Izložba prvog Bijenala fantastike u Srbiji u valjevskoj Modernoj galeriji

Izložba prvog Bijenala fantastike u Srbiji svečano će biti otvorena u Modernoj galeriji Valjevo u subotu, 15. januara 2022. godine, u 12 časova. Izložba u organizaciji Fondacije Mihajlović – Feniks, koja je bila predstavljena beogradskoj i novosadskoj publici tokom oktobra i novembra prošle godine, i koju je posetilo preko četiri hiljade ljudi, biće u valjevskoj Modernoj galeriji otvorena do 15. februara. Bijenale fantastike je izložba umetničkih dela koja promovišu slikarstvo fantastike, metafizike, magičnog realizma i nadrealizma.

Bijenale_e_PozivnicaValjevo

Moderna galerija Valjevo prikazaće izbor od 18 slika sa prvog Bijenala fantastike. Legat Ljube Popovića, u kojem se tradicionalno neguje slikarstvo fantastike, predstavlja reper kvaliteta ovog, u Srbiji sve popularnijeg žanra. Valjevska Moderna galerija kao organizator poziva publiku da iskoristi priliku da na jednom mestu uživa u delima ovog velikana Mediale i njenih savremenih naslednika.

Vizionarski projekat Fondacije Mihajlović – Feniks omogućio je publici da u Beogradu i Novom Sadu vidi slike 36 umetnika, koje je odabrao stručni žiri (od preko 500 radova pristiglih na javni konkurs). Žiri su činili: profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu – dr um. Katarina Zarić, likovni kritičar Dejan Đorić i direktor Moderne galerije Valjevo – Vojislav Jovanović.

Zeljko-Durovic-Zlatokrila-ulje-na-platnu-120x90-2021

Željko Đurović, “Zlatokrila”, ulje na platnu, 120×90 cm, 2021.

Na otvaranju beogradskog Bijenala proglašeni su i dobitnici tri značajne nagrade. Nagrada “Gran pri” prvog Bijenala fantastike u Srbiji, odlukom žirija, pripala je prof. Željku Đuroviću za delo “Zlatokrila” iz 2021. godine. Nagrada “Perspektiva, za najboljeg mladog stvaraoca, pripala je Veljku Valjareviću, za sliku “Pad”, iz 2021. godine. Nagrada za životno delo dodeljena je slikaru i profesoru Ljubodragu Jankoviću Jaletu, za višedecenijsku uspešnu i plodonosnu umetničku i pedagošku karijeru. Otkupne nagrade su dobili Jasna Opavski i Đorđe Savić.

Veljko-Valjarevic-Pad-ulje-na-platnu-140x100-2021

Veljko Valjarević “Pad”, ulje na platnu, 140×100 cm, 2021.

“Ne upinjući se da budu originalni, umetnici koji izlažu na ovom Bijenalu umesto toga su sa lakoćom autentični, što znači izvorni i iskreni. Oni slede sopstvene snove, zamisli i maštu, te svojim u slike pretočenim vizijama suštinski obogaćuju već postojeći svet. A, posmatrači gladni smisla naći će na tim slikama pitanja koja su žudeli da postave, kao i moguće odgovore na njih… U svemu ovome nema ničeg slučajnog (i samo postojanje “slučaja” je po definiciji nedokazivo), osim u smislu da se Bijenale “slučilo”, to jest dogodilo. Ono je, zapravo, bilo čak i neminovno, kao ponovno rađanje mitske ptice feniksa. Iz pepela moderne proizvoljnosti koja je pretendovala na apsolut (i, logično, završila u apsurdu), u punom sjaju ponovo se diže bogati dijapazon posebnosti koje teže univerzalnom, kroz figuraciju i fantastiku. Jer, krajnje je vreme da se reč umetnost vrati umeću, veštini da se ta lepota predstavi”, odlomak je iz teksta istoričara umetnosti prof. dr Olivera Tomića, objavljenog u reprezentativnom katalogu koji prati ovu izložbu.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.