Valjevac prvak Balkana u triatlonu

Da je naš sugrađanin Nemanja Jotić u odličnoj formi potvrđuju brojni rezultati i osvojene medalje ove sezone, a najnovije potvrde stigle su prvo sa devetog Prvenstva Srbije, a nedavno i sa Balkanskog prvenstva u trijatlonu, koje je u organizaciji Kluba ekstremnih sportova Kragujevac prvi put održano u Srbiji kod Šumaričkog jezera nedaleko od Kragujevca. Balkansko prvenstvo u triatlonu okupilo je izuzetne takmičare iz Srbije i država u okruženju, a naš Nemanja postao je prvak Balkana u tom multidisciplinarnom sportskom takmičenju koje se sastoji od 3 različite kontinuirane trke izdržljivosti – plivanje, biciklizam i trčanje.

Nemanja Jotić, prvak Balkana u triatlonu

Nakon prošlogodišnje pobede na trijatlon trci i prvog mesta u Srbiji, pre par nedelja Nemanja Jotić osvojio je šampionsku titulu u kategoriji rekreativaca i za Balkan, u ozbiljnoj konkurenciji stotinu takmičara iz Hrvatske, Rumunije i Srbije. Za svega 1 sat i 15 minuta Jotić je prešao stazu koja je obuhvatala etape: 500 metara plivanja, 12 kilometara vožnje planinskog bicikla u ekstremnim uslovima i 5 kilometara trčanja prirodnom stazom.

Naš sugrađanin Nemanja Jotić je u ranom detinjstvu počeo da trenira vaterpolo. Trčanjem se bavi od srednjoškolskih dana, dok je pre 10 godina ozbiljno startovao sa vožnjama “mountain” bicikla i to po opasnim, izazovnim stazama.

“Volim sve staze u prirodi. Opasnije su bolje za trening. Interesantne su. Pri tome nema svih onih nečistoća koje ljudi ostavljaju iza sebe u prirodi. Nema stakla, asfalta, betona”, priča Jotić koji je svoje treninge podigao na nivo profesionalnog takmičara, jer se praktično svakodnevno bavi nekim od izabranih sportova.

Nemanja Jotić, uspešan valjevski triatlonac

 

U takmičenju u vožnji planinskog bicikla doživljava razne zgode, ali i manje drage uspomene jer je na prošlom takmičenju po okolini Osečine, umesto sa odličjem na grudima, zbog probušene gume na biciklu, trku završio kao šesti. Činjenica da je menjanje gume trajalo kraće od 5 minuta, ali koštalo ga je medalje. Ipak, Nemanja Jotić se ne predaje. I dalje predano trenira uživajući u lepotama valjevskog kraja.

“Volim da vozim bicikl do Lelića i po tom području. Takođe, omiljena staza za pripreme pred svako takmičenje mi je od Ćelija prema Valjevu. To su planinarske staze, ali moguće je proći ih i biciklom.”

Pritom, iako uživa u izazovima teških, manje pristupačnih staza, upozorava da je neophodna odlična priprema, kao i oprema. Napominje da je, posebno za početnike, decu i rekreativce, potrebna kvalitetna kaciga. Ukoliko se odluče na takmičarske staze, moraju razmišljati i o kvalitetnoj i skupoj opremi koja, zbog uslova na terenu, često mora biti pažljivo remontovana, pa je održavanje, posebno bicikla, veoma skupo.

Nemanja Jotić na pobedničkom postolju Prvenstva Balkana u triatlonu

Sledeći sopstveni moto “kad najviše boli – moraš dalje” Jotić ne odustaje i već se priprema za naredna nadmetanja. Polovinom narednog meseca na proveru forme odlazi u Hrvatsku, gde će voziti stazu dugu 75 kilometara, dok krajem jula planira učešće na “Kopaonik maratonu” u vožnji bicikla po nepristupačnim terenima na stazi od 70 kilometara koju, kako kaže, treba preći za vreme kraće od 5 sati.

U vitrini prepunoj pehara i medalja sa dosadašnjih takmičenja, nadamo se da će u doglednom periodu zasijati nova odličja i da će Nemanja Jotić postati valjevski predstavnik, ne samo na beogradskom, već na Svetskom kupu “Ironman triatlon”, u u okviru kog se pšliva 3,8 kilometara, vozi bicikl 180 km i na kraju trči ceo maraton u dužini 42 kilometra.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.