“Lične (rizične) slike” Dejana Bogojevića u Modernoj galeriji u Gornjem Milanovcu

Nova samostalna likovna izložba “Lične (rizične) slike” Dejana Bogojevića, multimedijalnog umetnika iz Valjeva, otvorena je nedavno u Modernoj Galeriji u Gornjem Milanovcu. Reč je o njegovoj 63 izložbi, u okviru koje je predstavljeno 40 Bogojevićavih dela nastalih u prethodne dve godine, rađenih tehnikom akrilik na platnu. Prisutne je pozdravio direktor Kulturnog centra Dragan Arsić, a izložbu je otvorio urednik likovnog programa Radoš Gačić.

Sa otvaranja izložbe “Lične (rizične) slike” Dejana Bogojevića u Modernoj galeriji u Gornjem Milanovcu

“Izuzetno sam zadovoljan i ponosan što ponovo izlažem u ovoj veoma značajnoj instituciji umetnosti poznatoj po kvalitetnom odabiru umetnika i po programa. Takođe, Moderna galerija i Gornji Milanovac poznati su na svetskoj umetničkoj mapi po izložbama sa Bijenalu minijature na kojima sam izlagao često… Ovaj grad i ova galerija imaju poseban značaj za likovne umetnike iz naše zemlje, ali i iz inostranstva”, kazao je autor Dejan Bogojević.

Autor izložbe “Lične (rizične) slike” Dejan Bogojević u Modernoj galeriji u Gornjem Milanovcu

U katalogu koji prati ovu izložbu, Margret Paide iz Estonije između ostalog je napisala da je primetna veoma snažna igra bojama i kontrastima, pošto autor voli da spaja suprotnosti.

“Vizualna naiva nas može lako prevariti. Autor je stvorio apstraktni svet koji može pokazati i njegove unutrašnje borbe. Dejan je zaključao ovu intenzivnu buku u mirni zadebljani ram. Iako postoje dve strane njega jedna konfuzna, druga uzdržana, one se međusobno podržavaju u savršenom tajmingu. Ipak, ova ravnoteža je krhka i ostavlja tajno unutrašnje takmičenje koje stvara neizbežnu tenziju u njegovoj umetnosti. Rizično, ali vredno”, zapisala je Margaret Paide.

Ana Novaković, istoričarka umetnosti kaže da simbolične likovne predstave, kojima Bogojević priča svoje realne priče, svakako ga svrstavaju u jednog od najinovativnijih i poetski najnadhnutijih slikara današnjice.

“On se može posmatrati kao simbolista specifičnog izraza. Njegove priče su dublje i drugačije obojene. Dinamizam boja i oblika na njegovim slikama peva svoje pesme. Jedna duboka refleksija doživljene svakodnevice tako je pitko ispričana. Neprestano koketiranje sa stvarnošću unosi jedan novi dinamizam boja, oblika i forme koja svojim likovnim pripovedanjem nadahnjuje. Ne smemo zaboraviti da ovaj slikar jasno percipira sve oko sebe, poput dnevničkih beleški. Da li su njegove slike zapravo otrgnute stranice njegovog kranje intimnog dnevnika, koje je ipak spreman da podeli sa vrlo odabranom likovnom publikom. Pred nama je jedan simbolizam u kome sve vri od rečitosti. Na nama je da vešto tumačimo simbole, uživajući u titrajuće žutoj boji, plavoj koja pliva, crvenoj i zelenoj koje su otrgnute od stvarnosti, a tako vešto ukomponovane u ove simbolične predstave”, opisuje Ana Novaković Bogojevićevo stvaralaštvo.

Sa otvaranja izložbe “Lične (rizične) slike” Dejana Bogojevića u Modernoj galeriji u Gornjem Milanovcu

Dejan Bogojević je početkom godine samostalno izlagao strip na Tajlandu, aktuelna je njegova izložbu u Gornjem Milanovcu, a dogovorena su i samostalna likovna predstavljanja u Nikšiću, Velenju i Kraljevu… U međuvremenu izlaže na grupnim žiriranim likovnim izložbama.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.