Građanski aktivizam u borbi za čistiji vazduh ne jenjava!

Prethodna dva dana u Valjevu bila su ispunjena različitim aktivnostima građanskih inicijativa i organizacija koje su skretale pažnju na problem aerozagađenja i podsticale građanstvo da se uključi i nastavi sa borbom za čistiji vazduh.

Akcija Nacionalne koalicije za decentralizaciju na Trgu Desanke Maksimović / Foto: Valjevska posla

Predstavnici Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koja je partner organizacije CRTA u projektu “Građani imaju moć”, prikupljali su u ponedeljak potpise na Trgu Desanke Maksimović, podsticali Valjevce da podrže ovu inicijativu i utiču na smanjenje aerozagađenja u gradu na Kolubari. Davanjem svojih potpisa naši sugrađani pridružili su se zajedničkoj ekološkoj borbi koja je projektom “Građani imaju moć” započeta u nekoliko gradova u Srbiji. Valjevci su imali priliku da na licu mesta iskaži svoje mišljenje o zagađenju vazduha, da čuju kakva su iskustva drugih gradova sa sličnim ekološkim probelmia u Srbiji i Evropi, ali i da dobiju koristan savet i “medeni” aktivistički poklon.

Danijel Dašić, predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju / Foto: Valjevska posla

“Očekujemo da građani Valjeva vrlo ozbiljno shvate problem zagađenosti vazduha u svom gradu. Nažalost, niste jedini sa tim problemom, jer se i kod nas u Nišu diše dizel. Ne dajte da vas zavarava lepo vreme i da liči da je vazduh čist. Vazduh je prepun suspendovanih čestica i to nije samo problem za Valjevo i Niš, već i za Užice, Beograd i druge gradove u Srbiji. Nadamo se da će se oni koji donose zakone u Beogradu pobrinuti da i građani koji žive van prestonice žive ubuduće zdravije i dišu čistiji vazduh”, rekao je Danijel Dašić, predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Prema njegovim rečima, građani nisu svesni teme i koliko je štetno udisati vazduh za prekomernim koncetracijama određenih polutanata,niti da imaju moć da preokrenu situaciju i poprave svoju okolinu i okruženje nabolje. S tim u vezi Dašič ističe stav da nema dobre vlasti, već samo dobre kontrole vlasti.

Istog dana, u večernjim satima, u organizaciji Istinomera održan je Forum “Kada će Valjevo da prodiše?”, o čemu su Vajevska posla posebno pisala. Uččesnici ovog foruma-tribine bili su predstavnik RES fondacije Aleksandar Macura, predstavnik građanske inicijative “Da Valjevo prodiše” Andrija Petrović i samostalni odbornik u Skupštini Grada Valjeva Ljubomir Radović. Sva trojica govornika složila su se da su Valjevu potrebni jasno definisana strategija i precizan plan za aerozagađenje, uz obavezno angažovanje tima stručnjaka i formiranje posebnog odseka koji će se baviti tom problematikom, kao i uvođenje i brza primena određenih mera i aktivnosti sa ciljem smanjenja zagađenosti vazduha.

Forum Istinomera “Kada će Valjevo da prodiše?” u Restoranu “Džentlmeni” / Foto: Valjevska posla

U sklopu kampanje “Srbija do informacija” juče je na Gradskom trgu sprovedena ulična akcija “Imamo pravo da znamo: Kada će Valjevo da prodiše?”, u okviru koje su naši sugrađani imali priliku da pošalju pismo nadležnim lokalnim i državnim institucijama, kao i javnim preduzećima tražeči informacije vezano za zagađenost vazduha u našem gradu. Ukupno 92 zahteva poslata su na adrese Gradske uprave i Skupštine Grada Valjeva, Gradskog veća, Zavoda za javno zdravlje Valjevo i Agencije za zaštitu životne sredine. 

“S obzirom na to da živim na uzvišenju koje se vodi kao predgrađe Valjeva, pomislili bi da ja zapravo i imam pristup zdravijem vazduhu, međutim sasvim je obrnuto. Situacija je problematična, a zimi je najgore stanje, jer ne smemo otvoriti ni prozor. Inače, sa svih strana spolja ulazi zagađen vazduh, a prvenstveno je uzrok neadekvatno grejanje po domaćinstvima”, rekla je naša sugrađanka M.J.

Akcija “Imamo pravo da znamo: Kada će Valjevo da prodiše?” – Srbija do informacija

Zvanični podaci govore da je godinama unazad vazduh u Valjevu treće kategorije, što znači da je prekomerno zagađen i da su zabeležena prekoračenja ne samo granične, već i tolerantne vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija. Preko 100 dana građani Valjeva udišu štetan vazduh u kome se nalazi prekoračena vrednost PM1o čestica, koje lako dospevaju u alveole i talože se u tim najsitnijim delovima pluća čime se grožava zdravlje.

Ivana Markulić iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) ističe da je pravo javnosti da zna veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem.

Akcija “Imamo pravo da znamo: Kada će Valjevo da prodiše?” – Srbija do informacija

“Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti. Zato danas pričamo sa građanima Valjeva i nastavljamo borbu, jer bez ovog Zakona i nezavisne institcije Poverenika,
biće nam uskraćena mogućnost da dobijemo odgovore na pitanja koja se tiču svih nas u lokalnim sredinama gde živimo”, naglasila je Ivana Markulić iz CRTE.

Akcija „Imamo pravo da znamo: Kada će Valjevo da prodiše?“ organizovana je uz podršku građanske inicijative “Da Valjevo prodiše”, čija je glavna aktivnost toga dana bila izložba pod nazivom “Borba za vazduh”, koja je sinoć otvorena u Ogradnoj galeriji bivšeg Doma vojske.

Na izložbi koju su podržli Valjevska kulturna mreža (Vakum) i Nacionalna koalicija za decentralizaciju predstavljeno je 7 foto radova koji na zanimljiv način ukazuju na problem aerozagađenja u našem gradu. Autori izložbe su nekolicina Valjevaca, koji su želeli da ostanu anonimni iz težnje da napredak svoje umetničke karijere ne temlje na ugroženom zdravlju žitelja svog grada.

Andrija Petrović, poručio je da građanska inicijativa “Da Valjevo prodiše”, čiji je on inicijator i pokretač, ne želi da bude suparnik ovdašnjoj lokalnoj samoupravi, već da u njoj traži partnerstvo kako bi se problem prekomernog aerozagađenja smanjio.

Borbu za vazduh svojim jednočasovnim pevanjem podržali su alternativni horovi Vacapella iz Valjeva i beogradski Horkestar, a prisutni Valjevci sa zaštititinim maskama preko lica vidno su uživali u muzičkom programu uprkos lošem vremenu.

M.P.M.


Da Valjevo prodiše - Faza dva

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.