Još više potpisa Valjevaca u aprilskoj kampanji “Potpiši-Prodiši”

Narodna inicijativa “Potpiši-Prodiši” za zakonsku zabranu sirovog lignita, ponovo je započeta ove sedmice. Valjevska udruženja iRevolucija, Lokalni odgovor i Odbor za ljudska prava Valjevo, kao partneri “Srbije u pokretu”, krovnog organizatora ove inicijative, prikupljaju potpise na štandu na Gradskom trgu, svakog dana od 12 do 17 časova. Kampanja se sprovodi u 11 srpskih gradova koji imaju najveće aerozagađenje, a cilj je da se za 7 dana skupi 30.000 potpisa kako bi se u Narodnoj skupštini razmatrao zakon o zabrani prodaja sirovog lignita. Pored Valjeva, akcija se realizuje u Beogradu, Novom Sadu, Boru, Nišu, Užicu, Pančevu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku i Zrenjaninu.

Inicijativa “Potpiši-Prodiši” započeta je u martu mesecu, ali je stopirana zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Sa prikupljanjem potpisa se ove sedmice krenulo iz početka, jer sakupljeni potpisi iz marta ne važe. Kako su objasnili organizatori, zakonska regulativa ograničava sakupljanje potpisa za narodnu inicijativu na 7 dana. Ističu da je ova aprilska kampanja još uspešnija od martovske, jer mnogo više sugrađana na dnevnom nivou daje svoj potpis.

“U Valjevu za sada sve ide po planu. Ako se taj trend bude nastavio, kako u Valjevu, tako i u celoj Srbiji, verujemo da ćemo zajedno u svih 11 gradova prebaciti magičnu cifru od 30.000 potpisa”, kaže Vladimir Radosavljević iz iRevolucije, uz pojašnjenje da se posledice pandemije i u ovoj aprilskoj kampanji osećaju, jer u nekoliko gradova nije dozvoljeno postavljanje štandova, što otežava prikupljanje potpisa.

Naš sagovornik kaže da građani Valjeva uglavnom znaju o kakvoj akciji je reč kada vide štand sa zelenim balonima, ali da ima i onih koji prvi put prilaze da se raspitaju o kakvoj kampanji se radi.

“Dosta građana dolazi namenski na Gradski trg da da svoj potpisa, a puno je i onih koji su “slučajni prolaznici” potpisnici. Njihovi komentari su uglavnom vrlo pozitivni i oni nas ohrabruju. Sugrađani žele da budu saučesnici u rešavanju problema, što nam daje vetar u leđa da nastavimo da se borimo. Skoro da nemamo negativne pojave, a mnogi nam se i zahvaljuju što preuzimamo odgovornost za sve nas zajedno”, pojašnjava Radosavljević.

Vladimir Radosavljević iz iRevolucije za kraj poručuje svojim sugrađanima: “Vaš potpis u prolazu oduzeće vam minut vremena i pažnje, a svima zajedno znači duži život”.

 

Prikupljanje potpisa završava se u nedelju u 17 časova na celoj teritoriji Srbije. Tokom sledeće nedelje, svi gradovi učesnici koordinirano će dostaviti svoje prikupljene potpise organizaciji “Srbija u pokretu”, koja će ih verifikovati i naknadno preborojati, kako bi se utvrdio tačan broj. Dobijeni podaci biće čuvani i predati po proceduri koju propisuje Narodna skupština Srbije.

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.