Gradonačelnik Gojković u OŠ “Andra Savčić” dočekao prvake i poželeo im srećnu, zdravu i bezbednu školsku godinu

Nova školska godina zvanično je počela danas. Iako posve drugačija, sa novim pravilima i ograničenjima, đaci su joj se baš (ob)radovali, željni sedenja u klupama, druženja sa školskim drugarima i učenja sa table. Naravno, oni koji se školi uvek najviše raduju su đaci prvaci. Ove godine, u valjevskim školama, upisano je 664 učenika prvog razreda, što je za 123 prvaka manje nego prošle godine. Najviše đaka prvaka u Valjevu ove godine upisala je OŠ “Anda Savčić”, što je bio povod da ovog prvog školskog jutra gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković poseti Treću osnovnu školu, dočeka đake prvake, poželi im sve najbolje povodom polaska u školu.Gradonačelnik je srećnu, zdravu i bezbednu školsku godinu poželeo i svim ostalim učenicima, roditeljima i zaposlenima u prosveti.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković istakao je da škola, pored edukativne, ima ulogu da postavi pravi temelj za život. Podsetio je da je prošla školska godina naglo prekinuta zbog koronavirusa, da skoro 6 meseci nije bilo nastave u klasičnom stilu, da je promenjen metod predavanja i učenja, ali da je pokazana snalažljivost i sposobnost za prilagođavanje svakoj situaciji.

“Shvatili smo koliko je bitno da naša deca provode vreme u svojim školama i iz tog razloga za početak nove školske godine Valjevo je uložio dodatni trud kako bi sve škole, i seoske i gradske, bezbedno krenule sa radom. Škole su dezinfikovane i dobro obezbeđene sredstvima zaštite. Ono što je jako važno je da Grad stoji na raspolaganju i upravama škola, roditeljima i učenicima. Apelujem na dodatnu odgovornost ove godine, kako bi naučili svoju decu da, čuvajući svoje zdravlje, čuvaju i zdravlje svih nas. Zato pozivam sve da se pridržavaju propisanih mera, da nose maske, dezinfikuju ruke i obuću, drže distancu i da redovno održavaju higijenu prostora u kome borave. Kada sve ove predložene mere postanu rutina i navika, mislim da će ostati dovoljno prostora i vremena za učenje, vredan rad i naravno za druženje i pravljenje novih lepih uspomena koje, priznaćete, nosimo posle kroz ceo život”, kazao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Ove godine upisano je 560 šaka prvaka u 7 gradskih škola. Sa 123 upisana prvaka, OŠ “Andra Savčić “je ove godine škola sa najviše učenika prvog razreda. Najmanje đaka prvaka, ima OŠ “Nada Purić”, u koju je upisano 46 đaka prvaka. Prva osnovna škola ima 103 prvaka, OŠ “Sestre Ilić”, OŠ “Milovan Glišić” 75, OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović” 65, i OŠ “Desanka Maksimović” 57 učenika pvog razreda.

“U prvom razredu je ove godine 132 učenika, ukupno imamo oko 1000 učenika. Sve prostorije i dvorište u školi su dezinfikovani i pripremljeni. Radićemo u tri smene. Treća smena se završava u 17.35 časova. U prvoj i trećoj smeni su mlađi učenici i oni idu podeljeni u dve grupe prema azbučnom redu u dnevniku. Stariji idu takođe u dve grupe, prva grupa ide jedne sedmice, a naredne sedmice druga grupa”, pojasnio je direktor OŠ “Andra Savčić” Zoran Simić.

Što se tiče seoskih škola na teritoriji Valjeva, tu je upisano 104 učenika prvog razreda prvaka. Najviše đaka prvaka, ukupno 21, ima škola u Valjevskoj Kamenici, a najmanje škola u Dračiću, koju ove godine pohađa 6 prvaka. Osnova škola u Brankovini ima 18 prvaka, u školi u  Popučkama 14, u Divcima i u školi na Stavama po 13, Poćuti 10, i školi u Donjim Leskovicama 9.

Za osnovno obrazovanje ove godine planirano je više od 196 miliona dinara za materijal, higijenu i nabavku zaštitnih sredstava, ali je urađen i rebalans budžeta kojim je predviđeno povećanje za skoro 1,4 miliona dinara, upravo za nabavku dezinfekcionih sredstava. Za srednje obrazovanje predviđeno je 96,5 miliona dinara za iste namene, a povećanje rebalansa budžeta je planirano za 555.000 dinara zbog nabavke dezinfekcionih sredstava. Za stipendiranje najboljih učenika i studenata izdvojeno je 28 miliona dinara.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.