Konsultacije o Integralnom energetskom i klimatskom planu (INKEP) u Valjevu

Građani Valjeva, udruženja, mediji, poslovni subjekti, predstavnici javnih preduzeća i lokalnih vlasti u našem gradu imaće priliku da narednih meseci učestvuju u javnim konsultacijama za pripremu Integralnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije (INEKP), najavilo je udruženje “Lokalni odgovor”, koje akciju Konsultacije o INEKP-u u Valjevu realizuje u okviru projekta “Civilno društvo za energetsku tranziciju”.

“Održavanje Konsultacija o INEKP-u u Valjevu su jedinstvena prilika da sve grupe u našoj zajednici javno iskažu kako vide svoje planove, namere i očekivanja kada su u pitanju upotreba energije i zaštita životne sredine. U prvom delu konsultacija, koje će trajati do kraja marta ove godine, planirano je sprovođenje probnog istraživanja o mogućnostima za povećanje broja korisnika sistema daljinskog grejanja u Valjevu, kao i javna prezentacija rezultata istraživanja”, navode iz Lokalnog odgvora.

Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) je ključni dokument koji treba da postavi ciljeve domaće energetske i klimatske politike, pruži okvir za proces energetske tranzicije i bude instrument za dostizanje dugoročnih ciljeva energetske i klimatske politike EU. INEKP usvaja Vlada Republike Srbije za period do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine i definisaće nove ciljeve za unapređenje energetske efikasnosti, veću upotrebu obnovljivih izvora energije, unapređenje sigurnosti snabdevanja i smanjenje energetskog siromaštva.

Konsultacije o INEKP-u u Valjevu realizuje udruženje Lokalni odgovor u okviru projekta “Civilno društvo za energetsku tranziciju”, koji sprovode Beogradska otvorena škola i RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine), zajedno sa partnerimau još pet gradova: Beograd,  Bor, Kraljevo i Smederevo. Akcija se odvija uz podršku Britanske ambasade u Beogradu do kraja marta 2024. godine.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.