Posle više od 30 godina Valjevo domaćin Državnog takmičenja iz matematike

Nakon više od 3 decenije u Valjevu je održano Državno takmičenje iz matematike. Podružnica matematičara Valjevo i OŠ “Milovan Glišić” bili su danas domaćini 57. Državnog takmičenja iz matematike za učenike osnovnih škola, na kojem učestvuju đaci 6, 7 i 8. razreda. Učestvovalo je oko 330 đaka iz 152 škole, iz 59 mesta i gradova Srbije. Među njima je bilo i 8 učenika iz našeg okruga (7 iz Valjeva i 1 iz Uba) koji su uspeli da se plasiraju u najviši rang matematičkog takmičenja u državi.

57. Državno takmičenje iz matematike - Valjevo (3)

Sa otvaranja 57. Državnog takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Na ceremoniji otvaranja takmičenja govorili su pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obazovanje dr Milan Pašić, predsednik Društva matematičara Srbije prof. dr Miroslav Marić, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić, direktorka OŠ “Milovan  Glišić” Nataša Badovinac i predsednik državne komisije za takmičenje učenika osnovnih škola u matematici prof. dr Nenad Vulović.

57. Državno takmičenje iz matematike - Valjevo (2)

Sa otvaranja 57. Državnog takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Za OŠ “Milovan Glišić”, koja je ugostila najbolje srpske matematičare, ovo je bio veliki organizacioni izazov koji je uspešno i savladan, čemu su svakako doprinela sva prethodna organizovanja opštinskih i okružnih takmičenja iz matematike u Šestoj školi.

“Ovo je poseban trenutak za nas, jer imamo priliku da slavimo znanje, trud i posvećenost učenika u oblasti matematike. Svim učesnicima želim sreću i uspeh i da im ova takmičarska atmosfera bude motiv za bolji rezultat. Hvala svima što ste danas ovde da damo zajedničku podršku najboljim takmičarima Republike Srbije”, kazala je u ime škole domaćina, direktorka Nataša Badovinac.

Nataša Badovinac

Nataša Badovinac, direktorka OŠ “Milovan Glišić” / Foto: Valjevska posla

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković poželeo je dobrodošlicu svim takmičarima, njihovim nastavicima i roditeljima, uvaženim gostima iz Ministarstva prosvete i Društva matematičara Srbije.

“Želim vam dobrodošlicu u Valjevo, grad značajnih ljudi iz nauke, istorije, umetnosti. Meni je zaista čast i zadovoljstvo da vam se danas obratim u ime grada Valjeva i u svoje lično ime. Takmičarima želim puno uspeha, ne samo danas, nego i u nastavku školovanja, a svim gostima želim da iz Valjeva ponesu samo najlepše uspomene. Takođe, pozdravljam ovom prilikom i nastavnike i roditelje naše talentovane dece. Živeli i želim vam puno uspeha”, rekao je gradonačelnik Gojković.

Lazar Gojković

Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva / Foto: Valjevska posla

Načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić kazala je da Valjevo izuzetno neguje nastavu matematike, o čemu govori činjenica da u Valjevskoj gimnaziji postoje odeljenja za učenike obdarene za matematiku već od 7. razreda, kao i da u srednjoj školi Gimnaziji postoje prirodno-matematička odeljenja i specijalizovana odeljenja za matematiku.

“Mi smo grad koji neguje kvalitet obrazovanja i grad koji izuzetno poštuje, uvažava i promovše nastavu matematike. Deco, želim vam svima i vašim nastavnicima uspeha, da se danas takmičite, da odmerite snage, da zaista pobedi onaj koji je najbolji, ali želim isto tako da se družite, da ostvarite kontakte, da se upoznate i da to budu ne samo neka trenutna, nego trajna prijateljstva, koja ćete negovati i u kasnijem školovanju. Sve najbolje i puno sreće”, rekla je dr Zorica Jocić.

Zorica Jocić

Dr Zorica Jocić, načelnica Školske uprave / Foto: Valjevska posla

Dr Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, istakao je da je kvalitetno obrazovanje ono čemu svi težimo, da je cilj svih takmičenja afirmacija obrazovno-vaspitnog rada, postignuća i podizanje kvaliteta obrazovanja.

