Naše malo je nekome mnogo

Humanitarna organizacije “Srpska solidarnost hranom” do sada je pomogla izgradnju nekoliko plastenika i nabavku stoke i poljoprivredne mehanizacije Srbima na Kosovu. Takođe, priredili su više akcija darivanja novorođenčadi i školaraca. Sada je u planu pomoć pri renoviranju kuće petočlane porodice koja je ostala da živi na Kosmetu. U susret Vidovdanu organizuju besplatan odlazak na Kosmet.

Valjevo

Naš sugrađanin Saša Mitić i Tomislav Gladović priredili su je još jedan sportski turnir radi prikupljanja sredstava za humanitarnu pomoć Srbima koji, u izuzetno teškim uslovima, ostaju na svojim ognjištima na Kosovu. I ovog puta akciji su se odazvali pojedini privrednici i Mitićevi prijatelji koji su, uz sportsko druženje, donirali sredstva za pomoć Srbima na Kosovu. Tim povodom, u Beloj kući u Valjevu, boravio je i Branko Antić iz humanitarne organizacije “Srpska solidarnost hranom” iz Beograda. Obzirom da bar nekoliko puta mesečno odlazi na Kosovo upoznat je sa teškoćama sa kojima se suočavaju Srbi koji istrajavaju i žive u marginalno čovečnim uslovima. Prema njegovim rečima, sve su to divne osobe koje i svoje malo srdačno dele sa gostima jer suočeni sa ogromnim teškoćama, izuzetno poštuju svaku pomoć, izuzetno slobodu kretanja i govora, a to im najviše nedostaje. Takva je situacija jer recimo, moraju da prate decu u školu i, pri tome strepe za svoje najmilije.

Do sada je “Srpska solidarnost hranom” u više navrata pomagala više porodica pri igradnji plastenika za povrće, pri kupovini poljoprivrednih alata i mašina, ili popravku starih oruđa za rad. Ovog puta u planu je da za Vidovdan 28. juna budu na Kosovu, kako bi pomogli porodici Canić da urade kupatilske instalacije i završe renoviranje kuće za šta je neophodno prikupiti još oko 4.500 evra. U petočlanoj porodici Canić je troje dece školskog uzrasta. Žive u Kosovskoj Kamenici u neuslovnoj, ruiniranoj kući koju polako uređuju. Počeli su od temelja. Do sada je uloženo oko tri hiljade evra. Otac je penzioner, pre je radio u policiji na Kosovu i odlučili su da tu i ostanu. Za “Srpsku solidarnost” je to sasvim dovoljan razlog da im pomognu pri renoviranju kuće, navodi Branko Antić.

“Srpska solidarnost hranom konstantno pomaže Srbe na Kosovu. Početkom ove godine osnovali smo zadužbinu. Svi članovi žive miran porodični život, nemamo sponzore, pa da bi znali koliko novca možemo da skupimo, osnovali smo zadužbinu. Do sada imamo 165 zadužbinara koji mesečno izdvajuju po 500 dinara. Kada prikupimo veću sumu novca sagledamo šta je nejpotrebnije Srbima na Kosovu, pa tu i pomažemo. Do sada smo uradili dve stomatološke ordinacije za decu. Povodom praznika Sveti Sava uručili smo 2100 paketića školskog pribora deci. Povodom Uskrsa darovali smo novorođenčad u Kosovskoj Mitrovici, Pasjanu i u Gračanici. Bebe rođene tokom uskršnjih praznika, njih sedmoro, dobili su i po zlatnik. Od početka ove godine do Uskrsa rođeno je 250 beba. Imamo i dvoje stipendista u prizrenskoj Bogosloviji. Takođe, pomogli smo izgradnju plastenika za tri višedetne porodice na Kosovu. Nabavili smo i 100 pari obuće. Pomogli u renoviranju štala. Taj narod nije lenj i oni ne traže pomoć, mi im samo pomažemo da bi mogli da žive od sopstvenog rada. Iako imaju zemlje i šume, nekada ne smeju da odu i da rade. To su ljudi koji žive po enklavama, na Novom brdu iznda Gračanice, i to su mesta gde im najčešće kradu stoku, mehanizaciju.”

O ličnim motivima za pomoć Branko Antić kaže da kada je neko u nevolji, svi treba da obratimo pažnju jer svaka osoba je, u nekom momentu, prolazila kroz teške trenutke, pa treba shvatiti koliko znači dobronamerna pomoć. Zbog toga je slogan organizacije “Naše malo je nekome mnogo”. Takođe, članovi “Srpske solidarnosti” prodaju ramove za auto i tablice za motore na kojima je natpis “Kosovo je srce Srbije” po ceni od 500 dinara i tako prikupljen novac takođe usmeravaju za pomoć Srbima na Kosovu.

“Kada se više nas skupi, možemo da uradimo mnogo. Osim toga, ne treba da zaboravimo južnu pokrajinu, koreni cele naše nacije su tamo. Kada jednom odete na Kosovo, nešto vuče da odete opet. A taj narod koji tamo živi u teškim uslovima, ne traži pomoć. Znaju da nisu zaboravljeni. Oni će dati poslednje iz kuće, da vas ugoste. Njima najviše nedostaje sloboda kretanja, da idete kad i kako hoćete, posebno dole, južno od Ibra. Mi redovno idemo, hvala Bogu, do sada nije bilo većih problema. Pre pet godina su nam kamenovali autobus u Peći. Od tada nije bilo problema, ali to je takvo područje – nikada niste sigurni šta može biti.”

U susret Vidovdanu, naredni organizovan odlazak na Kosovo je 26. juna i besplatan je. Svi zainteresovani mogu kontaktirati organizatore putem e-maila: [email protected], dok je više  pojedinosti o organizaciji dostupno je i na stranici www.srpskasolidarnost.com, kao i na istoimenom Facebook profilu.

 

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.