Izložba “Detalji živopisa Bogorodice Ljeviške u Prizrenu” u Narodnom muzeju u Valjevu

U Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu, u četvrtak, 11. aprila, u 18 časova, biće svečano otvorena izložba “Detalji živopisa Bogorodice Ljeviške u Prizrenu”, autora Zdenke i Branislava Živkovića, u okviru koje će biti prezentovane kopije fresaka srednjovekovne srpske saborne crkve u Prizrenu, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO.

Kopije fresaka, koje su deo postavke Galerije fresaka beogradskog Narodnog muzeja, izradili su supružnici Zdenka u Branislav Živković u periodu od  1950. do 1955. godine. Valjevska publika imaće priliku da vidi 30 kopija od ukupno 148 koliko su supružnici Živkovići uradili u tom periodu. Izložbu će otvoriti istoričar umetnosti dr Bojan Popović, kustos Galerije fresaka iz Beograda.

Na kopijama originalnih fresaka, kojima je živopisana glavna crkva u Prizrenu posvećena Bogorodici Ljeviškoj, moći če dase vide detalji monumentalnih sakralnih zidnih kompozicija, a kroz njih i suština umetnosti 14. veka utkana u zidine ovog kompleksnog srpskog hrama, koji je teško oštećen i zapaljen u pogromu od strane albanskih vandala 2004. godine. Od 2006. godine Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu nalazi se na UNESCO-voj listi svetskog kulturnog nasleđa, kao deo srpskih srednjevekovnih spomenika na Kosovu i Metohiji od izuzetnog značaja.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.