Izložba “Pisma Hilde Dajč” u Narodnom muzeju

Izložba “Pisma Hilde Dajč”, posvećena Jevrejki Hildi Dajč, koja je stradala u logoru Staro Sajmište (Judenlager Semlin) u Beogradu biće svečano otvorena u ponedeljak, 11. juna, u 19 časova u Narodnom muzeju u Valjevu. Ovu izložbu, pripremljenu u saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ambasade Izraela u Beogradu, čine ilustracije iz stripa o Hildi Dajč autora Aleksandra Zografa.

Izložbu “Pisma Hilde Dajč” autora Aleksandra Zografa čine ilustracije iz stripa o devetnaestogodišnjoj Beograđanki jevrejskog porekla napravljene na osnovu njenih sačuvanih pisama koje je pisala svojim prijateljicama. Jevrejka Hilda Dajč ostavila je za sobom pisma kao svedočanstvo jednog vremena, svedočanstvo o tome kako jedna ideologija uništava čoveka, oduzima mu dostojanstvo i pretvara ga u broj. Pisma su i svedočanstvo filozofije mlade devojke koja želi da veruje u bolju i lepšu budućnost.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.