“U cilju identifikacije, praćenja i podsticanja učenika sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima, Ministarstvo prosvete, uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu i pod pokroviteljstvom Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, prošle godine izradilo je Platformu “Takmičari generacije”. Verujem da će neki od vas biti nosioci i dobitnici nagrada koje će I ove godine biti dodeljene u septembru mesecu. Na platformi će biti istaknuti uspesi učenika na republičkim i međunarodnim takmičenjima, što će predstavljati bazu podataka za dalju promociju kako učenika, njihovih rezultata, samih takmičenja, ali i obrazovnih politika koje su usmerene na to da učenici dostižu svoje maksimalne kapacitete i budu uspešni članovi našeg društva”, kazao je dr Milan Pašić.

Milan Pašić

Dr Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje / Foto: Valjevska posla

Predsednik Društva matematičara Srbije prof. dr Miroslav Marić, izrazio je zadovoljstvo što i ove godine na državnom takmičenju ima veliki broj učesnika i nastavnika koji žele da zajedno učestvuju u procesu unapređenja nastave i rada sa talentima. Podsetio je da je Društvo prošle godine obeležilo 75 godina postojanja i uspešnog rada, da su Društvu dodeljena dva najviša priznanja – Sretenjsko odlikovanje i Svetosavska nagrada, kao i da je Pošta Srbije povodom velikog jubileja Društva objavila prigodnu marku.

“Društvo matematičara Srbije je krovno udruženje matematičara i informatičara Srbije. Sa sedištem u Beogradu, ima više od 20 podružnica širom Srbije, od koji je jedna u Valjevu. Upravo ova podružnica je među najaktivnijim i najuspešnijim u sprovođenju ciljeva DMS. Iz nje potiče veliki broj značajnih članova i aktivista Društva, zato mi je posebno drago što smo danas u Valjevu, gradu kulture, istorije, ali i gradu matematike. Društvo svake godine organizuje više od 20 takmičenja mladih matematičara i programera, za više od 100.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Počev od školskih, preko opštinskih, okružnih i državnih, do srpskih olimpijada koje su ulaznica za međunarodna takmičenja. Matematička takmičenja u Republici Srbiji imaju najdužu tradiciju, najveći broj učesnika, a učesnici dosadašnjih takmičenja doneli su najviše medalja Republici Srbiji na prestižnim međunarodnim takmičenjima. Očekujemo da ćemo neke od vas imati prilike da vidimo sa medaljama oko vrata, poručio je prof. dr Miroslav Marić.

Miroslav Marić

Prof. dr Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije / Foto: Valjevska posla

Među tačno 326 učesnika Državnog takmičenja iz matematike bilo je 8 takmičara iz našeg okruga, od toga je njih sedmoro iz Valjeva i jedan učenik iz Uba. U kategoriji 6. razreda takmičio se jedan učenik iz OŠ “Desanka Maksimović”, tri učesnika smo imali iz 7. razreda, od toga je jedan učenik Valjevske gimnazije, jedan je iz OŠ “Desanka Maksimović” i jedna učenica je iz OŠ “Sestre Ilić”. Što se tiče osmaka, tu su se takmičila tri učenika iz specijalizovanih matematičkih odeljenja Valjevske gimnazije, kao i jedan učenik  OŠ “Milan Munjas” iz Uba.

57. Državno takmičenje iz matematike - Valjevo (6)

Sa otvaranja 57. Državnog takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Prema rečima Dragana Stefanovića, predsednika Podružnice matematičara Valjeva, samim učešćem osmoro takmičara iz našeg okruga na ovogodišnjem Državnom takmičnju postignut je bolji plasman nego prethodnih godina. Stefanović je izrazio nadu da će broj učenesnika iz Valjeva i generalno iz Kolubarskog okruga u narednim godinama sigurno biti veći.

57. Državno takmičenje iz matematike - Valjevo (1)

57. Državno takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Svi učesnici takmičenja sa svojim roditeljima i nastavnicima imali su priliku da se nakon takmičenja, dok su čekali rezultate, u popodnevnim satima bliže upoznaju sa Valjevom. Organizatori su za sve takmičare obebedili besplatne ulaznice za postavke u Narodnom muzeju, Muslimovom konaku i novootvorenoj Gradskoj galeriji na Trgu Živojina Mišića.

U nedelju je predviđeno zatvaranje 57. Državnog takmičenja iz matematike i dodala priznanja najboljim učenicima.

M.P.M

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

Leave a Reply