Međunarodna akademska iskustva u našem gradu

Postoji mnogo razloga zašto mladi ljudi iz našeg grada nemaju priliku da stiču međunarodna akademska iskustva. Međutim, da li je zaista baš tako i da li je neophodno u te svrhe otići u inostranstvo? Programi “internacionalizacije kod kuće” podrazumevaju učešće učenika, studenata i nastavnika u međunarodnim akademskim aktivnostima koje se odigravaju u našem gradu. One predstavljaju bitnu komponentu sticanja iskustva, razmene znanja i dobrih praksi, umrežavanja, širenja vidika i tolerancije kroz suživot sa drugim kulturama. Programi Evropske Unije kao što je Erasmus+ upravo to omogućavaju. U tom okviru Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu već godinama takve prilike obezbeđuje svojim studentima. Ipak, ove godine pronašao se način da se ove aktivnosti prošire i na učenike srednjih škola, koji zahvaljujući ovom valjevskom Fakultetu nisu morali van svoje zemlje i svog grada u potrazi za savremenim znanjima i kvalitetnim praksama.

U okviru decenijske saradnje koju Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu neguje sa DHBW Ravensburg, profesori sa ovog nemačkog univerziteta nedavno su održali radionice na engleskom jeziku za studente i maturante Poljoprivredne, Tehničke i Ekonomske škole iz našeg grada. Ovaj nemački univerzitet začetnik je dualnog visokog obrazovanja u svetu, koji težimo da primenimo u obrazovnom sistemu naše zemlje.

Prof. dr Wolfgang Fuchs, jedan od vodećih stručnjaka iz oblasti gastronomije i hotelijersrtva i rukovodilac radne grupe koja radi na razvoju obrazovnog modela “hotelijer sutrašnjice” pri Nemačkoj asocijaciji hotelijera, održao je radionicu na temu Kvalitet usluga (Service quality) za učenike pomenutih srednjih škola koji su iskazali interesovanje za ovu oblast i imaju visok nivo znanja engleskog jezika. Dr Fuchs je i sam pohvalio inicijativu Departmana za međunarodnu saradnju Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija iz našeg grada da se ovakva prilika omogući i učenicima srednjih škola, što je i za njega bilo jedinstveno iskustvo.

Sa druge strane, studenti turizma i hotelijerstva su se bavili savremenom, multidisciplinarnom temom koja posmatra arhitekturu kao simbol turističkih destinacija (Architecture as a symbol for destinations) tokom radionica koje je za njih pripremio dr Jan Specht. Sa njima je podelio svoja iskustva koja je sticao u kompanijama i univerzitetima širom sveta, poput onih u Španiji, Kini, Bahreinu, Kataru, SAD, Finskoj, itd.

Ova misija “internacionalizacije kod kuće” nastavlja da živi, što su predstavnice Departmana za međunarodnu saradnju i potvrdile. Najavile su slična dešavanja u predstojećem periodu, te će naš grad nastaviti da bude važan deo internacionalne porodice, čiju tradiciju neguje i vrednuje time doprinoseći održivom razvoju naše lokalne zajednice. Ali, to je povod za neku drugu priču.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.