GrO SNS Valjevo: Manipulacija, pristrasnost ili objektivno novinarstvo?

Gradski odbor Srpske napredne stranke Valjevo oglasio se saopštenjem za javnost povodom teksta koji je objavljen na portalu “Kolubarske.rs”, pod nazivom “Bežanje od novinara, laži i marketing“. Kako se navodi u saopštenju, tekst se svodi na “manipulaciju činjenicama, pristrasno izveštavanje i besraman napad, optužbe i omalovažavanje predsednika Republike Srbije, premijerke Srbije, ministara u Vladi Republike Srbije, kao i lokalne vlasti u Valjevu i Srpske napredne stranke”. Ističe se da GrO SNS Valjevo najoštrije osuđuje “prljavu kampanju koja se vodi protiv Gradske uprave Valjeva kroz naručene i zlonamerne tekstove”.

SNS

“Imamo potrebu da zbog ovdašnje javnosti razjasnimo neke činjenice i time prekinemo dalja spinovanja kojima je ovaj portal poslovično sklon, bar kada je u pitanju delovanje najveće političke stranke u Srbiji. Pravilo je da u javnom razgovoru, naročito ako se on vodi sa predstavnicima vlasti, kod novinara dominira konvencionalnost, a upravo konvencionalnost je najvažnija mera ukusa, ali i smisla razmene informacija. Međutim, “piskaranje”, pomenutog portala svedeno je na lični obračun, uz govor mržnje, netrpeljivost i cinizam bez iole dostojanstva. Teško je očekivati da ovakav javni govor bude inspirisan moralnim kodeksima i kulturom javnog govora. Ovakvom načinu “piskaranja” najveći problem je što im upravo argumenti nedostaju, u kojima je fabrikovanje istine kroz zamenu teza i plasiranje poluinformacija odavno postala praksa. Koliko je ovom portalu strano novinarstvo i objektivno izveštavanje govori činjenica da se u javnost plasiraju isključivo saopštenja pojedinih opozicionih stranaka, dok se saopštenja Srpske napredne stranke ne objavljuju. Ali ne zameramo, nema ni potrebe, znamo da istina najviše boli”, piše u saopštenju GrO SPS Valjevo.

Valjvski naprednjaci u saopštenju još navode da je spinovanje i plasiranje izmišljenih vesti, kao i stavljanje realnih ličnosti u negativan i lažan kontekst, jasan pokušaj politizacije institucija lokalne samouprave i to upravo od strane onih, koji ne samo da ništa nisu dali ovom gradu, već su ga unazadili prodavajući maglu.

“Nakon 2000. godine uništena su sva preduzeća koja su vredela u Valjevu, ali pojedinci nostalgično pišu o tom periodu, kao vremenu blagostanja. Jasno je da je izmišljanje, laganje i klevetanje njihov način borbe. Način Srpske napredne stranke je s druge strane, rad, poštenje i rezultati, koji su u Valjevu jasno vidljivi. Zato tajkunima i njihovim medijima poručujemo da narod zna ko radi za njegovu dobrobit, a zna i ko laže iz besa, nemoći i pakosti. Jasno je da je izmišljanje, laganje i klevetanje njihov način borbe. Način Srpske napredne stranke je s druge strane, rad, poštenje i rezultati, koji su u Valjevu jasno vidljivi. Zato tajkunima i njihovim medijima poručujemo da narod zna ko radi za njegovu dobrobit, a zna i ko laže iz besa, nemoći i pakosti”, ističe se u saopštenju GrO SNS Valjevo.

Dalje se kaže da se “manipulisanje činjenicama ne pojavljuje slučajno”, da je to “najčešće rezultat svesne namere da se izgradi neistinita priča, ali je i rezultat nepoznavanja materije o kojoj se piše”.

“Konstrukcija društvene stvarnosti pojedinca, a ne objektivno primljene informacije, može uticati na njegovo ponašanje u društvu. Prema tome, kognitivne pristrasnosti mogu ponekad dovesti do neprecizne procene, nelogične interpretacije tj. ono što je opšte poznato kao iracionalnost, poredeći sebe sa Tanjugom, umišljajući da nijedan događaj u gradu, pa ni konferencija za novinare ne bi trebalo da se održi bez prisustva ovog izuzetno značajnog portala i visokoumnih pitanja. Uverenja kod ljudi da ih prosečna inteligencija ili čak netačne pretpostavke od kojih polaze čine podesnim da govore o nekom problemu, karakteristična je za ljude koji misle da su u nečemu bili uskraćeni u životu, pa takvi stignu u novine – i počnu da progone sve redom, da pronalaze u svakom čoveku ono što je najgore u njemu, da u svemu vide aferu, da u svemu vide zlu nameru. Međutim, novinarstvo daje velike mogućnosti, ne bismo rekli da daje moć, ali daje velike šanse da se stvari vide na različite načine. Važno je znati da nisu svi objavljeni tekstovi zapravo novinarski. Njihova vodilja je da je bolje pokrenuti lavinu lažnih vesti samo da se ne bi rekla istina. Ono što je zabrinjavajuće je da su te laži kobne, jer je uloga odgovornog novinara prepuštena šarlatanima, koji nemaju osećaja griže savesti prema obmani naroda. Stoga, ti isti “kvazinovinari” su plaćeni za svoje laži, klevete, neljudskost i mržnju, kako bi širili teror nad onima koji nisu istog mišljenja”, ističe se u informaciji za javnost GrO SNS Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.