“Godine prolaze, zagađen vazduh u Valjevu ostaje”

Otkako je 2010. godine u Valjevu uspostavljen monitoring kvaliteta vazduha, koji je pokazao izuzetnu zagađenost, Grad Valjevo i Gradska uprava nisu ispunili obavezu iz Zakona o zaštiti vazduha jer nisu usvojili Plan kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove. Na to ukazuje Lokalni odgovor u svom nedlejnom izveštaju koji objvaljuje u okviru akcije Aero Alarm. Posebno se ističe da Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije dalo saglasnost na nacrt Plana kvaliteta vazduha 2023-2027.

Aerozagađenje Valjevo (9)

Foto: Valjevska posla

“Prvi pokušaj je bio novembru 2016. godine kada su odbornici nezakonito usvojili Plan kvaliteta vazduha za period 2016-2021. godine bez saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine. Potom je Gradska uprava u avgustu 2021. godine ugovorila izradu novog Plana kvaliteta vazduha za period 2023-2027 sa konzorcijumom Saobraćajni institut CIP doo iz Beograda i Preduzećem SET doo iz Šapca. Iako se više od godinu dana kasnilo sa izvršenjem ugovora, Gradska uprava je nacrt izrađenog dokumenta stavila na javni uvid i javnu raspravu tokom novembra 2022. godine. Veliki broj kritika upućenih od strane građana i ekoloških aktivista na kvalitet dokumenta nije prihvatilo stručno radno telo zaduženo za praćenje izrade plana, koje je Gradska uprava formirala tek nakon objavljivanja javnog uvida. Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije dalo saglasnost na nacrt Plana kvaliteta vazduha, upućujući nedavno brojne primedbe za dopunu, ispravke i korekcije dokumenta izrađenog po narudžbi Gradske uprave Valjevo”, navodi se u izveštaju Lokalnog odgovora.

18 Index

Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Lokalni odgovor na početku izveštaja saopštava da se vazduh u Valjevu većinu dana protekle nedelje mogao disati, osim u petak i subotu kada je ocenjen indeksom “loš”, kao i da od početka godine, na dan 18. marta 2024. naš grad beleži ukupno 57 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica – iznad 50 µg/m3.

Aero Alarm - tabela

Kvalitet vazduha protekle sedmice po danima

“Nivo aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljao je rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani”, piše u izveštaju.

18 Bezbedno i nezbezbedno

Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u µg3 za Valjevo u periodu 11.3-17.3.2024. Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu već četvrtu grejnu sezonu objavljuje udruženje Lokalni odgovor. Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu je Državna merna mreža za automatski monitoring kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine. Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

 

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.