IN MEMORIAM Slobodan Lazić – Cimer (1941-2020)

Juče je u 79. godini života u Beogradu, posle kraće bolesti, preminuo Slobodan Lazić – Cimer, nekadašnji bokserski as, velikan ringa, proslavljeni valjevski bokser “Radničkog” i “Metalca”, kao i beogradskog “Partizana”, jedan od najuspešnijih i najpopularnijih valjevskih sportista, legendarni bokser reprezentacije Jugoslavije i njen nekadašnji trener, uspešni dugogodišnji predsednik i trener valjevskog BK “Metalac”. Komemoracija povodom smrti Slobodana Lazića – Cimera održaće se u sredu, 19. avgusta, u 10 časova, u bašti Bokserskog doma (nekadašnji restoran “Lav”) na Jadru. Lazić će biti sahranjem u 13 časova na Novom groblju, a opelo počinje pola sata ranije.

Izvor: Facebook

SLOBODAN LAZIĆ – CIMER rođen je 24. avgusta 1941. godine u Valjevu, od oca Živka, narednika Jugoslovenske vojske i majka Angeline. Završio je Višu trenersku školu i bio viši sportski trener za boks. Diplomski je odbranio kod profesora Dragana Petrovića. Bio je aktivan bokser od 1957. do 1973. godine. Debitovao je u rodnom Valjevu, 12. aprila 1957. godine kao član tadašnjeg “Radničkog” protiv Radovanovića iz Železnika. Kasnije je boksovao za valjevski “Metalac”, a potom i za beogradski “Partizan” 7 godina, čiji je bio i kapiten. Bio je šampion stare Jugoslavije 1967. godine, vicešamion 1968, reprezentativac 11 puta. Boksovao je 297 mečeva, postigao 240 pobeda, od kojih 80 nokautom. Prve četiri godine karijere bio je neporažen. Sa 17 godina provedenih u ringu nikada nije predao meč, a samo je jednu borbu u svojoj karijeri izgubio je prekidom. Uvek je demonstrirao borbenost, nadmudrivanje među konopcima i viteštvo. Zbog toga je bio omiljen i među publikom i među rivalima.

Izvor: Facebook

Sportsku karijeru nastavio je trenerskim i pedagoškim radom i u njoj dosegao najveće visine. Bio je trener mlade reprezentacije Jugoslavije, a zatim seniorskog tima u dva olimpijska ciklusa. Kao trener u profesionalnom boksu postigao je takođe izuzetne rezultate. Uspešno je trenirao većinu boksera profesionalaca, kao što su Goran Delić iz Banja Luke, prvaka sveta 2005. godine u teškoj kategoriji. Kao profesionalni trener ostvario je skor od 44 pobede u 44 meča. Iza Lazića su dve olimpijade. U Moskvi 1980. bio je stručni posmatrač, a vrhunac trenerske karijere doživeo je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine kada je kao prvi trener reprezentacije Jugoslavije, uz selektora Mate Parlova vodio našu najtrofejniju reprezentaciju koja je tada osvojila rekordne četiri olimpijske medalje, što je najveći uspeh u istoriji boksa na ovim prostorima. Ante Josipović je osvojio zlato, Redžep Redžepovski srebro, a Mirko Puzović i Azis Salihu bronzane medelje. Zahvaljujući tom uspehu od države Srbije dobio je nacionalno priznanje. Trenirao je i reprezentaciju za Olimpijadu u Barseloni 1992. godine, ali se u Španiju nije otputovalo zbog sankcija. Po povratku u rodni grad 1973. godine posvetio se treniranju mladih, a bio je i trener prvog tima.

Izvor: Facebook

Kao dugogodišnji trener i predsednik BK “Metalac” izveo je mnoge generacije vrsnih boksera i doprineo razvoju i sportskom uspehu ovog valjevskog kluba. Dobitnik je Majske nagrade SOFK Jugoslavije, Zlatne plakete Valjeva, Majske nagrade Sportskog saveza Srbije i drugih priznanja.

Izvor: Facebook

Pored sporta, velika ljubav su mu bili umetnost i priroda. Bio je ljubitelj filmova, redovan gost književnih večeri i izložbi. Retka su kulturna dešavanja u gradu na Kolubari na kojima nije bio prisutan. Nije propustio nijedno otvaranje izložbe u valjevskoj Modernoj galeriji. Voleo je i cenio slikarsko majstorstvo i umetnička dela, naročito svojih Valjevaca Ljube Popovića i Slobodana Jevtića Pulike, a galerije je smatrao mestima gde se hrane duša i telo.

Kao veliki ljubitelj prirode borio se za njeno očuvanje. Organizovao je niz ekoloških akcija, a čišćenja korita reka i sađenje drveća bili su samo neke od njih. Živeo je i radio sa verom i ljubavi prema Gospodu i bio uzoran pravoslavac. Da Valjevo ima svoju Kuću slavnih, ime Slobodana Lazića – Cimera sigurno bi bilo uvršteno među prvim Valjevcima koji zaslužuju da se u njoj nađu.

Izvor: Facebook

Slobodan Lazić – Cimer iza sebe ostavlja suprugu Vesnu (devojački Medenica), ćerke Natašu i Stanislavu, sina Vladimira i posinka Đorđa.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.