“Kulminacija aerozagađenja”

U prvoj nedelji decembra kulminiralo je aerozagađenje koje je bilo u porastu tokom proteklog meseca, navodi se u petom nedeljnom izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu, koji organizacija “Lokalni odgovor” objavljuje u sklopu akcije Aero Alarm. Prema podacima iz tog izveštaja pod nazivom “U pet do dvanaest”, vazduh je najveći broj dana prošle sedmice u našem gradu bio JAKO ZAGAĐEN. Samo tokom petka i nedelje bio je kategorije PRIHVATLJIV.

Maksimalne koncentracije suspednovanih čestica dostignute su u četvrtak, kada su bile pet puta veće od dozvoljenih. Najviša zabeležena koncentracija PM 10 zabeležena je u 11 časova i iznosila je 289.43 μg/m3, a u isto vreme izmerena je koncentracija PM 2.5  u zznosu 276.11 μg/m3.

U izveštaju “Lokalnog odgovora” o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju se navodi da je Gradska uprava 1. decembra na svom zvaničnom sajtu objavila informacije o danima u kojima je prethodne nedelje bilo prekoračenje graničnih vrednosti štetnih materija sa kašnjem od četira dana. Informacija je, kako se navodu u izveštaju “U pet do dvanaest”, objavljena tako da nije lako dostupna, budući da je skrivena u komplikovanoj navigaciji zvaničnog sajta.

“Ni protekle nedelje organi javne vlasti odgovorni za bezbednost, zdravlje i zaštitu životne sredine nisu javnosti omogućavali blagovremenu informaciju o kvalitetu vazduha, niti o merama za zaštitu zdravlja, kao ni merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu). Čak i u četvrtak, 3. decembra, kada su u prepodnevnim časovima koncentracije zagađujućih materija dostizale petostruka prekoračenja, ni jedan od organa javne vlasti nije smatrao da je neophodno o tome obavestiti javnost. I u protekloj nedelji nastavlja se slaba zainteresovanost lokalnih medija za obaveštavnje javnosti o kvalitetu vazduha, odnosno o rizicima za zdravlje, ne računajući 3 portala i jednu televiziju koje svoju publiku obaveštavaju o indeksu kvaliteta vazduha putem instaliranog plug-ina (Valjevska posla, Ugradu.info, Valjevo na dlanu, RTV Marsh). Ovdašnji štampani nedeljnik „Napred“ je i u prošlom broju je objavio prilog koji se odnosi na aerozagađenje vazduha u Valjevu. Nekoliko lokalnih medija je protekle nedelje objavila 1-2 priloga o aerozagađenju. Regionalna Vujić Televizija, Televizija Valjevo Plus i internet portal Valjevska iskra – ni jedan. O aerozagađenju u Valjevu izveštavale su grupe na društvenim mrežama i Balkan Green Energy News”, navodi se u komentaru nedeljnog izveštaja “U pet do dvanaest” organizacije “Lokalni odgovor”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.