Najnovije vesti

Elita zahteva zatvoren bazen i dostojnu finansijsku podršku

Valjevo će kao grad od ove godine prvi put imati svog vaterpolo predstavnika u najjačem rangu državnog takmičenja, u Super ligi koja se smatra jednom od najjačih vaterpolo prvenstava u Evropi i svetu. Sve to zahvaljujući uspehu VK Valis, koji nije ostvaren preko noći, već dugogodišnjim napornim radom, zalaganjem, odricanjem, nepokolebljivom željom i borbenim duhom igrača, Stručnog tima, Uprave kluba, naše valjevske dece zaljubljenika u vaterpolo i njihovih roditelja. Sa vodiljom “zajedno smo jači” ispred sebe, ove godine ispisali su posve novo vaterpoplo i sportsko poglavlja za svoj grad, ne samo zbog rezultata koji ih je lansirao u elitu, već zbog istrajnosti u toj predanoj borbi za ostvarenjem snova i uspeha. Naš valjevski superligaš prezentovao je projekat nazvan “VK Valis u eliti”, u kojem je javnost mogla da se upozna sa razvojnim putem ovog kluba od 1993. osnovanog kao vaterpolo sekcije pri SRC Petnica, preko 2011. godine kada je krenuo ozbiljniji trenažni proces sa mlađim kategorijama, zaključno naravno sa istorijskim uspehom ostvarenim u nedavno završenoj sezoni i plasmanom u Super ligu. Kako se moglo čuti na promociji, održanoj u Svečanoj sali Valjevske gimnazije, da bi se Valis više od jednog leta borio sa “elitnim vaterpolo aždajama” i opstao u Super ligi, neophodna je velika finansijska podrška u iznosu od 18 miliona dinara, koji je, takoreći, imperativ za klub. Za sada, Grad Valjevo opredelio je ukupno 6,5 miliona dinara za svog superligaša, što je skoro tri puta manje sredstava potrebnog za “preživaljavanje”. Klub je takođe predstavio novog trenera Miloša Sakovića, a podršku klubu svojim prisustvom i obraćenjem dao je i Jugoslav Vasović, sportski direktor VK Radnički iz Kragujevca.

Sa promocije projekta “VK Valis u eliti” / Foto: Valjevska posla

Predsednik Upravnog odbora VK Valis Nebojša Stojaković naglasio je da klub sve vreme vodila ideja pravljenja mlađih pogona sa isključivo valjevskom decom, odakle su selektovani igrači za prvi tim koji je ove godine napravio istorijski uspeh kako za klub, tako i za sam grad.

“Naše pretenzije za start u Super ligi nisu daleke, ali zaista želja i cilj su da ne skrenemo sa ovog puta, da ostanemo da razvijamo našu školu vaterpola i naše igrače, da ih zadržimo u Valjevu i budemo među 8 klubova u toj eliti. Trudićemo se da i sledeću sezonu budemo u Super ligi i nameravamo da se naši momci, kada za jedno 5 do 6 godina budu u punoj snazi i dovoljno iskusni, mogu boriti sa takvim asovima koji su naši reprezentativci i osvajači svih mogućih  odličja, a koji upravo igraju u Super ligi”, kazao je Stojaković.

Nebojša Stojaković, predsednik UO VK Valis / Foto: Valjevska posla

Stojaković je istakao da su mlađe selekcije baza kluba, da je VK Valis zastupljen u takmičenjima sa svih 5 svojih selekcija (12, 14, 16, 18 i 20 godina) i da su sve ekipe u vrhu vaterpola u svojim kategorijama. To je, prema njegovim rečima, za jedan mali Valis i malo Valjevo veliki uspeh.

“Nastavićemo da razvijamo Školu vaterpola i rad sa mlađim selekcijama, koliko to bude u našoj moći. Znate i samo da imamo infrasturkturnih problema, jer nemamo zatvoren bazen. Svake godine imamo veliki period prekida treninga, što će verovatno u jednom trenutaki morati da se reši, pre svega zidanim objektom. Želja grada je da se renovira bazen koji je zapostavljen već 40 godina, ali u septembru i oktobru, u jeku pripema za Super ligu mi ćemo imati građevinske radove i biti u velikom problemu gde i kako trenirati. SRC Petnica i balon apsolutno zadovoljavaju kriterijume najvišeg ranga takmičenja, ali te neke pauze se nekako moraju nadomestiti. Ulaskom u Super ligu Valis nije preskočio samo jednu lestvicu, već mnogo više. Svesni smo da ulazimo u superteškaše i Valjevo ima priliku da od ove jeseni ugosti klubove poput Radničkog, Zvezde, Partizana”, rekao je prvi čovek VK Valis Nebojša Stojaković.

Sa promocije projekta “VK Valis u eliti” / Foto: Valjevska posla

U okviru promocije projekta u Svečanoj sali Valjevske gimnazije, Uprava VK Valis predstavila je novog trenera Miloša Sakovića, pod čijim rukovodstvom će Valisovci voditi bitku u bazenu sa crème de la crème vaterpolistima velikih i dobro poznatih klubova sa zvučnim imenima kao što su Radnički, Novi Beograd, Zvezda, Vojvodina, Partizan… U ostalim kategorijama treneri su naši Valjevci – Nikola Goloskoković, Nikola Maravić, Miloša Ninkovića, Pedraga Brankovića i Kosta Ljubičića.

