Izložba Uroša Toškovića pred valjevskom publikom

Izložba jednog od najpoznatijih crnogorskih umetnika Uroša Toškovića (86), koga mnogi evropski likovni kritičari smatraju jednim od najboljih crtača današnjice biće otvorena u četvrtak, 25. oktobra, u 19 časova,u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića”.

Uroš Tošković, “Mrtva priroda”, 1990, tempera na papiru, 28 x 38 cm, privatno vlasništvo

Postavka broji ukupno 28 radova ovog večitog umetničkog buntovnika “garavog lica i čiste duše”, nastalih u periodu od 1950. do 2014. godine. Među tim radovima, potpisanim sa njegovim svetski prepoznatljivim “Tochkowitch”, su slike i crteži različitih formata, rađeni tehnikama ulje na platnu i kartonu, pastel na platnu i kartonu, kombinovanom tehnikom, tušem i grafitnom olovkom na papiru, temperom na kartonu, kao i jedan objekat rađen od drveta.

Uroš Tošković, “Bez naziva”, 1983, tuš na papiru, 100 x 70 cm, privatno vlasništvo

Izložba pod nazivom “Uroš Tošković – Crteži, slike i objekat” plod je saradnje Internacionlanog umetničkog studija i  gospodina Momčila Moše Todorovića, direktora izdavačke kuće i umetničke galerije “Radionica duše” i vlasnika Moderne galerije Knjaževac, odakle su i preuzeta Toškovićeva dela za ovu lepu i neobičnu izložbu koja će mesec dana biti pred valjevskom publikom.

Uroš Tošković, “Bez naziva”, 1990, ulje na platnu, 45 x 37 cm, vlasništvo Moderne galerije Knjaževac

Toškovića često opisuju kao nimalo veselog neshvaćenog genijalca, koji je asketski je posvećen crtanju. Smatra da je u sudbinskoj vezi sa umetnošću i da su se umetnici samim rođenjem zakleli da štite umetnost. Ovaj crnogorski umetnik odrastao je u godinama Drugog svetskog rata, u nemaštini i oskudici, a sve to ostavilo je posledice i na njegov život i na njegov umetnički izraz, koji je (p)ostao prepoznatljiv ne samo na našim prostorima, već i u Evropi i svetu. Tokom svog dvodecenijskog života i stvaralaštva u Parizu od 1956. do 1976. godine upoznao je najveće umetnike tog doba, među kojima su Pikaso, Dali, Sartr, Jonesko. Za sve što je postigao kaže da duguje ratu, gladi i svojoj genijalnosti.

Uroš Tošković, “Bez naziva”, 1990, ulje na kartonu, 28.5 x 16.5 cm, privatno vlasništvo

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac, čija likovna kritika “otvara” katalog koji prati ovu značajnu izložbu u Internacionalnom umetničkom studiju, opisuje Toškovića kao “nepatvorenog osobenjaka i samotnjaka”, čije svako delo, svejedno da li je crtež, ulje ili skulptura, svedoči da je on “ličnost koja svim suštinskim životnim pitanjima pristupa srcem, duboko emotivno, iskreno i spontano”. Kusovac kaže da se drugačije ne bi mogla razumeti, a potom tumačiti mera Toškovićeve ispoljene upornosti, stvaralačke nepokolebljivosti i nepomirljivosti, kojom je u višedecenijskom periodu, ne pitajući za cenu, “nastojao i uspevao da ostane isključivo svoj, privržen jednoj poetici i jednom, po svemu autentičnom umetničkom iskazu, ustvari jednom izrazu koji proističe iz nastojanja da se umetnik poistoveti sa Tvorcem, kako bi na taj način sačuvao njegovu veliku tajnu stvaranja”.

Uroš Tošković, crnogorski umetnik

Uroš Tošković rođen je 1932. godine u Pelevom Brijegu u Crnoj Gori. Završio je Srednju umetničku školu u Herceg Novom, a diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1956. godine u klasi profesora Marka Čelebonovića. Kao stipendista francuske vlade, 1956. godine odlazi u Pariz, gde boravi do 1976. godine. Od 1976. do 2003. godine živi i radi u Beogradu, a od 2003. do 2013. godine boravi u Baru. Od Vlade Republike Crne Gore 2013. godine dobija stan u Podgorici, gde i danas živi i stvara. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.