Gradonačelnik Valjeva uputio apel sugrađanima zbog pogoršanja epidemiloške situacije: “U pitanju su naši životi, koji su vredniji od bilo kakve proslave”

Na jučerašnjoj sednici Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je Komandant Štaba, uputio je apel svojim sugrađanima da sprovode sve protivepidemijske mere, da ne organizuju veće skupove i slavlja i da ne prisustvuju takvim okupljanjima. Gojković je istakao da ako se do kraja sedmice epidemiološka situacija ne poboljša ili stabilizuje, a predložene protivepidemijske mere ne budu doslednije sprovodile, da će Štab morati da pribegne donošenju strožijih mera.

Sa jučerašnje sednice Štaba za vanredne situacije Grada Valjeva / Foto: Grad Valjevo

Gojković je u apelu zamolio sugrađane svih generacija, posebno mlade, da shvate ozbiljnost situacije, “јer je dokazano da su okupljanja najčešći put širenja virusa#. Naveo je da pojedini građani od Štaba traže kažnjavanje i donošenje strožijih mera, #jer su svesni da zbog neodgovornosti pojedinaca možemo biti u još težoj situaciji”. Kako je istakao, gradska vlast je do sada pokazivala visok stepen razumevanja, tolerancije i preduzimanje represivnih mera svedeno je na minimum.

“Nažalost, ako se do kraja nedelje epidemiološka situacija ne poboljša ili stabilizuje, a predložene protivepidemijske mere ne budu doslednije sprovodile, moraćemo da pribegnemo donošenju strožijih mera! Da li treba da izričemo novčane kazne, podnosimo prekršajne prijave, dodatno ograničavamo radno vreme ugostiteljskih i drugih objekata, ili možemo da nosimo maske, držimo fizičku distancu i ne okupljamo se u većem broju i tako sačuvamo živote, zdravlje, zdravstveni sistem, privredu i egzistenciju grada i građana?!”, navodi se u apelu Komandanta štaba, gradonačelnika Lazara Gojkovića.

Gojković je zamolio sugrađane da uveže apele i skrenuo pažnju da nijedna preporuka i mera nije doneta da bi se maltretirali građani,

“Poštovani sugrađani, molim vas da uvažite apele, jer su u pitanju naši životi, koji su vredniji od bilo kakve proslave, koju možemo organizovati već iduće godine! Nijedna preporuka i protivepidemijska mera nije doneta da se maltretiraju građani, nikome nije prijatno da nosi maske, ali je sve ovo mali pojedinačni napor i odricanje koje će doprineti presecanju puteva širenja virusa”, poručio je gradonačelnik Lazar Gojković.

Pored upućenog apela građanima, preduzetnicima, pravnim licima i drugim privrednim i javnim subjektima da dosledno sprovode mere kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru, na jučerašnjoj 53. sednici Štaba za vanredne situacije donet je zaključak da se pojača inspekcijski nadzor od strane gradskih inspekcija, Komunalne milicije i republičkih inspekcija nad primenom mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19. Inspekcije su dužne da dostavljaju dnevne izveštaje o sprovedenim kontrolama, Komandantu i Načelniku Štaba za vanredne situacije i Šefu Odseka za vanredne situacije i poslove odbrane Gradske uprave.

“Povećanje broja novoobolelih, sve veći broj pregleda u Kovid ambulantama Doma zdravlja i Bolnici, kao i povećani broj prijema na bolničko lečenje sigurni su pokazatelji da je Valjevo ulazi u novi talas Korona virusa. Najvažniju ulogu imaju upravo pojedinci, koji ličnom odgovornošću mogu usporiti širenje virusa”, navodi se u izveštaju sa jučerašnjeg zasedanja gradskog Štaba.

U našem gradu je juče, prema zvaničnim podacima još 6 osoba obolelo od korona virusa, što je ukupno 85 novih slučajeva od 14. oktobra. Od tada je u porastu i broj hospitalizovanih – 51 za 7 dana.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.