“Jedan od razloga zašto sam prepoznao VK Valis kao sredinu koja može da napreduje je baš zbog ljudi koji vode ovaj klub. Uzajemno poverenje može da nas povede korak napred. Moj zadatak neće biti lak i biće prilično izazovno, jer ušli smo u ligu sa “veliki momcima”. Pozitivne stvari koje ovaj klub prati je konstantna edukacija. Smatram, da sa Valisom, ako idemo korak po korak, da omogućimo napredak pre svega igrača iz Valjeva, naših dečaka, da se iz godine u godinu razvijamo i približimo “plej ofu” naše lige. To nije put od jedne godine, ali to je realan put kojem treba da stremimo. Treneri obično ne vole da drže govore unapred, više vole da govore kada ostvare rezultate, nadam se da ćemo se videti za godinu dana, po zvaršetku neke pozitivne priče”, kazao je novi trener VK Valis Miloš Saković, koji je prošlu sezonu vodio VK Nais.

Miloš Saković, novi trener VK Valis / Foto: Valjevska posla

Specijalan gost promocije bio je sportski direktor VK Radnički Jugoslav Vasović, koji je u svom obraćanju uputio reči podrške prijateljskom Valisu.

“Ako hoćemo pravi rezult i prave stvari, deca moraju da imaju uzore da bi se bavila sportom. Deca neće da se bave sportom ako nemaju uzore, ako nemaju dobar rezultat i dobar put ispred sebe. Najvažnije za sve nas su ta naša deca koja će u budućnosti da pričaju, kao što su nas priče naših veterana dovele dovde. Sport danas ne može da funkcioniše bez veće finasijske podrške. Potrebno je mnogo više sredstava nego što je to ovde rečeno, znam to vrlo dobro”, istakao je Vasović.

Jugoslav Vasović / Foto: Valjevska posla

Gradnačelnik Valjeva Lazar Gojković rekao je da se mora naći ozbiljan model i da će Grad pomoći maksimalno koliko bude mogao.

“Za Valis su iz budžeta grada za sport, koji je ove godine bio manji za 20%, opredeljena sredstva od ukupno 6,5 miliona dinara i to 4,5 miliona kroz konkurs za sportske klubove, što je jedini iznos koji je zadržan na tom nivou. Slažem se da treba razmišljati da neke klubove, koji su učesnici super liga i najkvalitetnijih takmičenja, treba izdvojiti u odnosu na druge i mislim da moramo naći jedan ozbiljan model. Grad Valjevo će svakako pomoći VK Valis maksimalno koliko bude mogao. Nisam čovek koji daje lažna obećanja, nego ono što je realno to će grad i uraditi. Potrudiću se lično da razagovaram sa svima koji mogu da pomognu i VK Valis i još nekim klubovima koji igraju najviši rang takmičenja. Uložiću i lični kredibilitet da zamolim svakakoga da pomogne VK Valis kako bi što spreminije i u najjačem sastavu dočekali novu sezonu”, istakao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva / Foto: Valjevska posla

Pitanje održivog razvoja VK Valis je za Vojislava Andrića veliko pitanje koje nije talo lako rešivo.

“U Super ligi se takmiče ekipe iz gradova koji raspolažu sa mnogo većim budžetima od VK Valis. Struktura Valisa nije čardak ni na nebu ni na zemlji, nego ima piramidalnu svojstvo, nešto na čemu treba graditi i pravilnik o raspodeli  sredstava u našem gradu. Odokativne i podele po sistemu ko je jači u komisiji, bez opipljivih kriterijuma su prošla stvar. Ako ne možemo sami u Valjevu da napravimo pravilnik po kojem će se to malo sredstava koje imamo za sport pravilnije raspodeliti, jer za mene nisu normalni odnosi da klub koji igra treću, a sad verovatno i četvrtu ligu u Srbiji, ima dva i po puta više sredstava nego Valis koji je sad superligaš. Ti odnosi se moraju promeniti u korist mlađih kategorija, stručnog rada temeljenog na sportskim pravilima i rezultatima. U sportu rezultat opredeljuje sve”, naglasio je Andrić.

Sa promocije projekta “VK Valis u eliti” / Foto: Valjevska posla

Prisutnima na promociji obratio se i Tomislav Jovančić, jedan od osnivača VK Valis. On se osvrnuo na sam začetak kluba 1993. godine, rekavši da je gost povodom osnivanja kluba bio čuveni Ante Lambaša, počasni predsednik FINA, što je samo po sebi ukazivalo na ozbiljne planove bavljenja vaterpolom. On je takođe istakao da se uspeh do koga se došlo danas temelji na odličnoj saradnji klubskih funkcionera, roditelja i svih sportista koji su prošli kroz klub.

Sa promocije projekta “VK Valis u eliti” / Foto: Valjevska posla

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.