LF: Ono što je Lokalni front tvrdio u aprilu, dokazano je u avgustu

Poslednji dani stare i prvi dani nove garnuture gradske vlasti bila je tema konferencije za medije Lokalnog fronta Va. Aktivisti ovog udruženja građana bavili su se (ne)održavanjem sednica Skupštine grada, upitavši da li je red da najviši organ lokalne samouprave ne funkcioniše gotovo osam meseci. Takođe su u obraćanju novinarima, upriličenom na mesečnicu od formiranja nove gradske vlasti, ukazli da građanima Valjeva još uvek nije predstavljen završni račun budžeta za prethodnu godinu.

Prema rečima aktiviste Dejana Đerića, Ono što je Lokalni fronta Va tvrdio u aprilu, dokazano je u avgustu, a to je da su sve vreme postojali, kao što i danas postoje, uslovi za održavanje sednica Skupštine grada. On je istakao da se nova skupštinska većina pre i posle junskih izbora zaklinjala u interese grada i građana, koji su u stvarnosti ponovo gurnuti u stranu i potčinjeni partijskim interesima podele plena, uz već providni izgovor o vanrednim situacijama.

“Prvi aplauzi koje smo prethodnih dana slušali, a koji su upućeni novoj garnituri u Karađorđevoj 64 zasluženi su za najavljeno otvaranje sednica Gradskog veća prema javnosti. Delimično su zasluženi i za vraćanje u zakonske okvire koeficijenata po kojima je doskorašnja garnitura sebi i svojima zaračunavala nezaslužene zarade. Najzad, radi se samo o izvršenju naloga državnog revizora koji je i utvrdio nezakonitosti u isplati zarada gradonačelniku i kamarili”, rekao je Đerić.

Đerić je podsetio da je Gradska izborna komisija rezultate izbora proglasila već 22. juna, da je 2. jula doneto rešenje o dodeli mandata odbornicima, a da je konstitutivna sednica Skupštine grada održana tek 18. avgusta.

“Stara garnitura se oglušila o apel odbornika Ljubomira Radovića koji je krajem aprila dopisom obavestio tadašnjeg zamenika predsednika Skupštine o zakonskim, poslovničkim i tehničkim mogućnostima da se sednice najvišeg organa naše samouprave održavaju u sali Centra za kulturu. Setimo se, gradska izborna komisija je rezultate izbora proglasila već 22. juna. Rešenje o dodeli mandata odbornicima nosi datum 2. jul. Ipak, konstitutivna sednica Skupštine grada održana je tek 18. avgusta. Ostaje otvoreno pitanje kada će biti održana sledeća? Možda 18. oktobra?”, upitao je “frontovac” Dejan Đerić.

Odbornik Lokalnog fronta Va u gradskom parlamentu Ljubomir Radović rekao je da je na sednici Gradskog veća bilo govora o izvršenju budžeta za šest meseci ove godine, ali da građanima Valjeva još nije predstavljen završni račun budžeta za prethodnu godinu i da tog izveštaja još nema na zvaničnoj internet prezentaciji grada.

“Doskorašnji gradonačelnik, sada odbornik aktuelne Skupštinske većine, je u 2020. godini najavljivao pravi BUM. Kako stvari stoje sa ovogodišnjim budžetom, izgleda da će ga mnogo bolje opisati reč – TRAS! A, dani prolaze. Po budžetskom kalendaru vreme je za pripremne radnje za izradu budžeta za narednu godinu. Vreme je i za promišljanje o drugim, dugoročnim, strateškim dokumentima grada. Valjevo od 2010. ima Startegiju lokalnog održivog razvoja, rok trajanja ovog zaboravljenog dokumenta ističe 31. decembra. Nije li vreme da se započnu bar prve pripreme za usvajanje strategije razvoja za narednih deset godina? Ne verujemo da građani Valjeva ovu Strategiju smatraju suvišnom. Mnogo je verovatnije da od strategije beže partijski poslenici koji nemaju vremena za čitanje planova i programa, pogotovo planova i programa u koje su ugrađeni indikatori za merenje uspešnosti njihovog ostvarivanja”, kazao je Radović navodeći da je primer za to Plan kvaliteta vazduha koji je usvojen 2016. i potpuno zaboravljen.

Radović se osvrnuo na nedavno objavljeni izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha u 2019, koji je potvrdio da Valjevci ostaju šampioni u udisanju PM10 i PM2.5 čestica.

“Već osam godina uzastopno vazduh nad našim gradom je vazduh najniže, treće kategorije. Potrebne su hitne mere, ne bajke o gasovodima, ili o subvencijama za zamenu grejnih tela. Izveštaj Agencije je jasan kao dan: za zagađenost vazduha nad Valjevom najveći krivci su zastarele energane, kao što je ona u “Krušiku” i individualna ložišta. Valjevcima neće pomoći subvencije za nova vozila koja predlaže tehnička Vlada jer drumski saobraćaj sada stvara svega 6% PM10 i 5% PM2.5 čestica”, istakao je Ljubomir Radović.

On je još rekao da će u narednom periodu aktivisti Lokalnog fronta imati dosta prilika da govore i o ostalim temama, poput predizbornog otvaranja “pripremnih radova za pripremne radove” na putu Slovac-Nepričava, industrijske zone i stranih investitora “koji nikako da pronađu Valjevo na svojim kartama”.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.