Izložba “Detalji živopisa Bogorodice Ljeviške u Prizrenu” u Narodnom muzeju u Valjevu

U Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu, u četvrtak, 11. aprila, u 18 časova, biće svečano otvorena izložba “Detalji živopisa Bogorodice Ljeviške u Prizrenu”, autora Zdenke i Branislava Živkovića, u okviru koje će biti prezentovane kopije fresaka srednjovekovne srpske saborne crkve u Prizrenu, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO.

Kopije fresaka, koje su deo postavke Galerije fresaka beogradskog Narodnog muzeja, izradili su supružnici Zdenka u Branislav Živković u periodu od  1950. do 1955. godine. Valjevska publika imaće priliku da vidi 30 kopija od ukupno 148 koliko su supružnici Živkovići uradili u tom periodu. Izložbu će otvoriti istoričar umetnosti dr Bojan Popović, kustos Galerije fresaka iz Beograda.

Na kopijama originalnih fresaka, kojima je živopisana glavna crkva u Prizrenu posvećena Bogorodici Ljeviškoj, moći če dase vide detalji monumentalnih sakralnih zidnih kompozicija, a kroz njih i suština umetnosti 14. veka utkana u zidine ovog kompleksnog srpskog hrama, koji je teško oštećen i zapaljen u pogromu od strane albanskih vandala 2004. godine. Od 2006. godine Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu nalazi se na UNESCO-voj listi svetskog kulturnog nasleđa, kao deo srpskih srednjevekovnih spomenika na Kosovu i Metohiji od izuzetnog značaja.

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.