“EKOlubarska bitka” poziva valjevsko rukovodstvo da iznese stav o namerama “Euro Lithiuma”

Inicijativa “EKOlubarska bitka” pozvala je gradonačelnika, Gradsko veće i Skupštinu grada Valjeva da svojim ćutanjem “ne pomažu nezvanim rudarskim kompanijama da nam dolaze u goste” i da se ugledaju na komšije iz Topole, čije je rukovodstvo odlučno reklo “Ne” istraživanjima rude na planini Rudnik. U Otvorenom pismu “EKOlubarska bitka” poziva rukovodstvo grada Valjeva da organizuje konferenciju za medije, na kojoj će izneti svoj stav o namerama “Euro Lithiuma” da u Valjevo dovede rudarske kompanije da dugoročno eksploatišu litijum i borate, kao i da građanima Valjeva prezentuju izveštaje istraživanja te kompanije, koje je ona po zakonu dužna da dostavi Ministarstvu rudarstva i energetike, a čije bi kopije po zakonu trebalo da ima i lokalna samouprava. “Kao vaši dobronamerni sugrađani verujemo da stav o tome da li Valjevu treba rudnik veličine 32 km2 imate, a naša obaveza je da vas podsetimo da imate i odgovornost da ga ne prećutite”, poručuju u Otvorenom pismu iz inicijative “EKOlubarska bitka”.

“Kao pokretači inicijative “EKOlubarska bitka” obraćamo vam se u ime građana Valjeva zabrinutih zbog činjenice da se na teritoriji grada na više lokacija vrše istraživanja ruda sa idejom njihove eksploatacije. S obzirom na to da se ni lokalna samouprava, ni Ministarstvo rudarstva i energetike po ovom pitanju nisu zvanično oglašavali, kako bi upoznali javnost o tome ko vrši ova istraživanja, šta su ona pokazala i da li će logičan nastavak tih aktivnosti biti otvaranje rudnika u našem kraju, bili smo prinuđeni da se angažujemo oko prikupljanja informacija na ovu temu, te smatramo za obavezu i da sa vama podelimo saznanja do kojih smo došli”, započinju iz “EKOlubarske bitke” obraćanje upućeno na adrese gradonačelnika, Gradskog veća i Skupštinu grada Valjeva.

Aktivisti inicijative koja je protiv otvaranja rudnika litijuma i borata u okolini Valjeva navode da su zahvaljujući intervjuu sa Aleksanderom Palkovskim, potpredsednikom kompanije Euro Lithium, nedavno objavljenom na portalu Innovation News Network (o kojem su pisala i Valjevska posla, prim aut.), saznali da su u valjevskom kraju pronađene značajne rezerve litijuma,  da je otisak valjevskog ležišta dugačak osam, a širok četiri kilometra, da je po svojoj veličini jedno od najvećih nalazišta litijuma na svetu, ali i da je Valjevo i jedno od najvećih poznatih nalazišta borata u svetu.

“Potpredsednik Euro Lithiuma promoviše Valjevo u potrazi za potencijalnim investitorima za rudnik litijuma i borata i ističe sledeće: “Sa nalazištem u Valjevu i fokusom od vrha nadole na održivost, gde rukovodstvo upravlja agendom održivosti projekta, imamo vrlo jedinstvenu priliku da budemo primer kako rudarska industrija može dati ključni doprinos ispunjavanju svetske ambicije i ciljeva održivog razvoja”. Možda na prvi pogled zvuči laskavo da jedan grad u Zapadnoj Srbiji može doprineti ispunjavanju svetskih ambicija i ciljeva održivog razvoja, ali nažalost, građani i građanke ove najave doživljavaju sa strepnjom, jer ono što je za svet sirovina za tranziciju ka zelenoj energiji, za Valjevce je devastacija prirode i životne sredine”, navodi se u Otvorenom pismu “EKOlubarske bitke.

Izvor: Screenshot – https://www.innovationnewsnetwork.com/

Zbog svega navedenog, kako se ističe, “EKOlubarska bitka” se gradskom rukovodstvu obraća sa molbom da, po uzoru na kompaniju Euro Lithium, preuzme upravljanje situacijom koja u budućnosti može da eskalira u ozbiljan problem.

“Pritom, ne mislimo na otvaranje rudnika, jer je malo verovatno da će građani Valjeva i okoline dozvoliti otvaranje rudnika površine 32km2 na obali Kolubare i u podnožju Maljena na kojem, verujemo da ne moramo da vas podsećamo, leži ključna turistička destinacija našeg kraja – vazdušna banja Divčibare. Mislimo na problem gubitka poverenja u vlast izabranu da realizuje ciljeve održivog razvoja grada Valjeva. Eskalaciju nezadovoljstva građana i građanki zabrinutih zbog činjenice da, dok inostrane kompanije aktivno rade na dovođenju rudarskih kompanija, lokalna samouprava ne čini ništa ni da informiše građane o ovim planovima, a kamoli da ih pita da li žele strancima da ustupe nemali deo teritorije koju njihovi dedovi krvlju branili”, naglašeno je u ovom Otvorenom pismu.

Građani i građanke bi, prema mišljenju aktivista “EKOlubarske bitke”, mogli biti i nezadovoljni što rukovodstvo našeg grada, ali i Ministarstvo rudarstva i energetike ne poštuje međunarodne sporazume, koje je država Srbija potpisala. Tu navode Zakon o potvrđivanju konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima zaštite životne sredine, koji u članu 6. stav 4. precizira da je država Srbija u “obavezi da za projekte od velikog uticaja na životnu sredinu omogući učešće javnosti još u ranoj fazi, kad su opcije još uvek otvorene i kad može doći do efikasnog učešća javnosti”.

“Mogli bi Valjevci i Valjevke biti i ljuti i što je Strategija razvoja grada Valjeva istekla 2020. godine, i što u međuvremenu nije doneta nova, pa zaključiti iz toga da za razliku od rukovodstva Euro Lithiuma koji “upravlja agendom održivosti projekta”, rukovodstvo Grada Valjeva ne upravlja agendom održivog razvoja grada, koji im je glasovima građana poveren na upravljanje. Istorija nas uči da kad god su nepozvani gosti dolazili na Kolubaru da uzmu deo teritorije kroz koju ona protiče vekovima, sa nje su i odlazili i bez soli i bez pogače. Nema razloga da i sada bude drugačije. Ali, istorija nas takođe opominje kako su prošli oni koji su im u tome pomagali”, poručuju iz “EKOlubarske bitke.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.