Obavljen razgovor sa još jednom bivšom polaznicom IS Petnica koja tvrdi da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja

U okviru predistražnih radnji u predmetu “Petnica”, u Javnom tužilaštvu u Valjevu u utorak je obavljen razgovor sa još jednom bivšom polaznicom IS Petnica koja tvrdi da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja u IS Petnica. Reč je o svedočenju i iskustvima koja je ta osoba doživela u IS Petnica u periodu od 2013. do 2016. godine. Razgovor je bio najavljen za juče, ali zbog obaveza oštećene obavljen je u utorak.

Petnica

Is Petnica / Foto: IS Petnica

Do sada je u policiji ili tužilaštvu izjavu o svojim uznemirujućim iskustvima u ovoju naučnoj ustanovi, prilikom pohađanja seminara, dalo pet ženskih osoba. One su ta iskustva u Petnici imale pre 2013. godine, tako da ne podležu Marijinom zakonu, koji podrazumeva nezastarevanje nedozvoljenih polnih radnji izvršenih nad maloletnim osobama ili decom.

Predhodno je Javnom tužilaštvu u Valjevo izjavu dao u svojstvu građanina osumnjičeni Branislav Savić, bivši radnik IS Petnica, kao i najuže rukovodstvo ove ustanove.

U stanu osumnjičenog Savića policija je prilikom pretresa pronašla fotografije i filmovi na kojima su obnažene mlade ženske osobe. Reč je o fotografijama koje su nastajale u dužem vremenskom periodu, ali na kojima nema pornografskog sadržaja. Kako nezvanično saznajemo, Savić je prilikom davanja izjave tvrdio da je reč o umetničkoj fotografiji. Tužilaštvo je identifikovalo i fotografsku radnju u Valjevu u kojoj su sporne fotografije rađene.

U Tužilaštvu još ništa konkretno ne govore o tome da li će i kada biti podignuta optužnica jer je, kako kažu, još uvek u toku prikupljanje neophodnih materijalnih dokaza.

 

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.