiranju drugih, za Srbiju značajnih investicija” istakao je g-din Điančao.

Kompanija Šandong je više od deset godina prisutna na srpskom tržištu i za sobom ima niz uspešno završenih projekata. U narednom periodu, u okviru stručno tehničke saradanje, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastukture će biti predloženi projekti od značaja za realizaciju.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.