Kompaniji Euro Lithium ističu dozvole za istražna prava! Hoće li bi produžetaka za dalja istraživanja?

“Ministarstvo rudarstva i energetike nijedno odobrenje za istražne radove ne može dati ako lokalna samouprava ne da sve saglasnosti”, to je izjavio Dejan Milijanović, pomoćnik ministra za rudarstvo i geološka istraživanja, nakon prijema građana kod ministarke Zorane Mihajlović koji je nedavno bio organizovan u Valjevu. Tom Milijanovićevom izjavom je valjevska javnost konačno dobila potvrdu u ono što su mnogi sumnjali, a to je da su sve garniture gradskog rukovodstva, počevši od 2003. kada je Rio Tinto započeo svoja istraživanja u našem kraju, pa naovamo, ipak bile upoznate sa informacijom da se na teritoriji našeg grada vrše istraživanja litijuma i bora. Dejan Milijanović, kao deo tima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, odgovarao je na konferenciji za medije, uprličenoj posle prijema građana, na pitanja Valjevska posla vezano za aktuelna istražna prava konadske kompanije Euro Lithium, koja u našem kraju trenutno traga za litijumom i borom. Nakon konferencije za medije, na kojoj su novinari bili ograničeni na po dva pitanja, Valjevska posla su razgovarala sa Milijanovićem koji je u intervjuu za naš medij, između ostalog, pojasnio proceduru vezanu za produžetak istražnih radova, ali i izneo svoje viđenje zašto misli da u valjevskom kraju neće biti rudnika.

Dejan-Milijanovic-Pomocnik-ministra-za-rudrastvo-

Dejan Milijanović, pomoćnik ministra za rudarstvo i geološka istraživanja / Foto: Valjevska posla

Milijanović je rakao da je prva istraživanja litijuma i bora u valjevskom kraju započela kompanija Rio Tinto 2003. godine, o čemu su Valjevska posla pisala u maju mesecu ove godine. Rio Tinto se brzo povukao iz našeg kraja, nakon čega je istražne radove 2010. godine počela da obavlja firma Litijum Li, koja se takođe povukla. Od pomoćnika ministra rudarstva i energetike Dejana Milijanovića saznali smo da je kanadska kompanija Euro Lithium prisutna kod nas od 2015. godine, kada je u martu mesecu dobila prvo istražno pravo za litijum i bor. Kako se istražno pravo može dati na 3+3+2 godine, kompanija Euro Lithum je prvi produžetak dobila 2018. i trenutno je pri kraju tog prvog produžetka, koji ističe sad u oktobru.

“Da li će oni tražiti produžetak na koji imaju pravo, ja ne znam. Mislim da neće, jer geološki projekat istražnih radova do koga oni moraju da dođu da bi aplicirali za bilo koju istražnu radnju ne predviđa uopšte odbranu elaborata o rezervama. Oni su u prethodnom periodu, od 2015. do 2018. godine, odradili 21 istražnu bušotinu ukupne dužine 9.480 metara, a u ovom drugom periodu tokom 2019. i 2020. godine oni su odradili 7 istražnih bušotina sa ukupnom dužinom bušotina 2.052 metra. To nije dovoljan obim da mogu da apliciraju za odbranu elaborata. Ne znam zaista njihove planove, da li će aplicirati za produžetak istražnih radova i da li će nakon toga ići ka odbrani elaborata”, kazao je Milijanović.

On je pojasnio da kada se govori o Euro Lithiumu i njegovim istraživanjima u valjevskom kraju da je ovde reč o 2 istražna polja. Jedno polje je valjevsko-mionički prostor, a drugi je tzv. Valjevo Sever. Oni se preklapaju na prostoru Valjeva i Mionice, a Valjevo Sever još obuhvata Ub i Lajkovac.

Pomoćnik ministra za rudarstvo i geološka istraživanja Dejan Milijanović je izjavio i da je kompanija Euro Lithium za Valjevo Sever dobila drugo istražno pravo 2019. godine i da to pravo ističe u junu mesecu 2022. godine.

“U tom drugom istražnom pravu oni su za sad samo na prikupljanju podataka, a na geofizici nisu krenuli još istražne radove. Videćemo i za to da li će tražiti produžetak, vreme će pokazati”, kazao je Milijanović.

Da bi se ispoštovao projekat i dobio produžetak istražnih radova, kompanija koja vrši istraživanja mora da izbuši 75% od onog obima koji je definisan projektom.

