Komemorativnim skupom Slobodan Đukić ispraćen u večnost

Slobodan Đukić (1941-2019)

Posle duže bolesti u Valjevu je u četvrtak, u 78. godini života, preminuo Slobodan Đukić, prvi neposredno izabrani predsednik Opštine Valjevo. Đukić je na čelu valjevske opštine bio u periodu od 1989. do 1992. godine, kada je Valjevo počelo ubrzano da se razvija. Pred velikim brojem prijatelja, saradnika, ličnosti iz javnog života i poštovalaca lika i dela Slobodana Đukića, kao jednog od najuspešnijih gradonačelnika grada na Kolubari, na komemoraciji koja je održana u Skupštini Grada, od njega su se oprostili aktuelni gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, nekadašnji predsednik Opštine Valjevo i Đukićev veliki prijatelj Dušan Mihajlović, i dugogodišnji saradnik Slobodana Đukića takođe i prijatelj Željko Jež.

Komemoracija Slobodanu Đukiću (foto: Grad Valjevo)

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović rekao je da je vreme kada je Slobodan Đukić bio predsednik Opštine Valjevo bilo i teško i lepo vreme, kada je zemlja išla napred, ali i vreme koje je obeležio raspad velike države i vreme velikih prelamanja, kada nam se dešavala istorija.

Govor gradonačelnika Valjeva na komemoraciji povodom smrti Slobodana Đukića (foto: Grad Valjevo)

“Slobodan Đukić ostaće upamćen kao čovek koji je imao razumevanja za srpsku mladost, koja je nažalost ginula po ratištima u Hrvatskoj. Prvi je stao na stranu valjevske i srpske mladosti kao gradonačelnik i za mene je to najjači utisak koji je ostavio. Bilo je to vreme u kome je grad išao napred, vreme u kome je Valjevo bilo prepoznatljivo po celoj toj generaciji, čiji je deo bio i Slobodan Đukić. Porodici moje saučešće, a Valjevcima večno pamćenje na našeg gradonačelnika”, rekao je na komemoraciji gradonačelnik Gvozdenović.

Obraćanje Dušana Mihajlovića na komemorativnom skupu u čast Slobodanu Đukiću (foto: Grad Valjevo)

Od svog najbližeg saradnika oprostio se i Dušan Mihajlović, nekadašnji prvi čovek valjevske opštine, rekavši između ostalog da u našem Valjevu ostaje nezaboravan trag Đukićevog postojanja i aktivnosti, kao i da se ostavštinom Slobodan Đukića ponosi njegova porodica, ali svi njegovi prijatelji i saradnici.

„Dragi Đule, evo nas u sali u kojoj smo proveli mnogo vremena. Nekada smo u njoj raspravljali i rešavali probleme građana našeg voljenog grada, a sada smo se okupili da te ispratimo u večnost. Posebna je čast to što je ovaj tužni skup otvorio aktuelni gradonačelnik dr Slobodan Boba Gvozdenović. Verovao sam da ćeš i ovu bolest savladati, jer sam te znao kao neuništivog borca, koga u životu nijedna muka nije obišla. Stoički si podnosio tolike udare i podmuklu bolest, koja te je na kraju odnela. Bio si svestan do poslednjeg trenutka kada si supruzi Danici rekao “Gotovo je” i preselio se na bolje mesto od ovog našeg trošnog i prolaznog”, kazao je u svom govoru na komemoraciji Dušan Mihajlović, prisećajući se prijateljstva koje je sa Đukićem trajalo više od 50 godina.

Oproštajni govor Željka Ježa na komemoraciji svog saradnika i prijatelja Slobodana Đukića (foto: Grad Valjevo)

Željko Jež, kao dugogodišnji saradnik i prijatelj Slobodana Đukića, osvrnuo se u govoru na poreklo znamenite porodice iz koje je Đukić potekao – od roditelja Ljubomira i Bosiljke, koji su bili učitelji, dede Ljubomira Đukića, koji je takođe bio predsednik opštine, ali i direktor “Štedionice” i narodni poslanik, kao i čukundede Koste Stojšića, predsednika opštine i narodnog poslanika.

“Napušta nas omiljeni kozer i šaljivdžija, iskreni i istrajni drugar, prijatelj, veliki pregalac na poslovima uređenja grada. Poštovalac i čuvar najplemenitijih vrednosti građanskog života. Saborac i saučesnik u svim poduhvatima koji su obeležili razvoj grada u drugoj polovini 20. veka”, rekao je Jež o svom dragom prijatelju.

Komemoracija Slobodanu Đukiću (foto: Grad Valjevo)

Komemoracija Slobodanu Đukiću (foto: Grad Valjevo)

Pre obavaljanja funkcije predsednika Opštine Valjevo, Slobodan Đukić koji je po vokaciji bio šumarski inženjer, rukovodio je Vodoprivrednu organizaciju “Erozija”. Posle 2000. godine obavljao je poslove zamenika ministra turizma i pomoćnika ministra trgovine, turizma i usluga do 2004. godine. Valjevci će ga pamtiti kao jednog od osnivača “Moderne galerije”, ćoveka koji je imao udela osnivanju Istraživačke stanice “Petnica”, izgradnji bazena u Petnici, adaptaciji i modernizaciji centra Valjeva, uređenja Tešnjara, podizanju spomenika proti Matiji Nenadoviću, vojvodi Živojinu Mišiću, poetesi Desanki Maksimović, koji su danas jedni od glavnih gradskih obeležja,  izgradnji Hotela “Grand” i brane i hidroakumulacije “Stubo-Rovni”. Učestvovao je u prenosu moštiju Svetog Vladike Nikolaja iz SAD u Lelić. Slobodan Đukić sahranjen je na Novom groblju u Valjevu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.