Kako se troši zeleni dinar?

“Kako se troši zeleni dinar?” naziv je projekta “Lokalnog odgovora”, na osnovu koga će građani Valjeva dobiti podatke i biti informisani kako se troše sredstava iz budžeta grada Valjeva namenjena za zaštitu životne sredine. Kako je najavljeno na konferenciji za medije, projekat podrazumeva sprovođenje detaljne analize realizacije gradskog eko fonda, koja će biti osnov za izradu predloga politike za unapređenje prakse zaštite životne sredine i uključivanje građana u proces donošenja odluka. Za izradu te stručne analize biće angažovan licencirani revizor, a projekat predviđa i pokretanje internet platforme za uspostavljanje direktne komunkacije sa građanima, anketiranje građana, kao i izradu građanskog izveštaja. U tom izveštaju biće predstavljeni rezultati analize kako se troše sredstva iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, sa eventualnim nezakonitostima ili propustima u planiranju i trošenju zelenog dinara, uz preporuke za unapređenje lokalne politike prema životnoj sredini i njenoj zaštiti.

Sa konferencije za medije Lokalnog odgovora / Foto: Valjevska posla

Predrag Matić, aktivista “Lokalnog odgovora” i koordinator projekat “Kako se troši zeleni dinar?” istakao je na konferenciji za medije da Valjevci dobro znaju, vide i osećaju kakav vazduh udišu godinama unazad, da su svesni da 240 njihovih sugrađana prerano umre usled direktnih posledica aerozagađenja, kao i da su upućeni u poražavajuću statistiku prema kojoj na godišnjem nivou naš grad beleži između 150 i 180 zagađenih dana. Međutim, kako je Matić naglasio, Valjevci ne znaju i ne mogu da dobiju odgovor na pitanje gde završava novac iz gradskog budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, koji se puni njihovim parama.

“Pokušaćemo jednom stručnom analizom eko fonda dođemo do konkretnih detalja, do ljudi koji su odgovorni za ovakvo stanje i da ostvarimo jednu bazu koja će biti početak za uspostavljanje nekih praktičnih politika i samim tim uključivanje građana koje može dovesti do rešavanja problema. Angažovaćemo stručno lice, t.j. licenciranog revizora koji će uraditi detaljnu analizu kako se budžet fonda za zaštitu životne sredine grada pun i troši, posmatraćemo usklađenost zakonskih dokumenta i strateških akata na nivou grada, sve sa ciljem da dobijemo odgovor na pitanje kako se troši zeleni dinar”, kazao je Predrag Matić.

Predrag Matić, aktivista Lokalnog odgovora i koordinator projekta “Kako se troši zeleni dinar?” / Foto: Valjevska posla

Kako je plan da se alarmira i uključi javnost u rešavanju ove problematike, Matić je najavio da će u okviru projekta biti pokrenuta internet platforma i sprovedena anketa, koji će biti korisni za samo istraživanje i uz pomoć kojih će se ostvariti direktan kontakt sa građanima kako bi se čuli njihovi saveti i sugestije.

“Cilj projekta je dobijanje građanskog izveštaja, koji u pravom smislu  te reči treba da predstavlja izveštaj koji će biti razumljiv kako stručnoj, tako i široj javnosti. U tom izveštaju će pored stručnih lica i aktivista našeg udruženja uzeti učešće i sami građani.On će sadržati i preporuke za unapređenje lokalne politike prema životnoj sredini. Verujemo da će izveštaj i nalazi poslužiti kao osnov za uticaj na lokalne i nacionalne politike, ali i za konkretne kampanje informisanja i pokretanja građana Valjeva”, istakao je Predrag Matić.

Đorđe Petković, aktivista Lokalnog odgovora / Foto: Valjevska posla

Podsećajući na prethodnu akciju “Aero Alarm” koju je od novembra prošle do aprila ove godine sproveo “Lokalni odgovor”, aktivista ovog udruženja Đorđe Petković naveo je da su rezultati merenja zagađenosti vazduha dobijeni na osnovu podataka i iz državne i građanske merne mreže katastrofalni, ali i otrežnjujući. Prema podacima državne merne mreže, koje je Petković izneo, Valjevo u ovoj godini već beleži 85 dana sa prekomernim zagađenjem vazduha, dok podaci građanske merne mreže ukazuju da je od početka godine bilo čak 96 takvih zagađenih dana.

“Rezultati akcije “Aero Alarm” su pomalo i ohrabrujući. U Valjevu se sve više priča o aerozagađenju i posledicama zagađenosti vazduha po zdravlje. Polovina elektronskih medija emituje informacije o aerozagađenju u realnom vremenu. A, nasuprot glupostima koje smo imali prilike da čujemo pre par godina kako je aerozagađenje posledica erupcija nekih vulkana i pepela iz njih, sada su i lokalna i centralna vlast priznali da je problem tu, da on postoji, da je ozbiljan i da će se založiti za njegovo rešavanje. Upravo ovaj projekat koji je tema današnje konferencije ima za cilj da proveri kako se lokalna vlast ophodi prema najozbiljnijem problemu u kojem se nalazi naš grad i da se javnost upozna kako se i na šta tačno troši zeleni dinar”, kazao je Petković.

Sa konferencije za medije Lokalnog odgovora / Foto: Valjevska posla

Projekat “Kako se troši zeleni dinar?” realizuje se uz podršku organizacije “Nacionalna koalicija za decentralizaciju” iz Niša, Fondacije “Jelena Šantić”, organizacije 484 iz Beograda, a program je finansijski podržan od strane Evropske unije i Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID).

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.