Iskustva Istraživačke stanice Petnica tražena u svetu

Iskustva Istraživačke stanice Petnica u obrazovnom radu sa nadarenim učenicima koji su dodatno zainteresovani za prirodne, društvene i tehničke nauke, ove jeseni tražena su širom sveta. Predstavljanje programa ove naše eminentne ustanove za dodatno obrazovanje učenika i studenata zapaženo je i bugarskoj prestonici Sofiji na konferenciji MILSET Evropa, a potom i u slovenačkom glavnom gradu Ljubljani na Konferenciji o radu sa nadarenim mladim ljudima, koja je podržana od strane Evropske komisije.

Na prestižnoj konferenciji o organizaciji dodatnih vanškolskih obrazovnih programa za mlade MILSET Evropa, koja je održana u Sofiji zapaženo je bilo predstavljanje programa Istraživačke stanice Petnica, naše eminentne ustanove za dodatno obrazovanje učenika i studenata. U Sofiji je, tom prilikom, otvarajući još jedan događaj, takmičenje mladih naučnika, govorila i Mariya Gabriel, komesarka za digitalnu ekonomiju u Evropskoj komisiji, i buduća komesarka za mlade i inovacije.

Ubrzo nakon toga usledila je Konferencija o radu sa nadarenim mladim ljudima u Ljubljani, podržanoj od strane Evropske komisije. Na Pedagoškom fakultetu ljubljanskog Univerziteta svi učesnici imali su priliku da detaljno slušaju o pripremi i realizaciji preko 150 obrazovnih programa iz 20 oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, koje Istraživačka stanica Petnica svake godine, već skoro četiri decenije uspešno organizuje.

“Istraživačka stanica Petnica članica je više međunarodnih organizacija koje se bave radom sa nadarenim učenicima, ali i organizacijom naučnih kampova i obrazovnih seminara za mlade. Obe konferencije bile su prilika da predstavimo naša iskustva u dodatnom obrazovanju mladih koja smo sticali 37 godina. Petnica je u odnosu na druge slične organizacije drugačija po tome što organizuje celogodišnje programske cikluse, a ne samo letnje programe. Pored toga, u Petnici su zastupljene i društvene, a ne samo prirodne nauke. Treća velika razlika je što je Istraživačka stanica nezavisna i što zahvaljujući tome tesno sarađuje sa mnoštvom univerziteta, instituta, kompanija i nema za cilj usmeravanje mladih ka nastavku školovanja na određenim institucijama”, kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

Istraživačka stanica Petnica samostalna je i nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Programi IS Petnica obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.