LOKALNI FRONT VA: Bespravno podignut reklamni objekat u centru Valjeva i dalje srećno svetluca!

Aktivisti valjevskog Lokalnog fronta posvetili su svoje nedavno obraćanje javnosti elektronskom reklamnom objektu u strogom centru grada, koji je na zgradu nekadašnje kafane “Central” postavljen pre godinu dana od strane “jednog preduzetnika iz Obrenovca”. Na uglu Karađorđeve i ulice Vuka Karadžića okupljeni “frontovci” su sa transparentima u rukama čestitali 1. rođendan reklamnom displeju koji se, kako rekoše, rodio 15. februara prošle godine, na državni praznik Sretenje, usred bela dana, kada su gradske i ostale inspekcije koristile svoje pravo na odmor i opuštanje, ukazujući da je taj reklamni objekat bespravno podignut.

Elektronski bilbord u centru Valjeva

“Dokazano je da investitor nije imao nijedan od nekoliko papira koje izričito zahtevaju zakoni i gradske odluke. Izgleda da je reklamni objekat potpuno promašio svoju namenu, jer je punih mesec dana bio potpuno nevidljiv za revnosne gradske inspektore. Sve do 19. marta kada je Lokalni front podneo komunalnoj inspekciji pismenu prijavu o bespravno podignutom objektu i zahtev za njegovo uklanjanje. Priča o onome šta se od tada događalo je kratka, jer se zapravo nije dogodilo gotovo ništa, a bespravno podignuti objekat i dalje srećno svetluca”, rekao je Ljubomir Radović, aktivista Udruženja Lokalni front Va i nezavisni odbornik u Skupštini Grada Valjeva.

Ljubomir Radović, aktivista Lokalnog fronta Va i nezavisni odbornik u Skupštini Grada Valjeva (Foto: Printscreen YouTube kanal Televizija Valjevo Plus)

Prema rečima Ljubomira Radovića Lokalni front Va pisao je rukovodiocu Odeljenja za inspekcijske službe 24. jula prošle godine i postavio nekoliko pitanja na tu temu. Kako je Radović rekao, dobijen je lakonski odgovor koji glasi:

“Objekat je bio predmet inspekcijskog nadzora, da je investitor još 27. aprila dobio odobrenje za postavljanje reklamnog panoa, pa se potom čak žalio na takvo odobrenje. Postupak po žalbi vodi se pred nadležnim odeljenjem, po okončanju će inspekcija preduzeti odgovarajuće radnje, o čemu ćemo biti naknadno obavešteni. Ovakav odgovor dobili smo 10.avgusta. Još uvek nismo obavešteni. Nažalost, jedno pitanje postavljeno istim dopisom gospodinu rukovodiocu Odeljenja za inspekcijske poslove ostalo je nevidljivo. Ili je možda odgovor napisan nevidljivim mastilom, pa mi ne možemo da ga vidimo. Pitanje se odnosi na njega, kao rukovodioca jedne važne službe: da li ste, gospodine, tokom ovog postupka uočili eventualne prekršaje iz člana 53 stav 1, tačke 1 i 2 Zakona o inspekcijskom nadzoru? Prosto, po srpski rečeno, radi se o posebnim slučajevima odgovornosti službenih lica, kakav je, na primer, slučaj da inspektor ne preduzme mere ili radnje za koje je ovlašćen, ili ako ne pokrene postupak utvrđen Zakonom, a bio je dužan da to učini”, kazao je Radović i naglasio da je obaveza inspektora bila  da naloži da se bespravno podignuti objekat ukloni, što on nije učinio, kao i da je obaveza njegovog rukovodioca bila da ga zbog toga pozove na odgovornost.

Aktivista Lokalog fornta Va Đorđe Petković govorio je o drvenom mostiću i brani od kamenih blokova malo dalje od njega koji su “nikli” u najstrožem centru Divčibara u jesen 2017. godine. On je rekao da je Lokalni front u junu prošle godine postavio pitanje o investitoru, projektantu i izvođaču tog projekta i da se odgovor koji je dobijen od nadležne gradske uprave može sažeti u jednu prostu rečenicu “mi o tome pojma nemamo”.

Đorđe Petković, aktivista Lokalnog fronta Va (Foto: Printscreen YouTube kanal Televizija Valjevo Plus)

“Lokalni front Va je krajem jula i početkom avgusta o događaju na Divčibarama pismeno upozorio, podnetim prijavama, nadležne gradske isnpekcije, a i nadležnog vodoprivrednog inspektora u kolubarskom okrugu. Poseban dopis upućen je i rukovodiocu inspekcijskih službi, za slučaj da podređene inspekcije pokušaju da od njega sakriju podnete prijave. Dobili smo, do sada, jedan jedini odgovor. Građevinska inspekcija je na našu inicijativu, pokrenula postupak inspekcijskog nadzora i saslušala predstavnika “Preduzeća za puteve Valjevo” a.d., izgleda izvođača dela pomenutih radova. Predstavnik je izjavio da su radovi na popločavanju korita i izradi erozione brane izvedeni po nalogu JP “Putevi Srbije”, u okviru izgradnje pešačkog mosta. Dopis se završava obećanjem glavnog građevinskog inspektora da ćemo biti obavešteni o daljem toku postupka i preduzetim merama nakon što građevinski inspektor sasluša ovlašćenog predstavnika JP “Putevi Srbije”. Beše to 10. avgusta prošle godine. Od tada ništa”, naglasio je Petković.

M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.