“Dakle, mora da realizuje projekat u obimu od 75%. Moram da naglasim da se samo 5% od 100% geoloških istražnih radova završi rudnikom. Skoro sam siguran da ovde neće biti rudnika, jer i da kompanija Euro Lithium odbrani elaborat o rezervama sledeći korak je da odradi Studiju izvodljivosti i da traži obim i sadržaj Studije o proceni uticaja na životnu sredinu. To je naredni korak i moraju da imaju Studiju izvodljivosti koja treba da pokaže ekonomičnost rudnika”, pojasnio je deo procedure Milijanović.

On smatra da Euro Lithium ovde neće napraviti rudnik, jer će Studija izvodljivosti to i pokazati.

“Da nije tako ne bi se Rio Tinto povukao sa ovih prostora, jer oni su najozbiljniji i imaju najsavremenija istraživanja. Možda grešim, videćemo. Čak i da dobijaju ekspolataciono pravo, to opet ne znači ništa. Eksploataciono pravo je prostor gde oni treba na osnovu te Studije o izvodljivosti da definišu eksproprijaciju zbog izrade rudarskih objekata. U tom periodu, koji je po zakonu do 2 godine, oni moraju da odrade glavni projekat i da dobiju Studiju procene uticaja na životnu sredinu”, objasnio je Milijanović proceduru od dobijanja ekspolatacionog prava do odobrenja za izvođenje rudarskih aktivnosti.

Milijanovića smo pitali koliko istražnih prava trenutno postoji na teritoriji našeg okruga?

“Na ovom prostoru trenutno imamo ukupno 7 istražnih prava, 5 istražnih prava za metalične mineralne sirovine i 2 istražna prava za nemetalične mineralne sirovine. Trenutno 5 firmi vrši istražna prava na metalične mineralne sirovine. Radi se o istražnim pravima o boru, litijumu, stroncijumu, bakru, negde imamo i istraživanja gvožđa. Što se tiče nemetaličnih mineralnih sirovina, reč je o boksitu, kaolinskim glinama i kaolinu”, naveo je Milijanović.

Dejan-Milijanovic-1

Dejan Milijanović, pomoćnik ministra za rudarstvo i geološka istraživanja / Foto: Valjevska posla

Pomoćnik ministra za rudarstvo i geološka istraživanja Dejan Milijanović je istakao da želi rudarstvo u Srbiji, da se školovao da bude rudar i da je njegov cilj da imamo rudarstvo u Srbiji.

“Nismo dovoljno bogata zemlja da se odreknemo rudarstva. Stvarno smo Bogom dana zemlja za neke stvari. Litijum je strateška sirovina proglašena u Evropskoj uniji i ako se toga odreknemo, nećemo sačuvati narod. Imamo jadarit u tom Jadru. Mi ga zovemo jadarit, a u geološkoj nomenklaturi radi se o kriptonitu. Kada pogledate evropsku geološku nomenklaturu u Londonu videćete da se radi o kriptonitu. Radi se o specifičnom metaloidu gde imamo i metal i nemetal. Rio Tinto je došao prvi u valjevski kraj i odavde su se povukli, što vam je dovoljan signal da ovde nema litijuma. Borati su nešto drugo. Svi su tražili bor. I Rio Tinto je došao ovde da traži bor, došao je u Jadar da traži bor, ne litijum. Našli su metaloid u kome su litijum i bor zajedno i onda su rekli da je to Bogom danom. I jeste Bogom danom. Verovatno je pao neki asteroid ko zna iz koje galaksije, ali je pao u Jadru, a ne ovde. Kada je pao, verovatno se raspršio u ogromnom prostoru i ti njegovi ostaci i delići su ovde. Euro Lithium će verovatno ovde nešto od toga naći, ali to nešto neće proći Studiju izvodljivosti”, izneo je svoje mišljenje pomoćnik ministra rudarstva Dejan Milijanović.

On je naglasio da Ministarstvo rudarstva i energetike ima na redovne i vanredne inspekcijske nad terenu, kao i da su u obavezi da reaguju po predstavci građana.

“Ako neko od građana ima neke primedbe na rad investitora na terenu, geološki inspektori izađu na teren i ustanove činjenično stanje. Ako se utvrdi nepoštovanje projekta, investitor istražnih radova može da dođe u situaciju da izgubi istražno pravo”, kazao je Milijanović.

Dodao je da ukoliko građani imaju zamerku ili insinuacije da treba da se jave direktno Kabinetu Ministarstva rudarstva i energetike ili Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor pri Ministarstvu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.