Uniforme za zdravstvene radnike angažovane sredstvima Evropske unije

Uniforme za srpske medicinske radnike angažovane uz pomoć Evropske unije stigle su u nekoliko ustanova širom zemlje u vreme kada se i Srbija i region suočavaju sa rastućim brojem obolelih od COVID 19. Prva tura uniformi isporučena je javnim zdravstvenim ustanovama u Beogradu, Valjevu, Šapcu, Novom Pazaru, Nišu, Vranju, Novom Sadu i Somboru. Uniforme su namenjene medicinskom osoblju, koje je nedavno angažovano kao pomoć EU naporima Srbije u borbi protiv pandemije.

Medicinski radnici zaposleni su u okviru programa koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Sve isporuke su protekle veoma dobro, a partneri na terenu izrazili su zahvalnost za pomoć koju su dobili od Evropske unije.

“Zdravstveni radnici –  lekari, medicinske sestre, laboratorijski tehničari i administrativno osoblje, koji će biti zaposleni u koordinaciji sa Institutom ‘Batut’, biće upućeni na ispomoć u zavode za javno zdravlje, bolnice, domove zdravlja i laboratorije širom Srbije. U narednih 6 meseci ovih 200 profesionalaca radiće na prvoj liniji u opštinama u kojima je to najpotrebnije, poput Beograda, Kragujevca, Užica, Valjeva, Čačka, Šapca, Kraljeva Novog Pazara…”, objasnio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambassador Sem Fabrici, kada je sredinom jula najavljeno zapošljavanje medicinskih i nemedicinskih radnika iz Srbije.

Milion evra iz IPA II fonda izdvojeno je za angažman oko 200 ljudi koji će pripadati zdravstvenim timovima, sačinjenih od jednog lekara, dva tehničara i jednog administrativnog radnika”, istom prilikom izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ambasador Fabrici nedavno je posetio neke od novozaposlenih lekara u Zavodu za javno zdravlje Valjevo, kada je podsetio da je EU od marta, kada je pandemija pogodila i Srbiju, izdvojila 93 miliona evra, od čega je 15 miliona evra bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra za ekonomski oporavak.

Takođe, do sada je u borbi protiv virusa korona Evropska unija finansirala 800.000 zaštitnih maski, 100 trijažnih kontejnera (svi proizvedeni u Srbiji), kao i opremu za njih, 300 infracrvenih bezkontaktnih toplomera, 100 koncentratora kiseonika, i drugo.

 

Izvor: http://europa.rs/

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.