Džez koncert Big benda Karaganda iz Kazahstana u Valjevu

U četvrtak, 13. septembra, u 20 časova, na platou ispred Centra za kulturu u Valjevu biće održana koncert Big benda Karaganda iz Kazahstana.

Filharmonija, Kulturna institucija Karagande, koja objedinjuje nekoliko raznih profesionalnih muzičkih kolektiva, osnovana je 1945. godine i nosi ime Kali Bajžanova, legendarnog pevača kazahstanskih tradicionalnih pesama. Džez orkestar osnovan je 1994. i danas ima 25 članova. Ovaj bend jedan je od najpopularnijih profesionalnih ansambala u državnoj koncertnoj asocijaciji grada Karagande. Za kratko vreme bend je postao laureat brojnih festivala u Kazahstanu i inostranstvu, uključujući festivale održane u Rusiji i bio je brzo prepoznat među ljubiteljima džez muzike. Koncerti orkestra sa zaslužnim izvođačima republike D. Khairollin i virtuoznim pijanistom A. Proninom publika je dugo pamtila.

Danas orkestar ima svoju vernu publiku. U svom repertoaru orkestar ima dela kompozitora Kazahstana, kao i najpoznatija dela stranih džez kompozitora, uključujući Geršvina, Bernštajna, i najpoznatije džez standarde. Koncerti uz učešće džez orkestra iz Karagande uvek se održavaju na visokom nivou, u prepunim salama.

Zvezde džez muzike, laureati međunarodnih takmičenja A. Pronin i J. Orinbasarova, kvartet “Moskva-Transit” i drugi nastupali su sa džez orkestrom. Veliku pažnju i napore za ažuriranje repertoara, poboljšanje izvođačkih veština orkestra daje njen glavni dirigent Igor Andreičenko.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.