Komarci i Valjevci

“To što zaprašivanje od komaraca nije još obavljeno znači da smo u velikom riziku”, kaže za portal Valjevska posla dr Snežana Arsenijević, načelnica Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Valjevu i dodaje da toplo i vlažno vreme pogoduje razmnožavanju i širenju komaraca.

Dr Snežana Arsenijević, načelnica Infektivnog odeljenja OB Valjevo / Valjevska posla

Utvrđeno je da su komarci poslednjih godina prenosioci virusa Zapadnog Nila, koji i za neotpornije osobe u slučaju inficiranja može da bude koban.

“Takvi ishodi su do sada zabeleženi i u Srbiji, ali na sreću ne i na našem području”, kaže doktorka Arsenijević. Kako saznajemo, ima nade da bi posao zaprašivanja komaraca mogao biti obavljen do kraja ovog meseca.

Kada se pomenu komarci, Valjevci ovog leta negoduju. Vesna Jakovljević je po zanimanju pravnica, živi u porodičnoj kući na Petom Puku.

“U određenim delovima dana ne smem da izađem u dvorište ni veš da prosterem, a kamoli da sednem. Uz to održavam svoj vrt i ulažem u njega ali, nažalost, ovog leta, u njemu ne mogu da uživam”, priča nam naša sugrađanka Vesna i seća se svog detinjstva i “avijončića” koji su tada poletali sa aerodroma u Divcima i blagovremeno zaprašivali komarce. Seća se da je kao gimnazijalka sa svojim društvom mogla da sedi do kasno u bašti restorana “Zdravljak” i da komarci nisu bila tema. Seća se da je za vreme studiranja relaciju Valjevo – Beograd autobusima tadašnjeg prevoznika “Strela” prelazila za nešto više od sat vremena, a da se sada “trucka” dva sata. Seća se i pita, zar nije očekivati da se sa godinama i razvojem tehnologija ide napred, a ne nazad.

Posebno su zabrinute majke sa bebama i malom decom koja od komaraca sama ne znaju ni da se brane. Ubod komarca u svakom slučaju ne prija nikome.

Činjenica je da se opet neko nije mešao u sopstveni posao. Uplitati se u to kako je ko tumačio zakon u Gradskoj upravi, šta jeste i šta nije u gradskoj, a šta u republičkoj nadležnosti, zbog čega se kasnilo sa raspisivanjem tendera za obavljanje ovog važnog posla i nema baš mnogo smisla, jer od toga nas komarci neće manje napadati. Iz prakse znamo da se pitanje odgovornosti ovde ne postavlja.

Elem, iz nama bliskih izvora saznajemo da bi se zaprašivanje komaraca moglo obaviti do kraja ovog meseca. Do tada, gasite svetla, stavljajte komarnike, ne izlazite napolje u večernjim satima ili se štitite sprejevima i kremama po preporuci vašeg apotekara. Ako i sami imate neku bolju ideju kako se (iz)boriti protiv ovih letećih “krvopija”, javite!

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.